Η εξεταστική επιτροπή, στο συγκεκριμένο θέμα, στηρίζεται καταρχήν στο υλικό που αποτελείται από το σώμα της δικογραφίας που αφορά την «προκαταρκτική εξέταση προς διακρίβωση τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων πράξεων σε βαθμό κακουργήματος» μετά από σχετική εισαγγελικής παραγγελία της εισαγγελέα διαφθοράς Σιμέλας Σαπίδου το Νοέμβριο του 2016.

Σύμφωνα με την εισήγηση του προέδρου της εξεταστικής Επιτροπής Αντώνη Μπαλωμενάκη στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής θα κληθεί ως μάρτυρας ο α? αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Γεωργακόπουλος και στη συνέχεια θα κληθούν ως μάρτυρες οι Μάκης Βορίδης και Μάριος Σαλμάς.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης της εξεταστικής επιτροπής, ο κ. Σαλμάς απέστειλε επιστολή, η οποία διαβάστηκε από τον πρόεδρο κ. Μπαλωμενάκη με την οποία ζητούσε να παρευρεθεί ώστε να καταθέσει «όσα στοιχεία γνωρίζω τόσο για την φαρμακευτική πολιτική όσο και για το θέμα των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων» καθώς θεωρεί ότι η μαρτυρία του θα συμβάλει στη διερεύνηση των υποθέσεων αυτών.

Επιπλέον σε δεύτερη επιστολή του προς τον πρόεδρο της επιτροπής κ. Μπαλωμενάκη παραθέτει στοιχεία «προκειμένου να αποφευχθούν κρίσεις, τοποθετήσεις και παράθεση στοιχείων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και θα δυσχεράνουν περαιτέρω το έργο της επιτροπής σας»

Όπως αναφέρει η «Εφημερίδα τω Συντακτών», που είχε αναδέιξει με δημοσιεύματα της το θέμα τον Οκτώβριο του 2016 Στη διάρκεια της συνεδρίασης ήρθαν στο φως νέα στοιχεία για την υπόθεση.

Όπως έγινε γνωστό από τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής, Αντώνη Μπαλωμενάκη, από τις 31 Αυγούστου 2017 υπάρχει απόφαση του υπουργείου Υγείας, η οποία ακυρώνει αναδρομικά την απόφαση του Μάκη Βορίδη από το 2014 και πλέον ανοίγει ο δρόμος για το ελληνικό Δημόσιο να διεκδικήσει νομικά αποζημίωση για τη ζημιά ύψους 825.000 ευρώ που υπέστη εξαιτίας των υπερτιμολογημένων αρθροσκοπήσεων (κάθε μία κόστιζε 1.500 ευρώ).

Επίσης, αποκαλύφθηκε το «παράδοξο» ότι σε σύνολο 550 εξετάσεων αρθροσκόπηση, οι 165 συνταγογραφήσεις αφορούσαν και τα δύο γόνατα των ασθενών.

Στην εισήγησή του ο Αντώνης Μπαλωμενάκης, που τόνισε ότι από τα υπάρχοντα στοιχεία αναδεικνύονται οι ευθύνες του Μάριου Σαλμά, ανακοίνωσε πως «στη δικογραφία που αφορά στην προκαταρκτική εξέταση προς διακρίβωση τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων σε βαθμό κακουργήματος η κ. Εισαγγελέας εντέλλονταν να διακριβωθούν τα εξής 4 σημεία: Το πότε έγινε πρώτη φορά κοστολόγηση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης στην Ελλάδα, το ύψος του κόστους της, εάν και ποιες αλλαγές είχαν επισυμβεί στη νομοθεσία καθώς και το φυσικό αρχείο με τα πλήρη στοιχεία όσων φέρονταν ως νοσηλευθέντες».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, χαρακτήρισε το θέμα των αρθροσκοπήσεων «δώρο των υπουργών στο ιατρείο του κ. Σαλμά», δεδομένου ότι στις ΗΠΑ μια αρθροσκόπηση κοστίζει 300 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα κοστολογείται 1.500.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης και Νότης Μηταράκης υποστήριξαν ότι το Δημόσιο δεν υπέστη ζημιά, διότι ο προϋπολογισμός για τα διαγνωστικά είναι «κλειστός» και δεν μπορείς να τον υπερβείς.

Η επόμενη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στην υγεία θα συνέλθει την ερχόμενη Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα καταθέσει ο α’ αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Παναγιώτης Γεωργακόπουλος. Επίσης, θα συνεδριάσει την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, όπου έχει κληθεί να καταθέσει ο Μάριος Σαλμάς και πιθανόν και ο Μάκης Βορίδης.