Συγκεκριμένα, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τέσσερις ανθρώπους αφού βομβάρδισε ένα σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό Bureij στην κεντρική Γάζα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa. Επίσης, σύμφωνα με το Al Jazzera ένας ισραηλινός βομβαρδισμός σε σχολείο που στεγάζει εκτοπισμένους στο Khan Younis, σκότωσε τουλάχιστον 3 άτομα και τραυμάτισε 10.

Το Al Jazzera αναφέρει επίσης πως οι ισραηλινές δυνάμεις προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές σε υποδομές και περιουσίες στη συνοικία Zeitoun της πόλης της Γάζας, ενώ τα πτώματα των δεκάδων Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν ανασύρθηκαν από τους δρόμους, με δεκάδες να παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια.

Η Wall Street Journal δημοσίευσε βίντεο από τα πυρά του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων, που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Wall Street Journal (@wsj)

«Βαθιά αγανάκτηση για τις εικόνες που έρχονται από τη Γάζα, όπου άμαχοι έχουν στοχοποιηθεί από ισραηλινούς στρατιώτες», έγραψε στο Χ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προσθέτοντας ότι «όλοι οι άμαχοι πληθυσμοί πρέπει να προστατεύονται. Πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα κατάπαυση του πυρός για να μπορέσει να διανεμηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια». Επιπλέον το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επίσης δήλωσε πως «τα πυρά των ισραηλινών στρατιωτών εναντίον πολιτών που προσπαθούσαν να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα είναι αδικαιολόγητα», προσθέτοντας ότι το «τραγικό γεγονός» συνέβη εν μέσω ενός «αυξανόμενου και αφόρητου αριθμού παλαιστίνιων πολιτών» που υποφέρουν από πείνα και ασθένειες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες ανέφερε πως «ο απαράδεκτος χαρακτήρας αυτού που συνέβη στη Γάζα, με δεκάδες Παλαιστίνιους πολίτες νεκρούς καθώς περίμεναν για τρόφιμα, υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για κατάπαυση του πυρός». Προσέθεσε πως «η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να μπορεί να εισέλθει χωρίς εμπόδια. Η συμμόρφωση με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο είναι υποχρεωτική».

«Βαθιά συγκλονισμένος από τον θάνατο πάνω από 100 ανθρώπων στη Γάζα που περίμεναν να λάβουν βοήθεια», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Οι άμαχοι και οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις πρέπει να είναι ασφαλείς σύμφωνα με το ΔΑΔ [διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο]. Ζητούμε και πάλι επείγουσα, άμεση κατάπαυση του πυρός [και] ασφαλή πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, σε συμμόρφωση με τα προσωρινά μέτρα του Διεθνούς Δικαστηρίου» προσέθεσε.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ καταδίκασε το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή το «νέο μακελειό», αυτούς που χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτους» θανάτους, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Χαμάς πως πάνω από 110 άνθρωποι χάθηκαν όταν διανομή τροφίμων μετατράπηκε σε χάος.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι είναι «βαθιά ταραγμένη» από τη δολοφονία Παλαιστινίων που περιμένουν επισιτιστική βοήθεια στη Γάζα. «Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να διερευνηθεί τι συνέβη και να διασφαλιστεί η διαφάνεια», είπε, προσθέτοντας πως «η ανθρωπιστική βοήθεια είναι σανίδα σωτηρίας για όσους έχουν ανάγκη και η πρόσβαση σε αυτήν πρέπει να διασφαλιστεί».

Το Κατάρ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους από το Ισραήλ, ενώ ανθρωπιστικές ομάδες, όπως η UNICEF, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Mercy Corp, καταδίκασαν τη δολοφονία των περισσότερων από 100 Παλαιστινίων.

«Η Κίνα είναι συγκλονισμένη από αυτό το περιστατικό και το καταδικάζει έντονα», δήλωσε την Παρασκευή η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ. «Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τα θύματα και τη συμπαράστασή μας στους τραυματίες». «Η Κίνα καλεί τα ενδιαφερόμενα μέρη, ιδιαίτερα το Ισραήλ, να σταματήσουν την ανταλλαγή πυρών και να τερματίσουν αμέσως τις μάχες, να προστατεύσουν σοβαρά την ασφάλεια των αμάχων, να διασφαλίσουν ότι η ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί να εισέλθει και να αποφύγουν μια ακόμη πιο σοβαρή ανθρωπιστική καταστροφή», προσέθεσε.

Η Ινδία δηλώνει βαθύτατα συγκλονισμένη από την απώλεια ζωών στη βόρεια Γάζα την Πέμπτη, προσθέτοντας πως «τέτοιες απώλειες ζωών αμάχων και η ευρύτερη ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα συνεχίζουν να αποτελούν αιτία εξαιρετικής ανησυχίας».

Ο Λευκός Οίκος λέει ότι ο μαζικός πυροβολισμός αιτούντων βοήθεια στη Γάζα «πρέπει να διερευνηθεί διεξοδικά», επαναλαμβάνοντας ότι «πάρα πολλοί» άμαχοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο. Εντωμεταξύ, οι Αμερικανοί γερουσιαστές Jack Reed και Angus King έστειλαν επιστολή στην κυβέρνηση Μπάιντεν με την οποία καλούν τον πρόεδρο να στείλει ένα νοσοκομειακό πλοίο για να βοηθήσει στην περίθαλψη των τραυματιών στη Γάζα. Η επιστολή αναφέρει επίσης ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να δημιουργήσουν μια θαλάσσια οδό για την παράδοση βοήθειας στη Γάζα.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ εμπόδισαν μια δήλωση που υπέβαλε η Αλγερία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία θα απέδιδε ευθύνες στο Ισραήλ για τη δολοφονία περισσότερων από 100 Παλαιστινίων που περίμεναν επισιτιστική βοήθεια στη βόρεια Γάζα. Ο πρεσβευτής της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, Ριγιάντ Μανσούρ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η δήλωση υποστηρίχθηκε και από τα 15 μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ εκτός από τις ΗΠΑ.

Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προέτρεψε τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής να εγκρίνουν ένα νομοσχέδιο για την εξωτερική βοήθεια προκειμένου «να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι το Ισραήλ μπορεί να αμυνθεί ενάντια στη Χαμάς και άλλες απειλές».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι η δολοφονία περισσότερων από 100 Παλαιστινίων που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη της Γάζας θα απαιτήσει ανεξάρτητη έρευνα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Μιλώντας στον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες ενόψει μιας περιφερειακής συνόδου κορυφής, ο Γκουτέρες πρόσθεσε «σοκαρισμένος», ενώ ερωτηθείς για την αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να συμφωνήσει σε ψήφισμα που να καλεί σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, είπε ότι οι γεωπολιτικές διαιρέσεις έχουν «μετατρέψει τη δύναμη του βέτο σε αποτελεσματικό μέσο παράλυσης της δράσης του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ο πρεσβευτής της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, Riyad Mansour, λέει ότι οι Παλαιστίνιοι πληρώνουν το τίμημα της παράλυσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου παραδέχθηκε ότι υφίσταται μεγάλη διεθνή πίεση στο Ισραήλ, αλλά δεν θα σταματήσει τον πόλεμο έως ότου επιτύχει τους στόχους του στη Γάζα.