Αναλυτικά, το Μαξίμου κάνει λόγο για συνθήκες που ωρίμασαν και επιτρέπουν την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος Μαΐου, λίγο πριν την κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. 
 
Ωστόσο, σπεύδει να διευκρινίσει ότι η κυβέρνηση δεν περιμένει να κλείσει συμφωνία από το ραντεβού στη Ρίγα, αλλά αναμένει να συζητηθεί το χρονοδιάγραμμα, ώστε να καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας-πιστωτών εντός του Μαΐου. 
 
Για φιλική συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα, και όχι λύση του ελληνικού ζητήματος μίλησε και ο Φρανσουά Ολάντ, κατά την άφιξη στη Ρίγα, όπου πραγματοποιείται καταρχήν το γεύμα των «28» της ΕΕ. Δεν ήρθαμε εδώ για να συζητήσουμε το ελληνικό ζήτημα, αυτό θα συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος. «Θα έχουμε φιλική συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα», εξήγησε.

Διάψευση δημοσιεύματος

 
Πάντως, η Κομισιόν διέψευσε γερμανικό δημοσίευμα την Πέμπτη, σύμφωνα με το οποίο εταίροι και Αθήνα εξετάζουν επιμήκυνση του προγράμματος μέχρι το φθινόπωρο με τμηματική καταβολή χρημάτων, καθώς και τμηματική υλοποίηση δευσμεύσεων. 
 
Και ο Γ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε το δημοσίευμα «σενάριο επιστημονικής φαντασίας».
 

Σε ακρόαση Γιούνκερ, Ντράγκι, Τσίπρας

 
Εντωμεταξύ, από διαρροή email της Κομισιόν έγινε γνωστό ότι οι επικεφαλής πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου καλούν σε ακρόαση την επόμενη εβδομάδα τους πρωταγωνιστές του ελληνικού «δράματος», δηλαδή Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μάριο Ντράγκι και Αλέξη Τσίπρα.
 
Στις επαφές του την Πέμπτη με τους ομολόγους του, ο Α. Τσίπρας αναμένεται να θέσει το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, καθώς και το επενδυτικό – αναπτυξιακό πακέτο που θα πρέπει να συνοδεύει τη συμφωνία με τους εταίρους, ώστε να επανεκκινήσει η οικονομία. 
 

Ασφαλιστικό και εργασιακά

 
Ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να αναφερθεί στα σημεία προόδου στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σε τεχνικό επίπεδο, καθώς και στην ετοιμότητα της κυβέρνησης να προωθήσει μέτρα για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, όπως το φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
 
Η κυβέρνηση θεωρεί, πάντως, ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα χρειαστεί χρόνο για να προωθηθεί με αξιοπιστία και, μαζί με το «καυτό» θέμα των εργασιακών, ζητεί να παραπεμφθούν για το φθινόπωρο.
 
Στην ελληνική αποστολή στη Σύνοδο Κορυφής, πέραν του πρωθυπουργού, συμμετέχουν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χουντής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Θοδωρής Μιχόπουλος.