της Γεωργίας Κριεμπάρδη
Η 10η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας και αποτελεί μια πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την Ψυχική Υγεία (World Federation for Mental Health – WFMH) με στόχο την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού πάνω σε σημαντικά θέματα ψυχικής υγείας. Τo θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας είναι «Η Ψυχική Υγεία σε έναν άνισο κόσμο».
Για τα άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, το στίγμα και οι διακρίσεις που συχνά αντιμετωπίζουν, αποτελούν βασικές αιτίες για την άνιση πρόσβασή τους σε βασικούς τομείς, όπως της υγείας, της εκπαίδευσης, της εργασίας, και της κοινωνικής ζωής. Οι μύθοι και τα στερεότυπα γύρω από τις ψυχικές διαταραχές οδηγούν στον φαύλο κύκλο του κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πανδημία Covid-19 έχει ενισχύσει τις ανισότητες σε αρκετούς κρίσιμους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του χώρου της ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με στοιχεία του WFMH, υπολογίζεται ότι ποσοστό από 75% έως 95% των ατόμων με ψυχικές διαταραχές σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, δεν έχουν καθόλου πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
Την ίδια στιγμή, οι ανάγκες του πληθυσμού για ψυχοκοινωνική υποστήριξη αυξάνονται, εξαιτίας των αρνητικών ψυχολογικών επιπτώσεων που έχει επιφέρει η πανδημία στην ψυχική υγεία. «Κατά την περίοδο της καραντίνας, ξέρουμε ότι επηρεάστηκε η ψυχική υγεία όπως επηρεάζεται η ψυχική υγεία με κάθε τόσο έντονη ψυχοπιεστική κατάσταση. Άρα λοιπόν κρατάμε στο μυαλό μας ότι βεβαίως και η ψυχική υγεία επηρεάστηκε. Σε ό,τι αφορά το στίγμα και την απομόνωση, αξίζει να σκεφτούμε ότι το στίγμα στην ψυχική υγεία αφορά και τους ανθρώπους που βιώνουν προβλήματα ψυχικής υγείας, αφορά και τους φροντιστές τους και τις οικογένειές τους. Λοιπόν σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας και τις οικογένειές τους δημιουργεί πάρα πολλά εμπόδια, απομόνωση, αποξένωση, δυσκολίες στις ανθρώπινες σχέσεις, δυσκολίες στην κοινωνική ένταξη, στην ένταξη στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην πρόσβαση στα αγαθά, στην πρόσβαση στην υγεία κλπ» σημείωσε η Παναγιώτα Φίτσιου, ψυχολόγος και υπεύθυνη έργου της πρωτοβουλίας «Σβήνουμε το στίγμα. Στο λόγο μας».
«Στην περίοδο της καραντίνας δεν ίσχυαν και κάποιες από τις διεξόδους που μπορεί να είχαν οι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας και οι οικογένειές τους. Εννοώ κάποιες κοινωνικές δραστηριότητες που περιορίστηκαν ή κάποιες υπηρεσίες που μπορεί να μείωσαν την λειτουργία τους. Οπότε είχαν λιγότερη πρόσβαση σε κάποιες δραστηριότητες ή δραστηριότητες που μπορεί να ήταν επί παραδείγματι του δήμου, της περιοχής, δραστηριότητες ομαδικές, στις οποίες είχε γίνει προσπάθεια να ενταχθούν. Συνεπώς οι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας βίωσαν πολύ εντονότερα την απομόνωση δεδομένου και του στίγματος που βιώνουν» προσέθεσε.
«Στο χωριό μου με φωνάζανε τρελή»
Με στόχο την ανάδειξη της επιτακτικής ανάγκης καταπολέμησης του στίγματος γύρω από τις ψυχικές διαταραχές, η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, μέσω του προγράμματος «Σβήνουμε το στίγμα. Στο λόγο μας» δημιούργησε μια καμπάνια ευαισθητοποίησης, με κεντρικό μήνυμα: Οι ταμπέλες δεν προορίζονται για τους ανθρώπους.
Στόχος του μηνύματος είναι να προβληματίσει το κοινό γύρω από τα συνηθισμένα στερεότυπα που συνδέονται με τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και τα οποία αποτρέπουν πολλούς συνανθρώπους μας από το να αναζητήσουν την αναγκαία και πολύτιμη βοήθεια των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, όταν έχουν ανάγκη υποστήριξης.
Στο σποτ που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της καμπάνιας, ο ήρωας που αντιμετωπίζει ψυχολογική πίεση και δυσφορία, αποφασίζει να απευθυνθεί σε μια υπηρεσία ψυχικής υγείας, γεγονός που προκαλεί την αρνητική αντίδραση του κοινωνικού περίγυρου, ο οποίος του κρεμάει την ταμπέλα του «τρελού». Με αυτόν τον τρόπο, αναδεικνύεται το ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα της «ετικετοποίησης» που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, που δυσχεραίνει την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών και οδηγεί στην κοινωνική απομόνωση.
«Υπάρχουν πολλές λέξεις που κυκλοφορούν και είναι διαστρεβλωτικές για την περιγραφή της ψυχικής ασθένειας, λέξεις στιγματιστικές. «Τρελός». Αυτή είναι μια σκληρή λέξη. Χρησιμοποιείται πάρα πολύ στην καθημερινή συζήτηση, αλλά δε γνωρίζουμε εμείς κατά βάθος – όλοι οι υπόλοιποι εμείς – πόσο επώδυνη είναι για έναν άνθρωπο με προβλήματα ψυχικής υγείας. Ξέρετε μας το έχουνε πει οι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας. Χαρακτηριστικά λέει ένα μέλος από το focus group “στο χωριό μου με φωνάζανε τρελή”. Το λέει και πονάει ο άνθρωπος. Και λέει στη συνέχεια πώς μπόρεσε μέσα από τις υπηρεσίες που έλαβε να στέκεται μια χαρά, να εργάζεται, να είναι στην κοινότητα, αλλά αυτό το “τρελή” της είχε κοστίσει μέσα της. Εκτός από στιγματιστικό, είναι και ανακριβές» σημειώνει η ψυχολόγος.
Και που στοχεύει το σποτ; «Θέλαμε με έναν σκληρό τρόπο να βάλουμε τους ανθρώπους μπροστά στην πραγματικότητα που βιώνουν οι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας και όπως είδατε και στο βιντεάκι, στα καλά του καθουμένου βιδώσαν σε κάποιον μία ταμπέλα κι αυτή η ταμπέλα τον καθορίζει, ενώ δε θα έπρεπε. Λοιπόν εμείς αυτόν τον λόγο τον στιγματιστικό θέλουμε να σβήσουμε. Να τραβήξουμε την πρίζα από την ταμπέλα και να πούμε ότι οι ταμπέλες δεν είναι για τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι έχουν ταυτότητα, έχουν χαρακτηριστικά και αξίζουν μια ισότιμη αντιμετώπιση, οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας κι αν αντιμετωπίζουν» τονίζει η Π. Φίτσιου.
Ένα στοιχείο που μου έκανε επίσης εντύπωση στο συγκεκριμένο σποτ ήταν το γράμμα «Ψ» στο τηλέφωνο του πρωταγωνιστή. Μικρή λεπτομέρεια, θα πει κάποιος. Κι όμως, κάνει τη διαφορά. «Όλα είναι στοχευμένα. Θέλουμε αυτό το γράμμα να μας πηγαίνει καλύτερα στο “ψυχή”, στο “ψυχική υγεία”, στο “ενίσχυση των ψυχικών δεσμών”, παρά στο ψυχιατρείο, τρελός, στίγμα. Ας το μεταφράζουμε όπως έλεγε ο αείμνηστος καθηγητής Σακελλαρόπουλος, ο ιδρυτής της εταιρείας κοινωνικής ψυχιατρικής Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος: Να αντικαταστήσουμε τα δεσμά με ανθρώπινους δεσμούς. Αυτό το “Ψ” ας γίνει ψυχικός δεσμός» σχολιάζει.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ψυχική υγεία είναι «μια κατάσταση ευεξίας στην οποία το άτομο συνειδητοποιεί τις δικές του ικανότητες, μπορεί να αντιμετωπίσει το φυσιολογικό στρες της ζωής, μπορεί να εργαστεί παραγωγικά και γόνιμα και είναι σε θέση να συνεισφέρει στην κοινότητά του/της». Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν Corey Keyes, προσδιορίζει τα τρία συστατικά της ψυχικής υγείας ως εξής:
Συναισθηματική ευεξία
Ψυχολογική ευεξία
Κοινωνική ευημερία
Ωστόσο, σχετικά με μια τέτοια εννοιολόγηση και προοπτική της ψυχικής υγείας, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με το τι συμβαίνει με τους ανθρώπους που πολεμούν ενάντια στην αντιληπτή αδικία και τις ανισότητες καθώς και κοινωνικές, φυλετικές, θρησκευτικές ή άλλες μειονότητες που βιώνουν απόρριψη και διάκριση. Ο ορισμός της ψυχικής υγείας επηρεάζεται σαφώς από την κουλτούρα που την ορίζει. Όπως όμως υποστηρίζει ο καθηγητής του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ George Eman Vaillant, είναι σημαντικό να προσδιοριστούν ορισμένα στοιχεία που έχουν καθολική σημασία για την ψυχική υγεία.
Στίγμα
*Η καμπάνια δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Προγράμματος για την Καταπολέμηση του Στίγματος Ψυχικής Υγείας Σβήνουμε το Στίγμα. Στο Λόγο μας. το οποίο υλοποιεί η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος με εταίρους το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου (ΚΕΣΔ) και την Εταιρία Μέριμνας & Αποκατάστασης Ατόμων με Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Active citizens fund, με διαχειριστές της επιχορήγησης για την Ελλάδα το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.