«Ο βασικός λόγος που κάνετε την πρόταση μομφής, είναι γιατί, παρά την καταστροφολογία σας, αντί να κερδίζετε σε απήχηση, πηγαίνετε από το κακό στο χειρότερο. Αλλά αυτή ακριβώς η πρόταση μομφής, θα δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να κρίνουν και να συγκρίνουν το δικό μας έργο, με τα όποια λάθη, και τους δικούς σας ερασιτεχνισμούς και επικίνδυνες επιλογές», τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης στην σημερινή τοποθέτησή του κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, αναδεικνύοντας το δίλημμα: Σταθερότητα και έργο με ΝΔ, ή ανευθυνότητα και οπισθοδρόμηση με ΣΥΡΙΖΑ.

 «Ποτέ αυτή η κυβέρνηση δεν ισχυρίστηκε ότι είναι αλάνθαστη και πολύ περισσότερο στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, συμπεριλαμβανομένης και της καταιγίδας ‘Ελπίς’. Ούτως ή άλλως όμως, οι συμπολίτες μας έχουν μάτια και βλέπουν. Βλέπουν και τη δική μας διαχείριση στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά και τη δική σας κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Χατζηδάκης. «Η ίδια η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζει αυτόματα τη διαχείρισή του, τόσο στη Μάνδρα, όσο και στο Μάτι. Με τους 124 νεκρούς. «Όλα αυτά δεν διαγράφονται. Και προκύπτουν εντονότερα μπροστά σε όλους, με τον ίδιο τον αλαζονικό σας λόγο. Εμείς τουλάχιστον, είχαμε το θάρρος να ζητήσουμε μία συγγνώμη! Εκπέμπετε όμως τον ίδιο αλαζονικό λόγο και για το θέμα της πανδημίας. Βεβαίως, υπάρχουν πάρα πολλά θύματα από την πανδημία. Είναι ωστόσο γνωστό και τα στοιχεία δείχνουν ότι, από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, έχουμε κινηθεί με αυξομειώσεις κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ. Ποιοι όμως μας κάνουν κριτική; Εκείνοι που λένε από την αρχή της πανδημίας ακριβώς το αντίθετο από αυτό που κάνει η κυβέρνηση. Ανοίγουν τα σχολεία; Να κλείσουν προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κλείνουν τα σχολεία; Να ανοίξουν είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Και ούτω καθεξής», είπε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε: «Υποθέτω μας ασκείτε πρόταση μομφής, και για τη στάση μας στον Έβρο και στο Αιγαίο απέναντι στην Τουρκία. Για την πολυδιάστατη διπλωματία της κυβέρνησης. Για την αγορά φρεγατών και των νέων πολεμικών αεροπλάνων. Μας κάνετε πρόταση μομφής, γιατί έχουμε ελέγξει το μεταναστευτικό και έχουμε προχωρήσει με πολύ γρήγορους ρυθμούς το ψηφιακό κράτος. Μας κάνετε πρόταση μομφής γιατί έχουμε δώσει 43 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας για επιχειρήσεις, εργαζομένους και ανέργους. Το μεγαλύτερο κοινωνικό πακέτο που υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα!».

Αναφερόμενος στην πολιτική στον τομέα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας, ο Κωστής Χατηδάκης, απάντησε εκ προοιμίου, στην κριτική που θα δεχθεί η κυβέρνηση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Είμαι βέβαιος ότι θα κατηγορηθούμε και για την πολιτική που ασκούμε στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ό,τι και να συμβαίνει, εσείς μιλάτε για ‘ανάλγητους’ και ‘νεοφιλελεύθερους’. Να σας υπενθυμίσω λοιπόν εγώ, ότι μας κάνετε πρόταση μομφής επειδή το ποσοστό της ανεργίας ήταν 17,2% το καλοκαίρι του 2019 και εμείς το έχουμε ρίξει στο 13,3%! Μας κάνετε πρόταση μομφής, προφανώς, επειδή το εισόδημα εργαζομένου που αμείβεται με κατώτατο μισθό, χάρη στις φορολογικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και στη μικρή αύξηση 2% του κατώτατου μισθού, αυξάνεται από 305 έως 534 ευρώ ετησίως, μια αύξηση 4-5,5% στο εισόδημά του. Μας κάνετε πρόταση μομφής επειδή ετοιμάζουμε από το Μάιο μία νέα, σημαντική αύξηση για τον κατώτατο μισθό και για τους χαμηλόμισθους. Που θα τσαλακώσει ακόμη περισσότερο τη μονοπώληση της κοινωνικής ευαισθησίας από τη δική σας πλευρά! Μας κάνετε πρόταση μομφής επειδή με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας που προωθούμε και θα πάρει σάρκα και οστά σε μερικούς μήνες, θα υπάρξει μία εγγύηση στην πράξη για τα ωράρια και τις υπερωρίες των εργαζομένων. Μας κάνετε πρόταση μομφής, γιατί τριπλασιάσαμε τους ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ σε σχέση με την δική σας περίοδο. Επειδή πήραμε 1.059.000 εκκρεμείς ασφαλιστικές υποθέσεις, τις οποίες έχουμε αντιμετωπίσει στη μεγάλη τους πλειονότητα. Και την ίδια στιγμή έχουμε πετύχει την τελευταία χρονιά ρεκόρ όλων των εποχών στην έκδοση των συντάξεων: Από τις 123.000 το 2019, πήγαμε στις 160.000 το 2020 και στις 225.000 το 2021 ! Μας κάνετε επίσης πρόταση μομφής επειδή μόνο το 2021, αυξήθηκαν τα κονδύλια για την κοινωνική προστασία: 34% στο επίδομα στέγασης, 14% στο επίδομα παιδιού, 12% για τα αναπηρικά επιδόματα. Μας κάνετε πρόταση μομφής για τον Προσωπικό Βοηθό για τους Αναπήρους και την Κάρτα Αναπηρίας, πάγια αιτήματα του αναπηρικού κινήματος. Μας κάνετε πρόταση μομφής για τα 2.000 ευρώ επίδομα για κάθε παιδί που γεννιέται και επειδή προωθούμε προγράμματα όπως οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» για τη φύλαξη βρεφών σε περιοχές με χαμηλή πυκνότητα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς! Γι’ αυτό μας κάνετε πρόταση μομφής!».

«Ας μην κρυβόμαστε όμως πίσω από το δάχτυλό μας. Οι βασικοί λόγοι που κάνετε την πρόταση μομφής, είναι γιατί πηγαίνετε από το κακό στο χειρότερο» είπε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Αυτή ακριβώς η πρόταση μομφής θα δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να κρίνουν και να συγκρίνουν το δικό μας έργο, με τα όποια λάθη, και τους δικούς σας ερασιτεχνισμούς και επικίνδυνες επιλογές. Είναι πρόσφατα τα γεγονότα, για να ξεχάσουν οι Έλληνες πολίτες την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, με τους 30 καινούργιους φόρους που επιβάλλατε. Την καταπάτηση όλων σχεδόν των προεκλογικών σας υποσχέσεων. Τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα έξω από την ευρωζώνη».

Κ. Σκανδαλίδης: Αυτονόητη η υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας

«Αυτονόητη» χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, την υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι ποτέ δυνατό μια πραγματικά προοδευτική παράταξη να υπερψηφίζει αυτήν την κυβέρνηση; ή έστω να κλείσει τα μάτια επιλέγοντας να μην την καταψηφίσει; Ασφαλώς όχι. Είναι αυτονόητη η ψήφος μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίδης, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Σκανδαλίης έκανε λόγο για δύο ξεχωριστά θέματα που υπάρχουν και που είναι, όπως είπε, «το πολιτικό ζήτημα της χώρας και οι κανόνες του παιχνιδιού σύμφωνα με τα θέσμια της Δημοκρατίας μας». «Το πολιτικό ζήτημα της χώρας πήρε τεράστιες διαστάσεις όταν ένας προγραμματισμένος χιονιάς διέλυσε κυριολεκτικά μια απρογραμμάτιστη και ανίκανη κυβέρνηση. Μια απρογραμμάτιστη και ανίκανη κυβέρνηση που αντί να αντιμετωπίσει με τρόπο δίκαιο και αποτελεσματικό τις αλλεπάλληλες κρίσεις που εδώ και χρόνο πολύ βιώνει η χώρα, τις οξύνει και τις πολλαπλασιάζει», τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης και πρόσθεσε: «Το περιβόητο επιτελικό κράτος, το καμάρι και το κεντρικό αφήγημα του πρωθυπουργού, η πεμπτουσία του σύγχρονου και αποτελεσματικού χαρακτήρα της διακυβέρνησης, αφού απέτυχε οικτρά στις φωτιές και την πανδημία, σήμερα εξέπνευσε κάτω από το χιόνι. Σκεφτείτε και να μη γινόταν ένας ολόκληρος ανασχηματισμός μόνο και μόνο για να οργανωθεί μια αποτελεσματική δομή πολιτικής προστασίας».

Στη συνέχεια, ο κ. Σκανδαλίδης μίλησε για «βαριά πολιτική ευθύνη», η οποία, όμως, όπως ανέφερε, «αυτήν τη φορά δεν μπορεί να μοιραστεί στην Αυτοδιοίκηση, τους Δημόσιους Οργανισμούς, τους ταλαιπωρημένους για ώρες και μέρες πολίτες που είναι το προσφιλές καταφύγιο των υπουργών». «Είναι βαριά η πολιτική ευθύνη και ανήκει εξ ολοκλήρου στον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του», πρόσθεσε.

Ο κ. Σκανδαλίδης υποστήριξε ακόμα ότι «είναι μια απρογραμμάτιστη και ανίκανη κυβέρνηση για «τη διαχείριση της πανδημίας. Με ένα ΕΣΥ που καταρρέει αβοήθητο κάτω από το βάρος των κρουσμάτων, με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους ασθενείς να στέκονται με απόγνωση. Και η χώρα να ζει καθημερινά με μια εκατακόμβη νεκρών». Τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, την ακρίβεια και τον πληθωρισμό που κατατρώει τα εισοδήματα, την κρίση στην αγορά που μαστίζει τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα».

«Είναι μια απρογραμμάτιστη και ανίκανη κυβέρνηση να αλλάξει το αδιέξοδο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο. Που αδυνατεί να αξιοποιήσει τους άφθονους πόρους που διαθέτει η χώρα, αλλά που μοιράζει επενδύσεις κατά το δοκούν και δίνει ασυλλόγιστα και επιλεκτικά παροχές χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα», υπογράμμισε ο κ. Σκανδαλίδης.

Ν. Καραθανασόπουλος: Υποκριτική η συγνώμη της κυβέρνησης, κροκοδείλια τα δάκρυα ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής

Η συγνώμη της κυβέρνησης, με αφορμή την κακοκαιρία “είναι υποκριτική”, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης. Χαρακτήρισε μάλιστα “κροκοδείλια” τα δάκρυα των άλλων κομμάτων, ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής, που εντοπίζουν το πρόβλημα και εστιάζουν μόνο στη διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης ή μεμονωμένων υπουργών.

«Αυτή η κριτική περί ανεπάρκειας δεν απαντά στο ερώτημα γιατί επί τόσες δεκαετίες καταστρέφονται οι κόποι λαού, και θρηνούμε νεκρούς. Είναι ένα διαχρονικό και προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Η αιτία είναι το σύστημα, συνολικά το αστικό κράτος, που στο όνομα της θωράκισης της καπιταλιστικής κερδοφορίας θυσιάζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών» είπε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΚΚΕ, «δεν είναι το επιτελικό κράτος (που ευθύνεται) αλλά το αστικό κράτος. Το οποίο είναι επιτελικά ικανό και ισχυρό για να στηρίξει τους επιχειρηματικούς ομίλους με κάθε τρόπο, για να δρομολογήσει μια ολομέτωπη επίθεση στα λαϊκά και εργατικά δικαιώματα, (αλλά) είναι επιλεκτικά ανίκανο και ανίσχυρο για να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες στην παιδεία, την υγεία, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, για την προστασία της ζωής του λαού, είτε πρόκειται για φυσικές καταστροφές είτε για πανδημία η οποία καλπάζει».

Ο κ. Καραθανασόπουλος είπε ότι «είναι δικαιολογημένη η λαϊκή αγανάκτηση για τους αποκλεισμούς και τους εγκλωβισμούς που παρατηρήθηκαν ακόμα και μέρες μετά την κακοκαιρία, ενώ σχολιάζοντας τον μόλις κατελθόντα υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, για το θέμα της Αττικής Οδού, είπε ότι το κράτος υπάκουσε στον ιδιωτικό αυτοκινητόδρομο που διαβεβαίωσε ότι θα μείνει ανοιχτή η οδός, και ότι η κυβέρνηση έθεσε σε προτεραιότητα τη διασφάλιση της οικονομικής δραστηριότητας και όχι την προστασία της ανθρώπινης ζωής».