Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης εργαζόμενοι νοσοκομείων σε όλη τη χώρα διαμαρτύρονται έξω από τα νοσοκομεία. Στην Αθήνα, γιατροί και νοσηλευτές συγκεντρώθηκαν έξω το ΓΝΑ «Αλεξάνδρα» το ΓΝΑ «Ευαγγελισμός» το «Σωτηρία», το «Λαϊκό» και το «Αμαλί Φλέμινγκ». Στη Θεσσαλονίκη, στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», κρατώντας πανό οι υγειονομικοί ζητούν, ζητούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους υγειονομικούς, επίταξη του ιδιωτικού τομέα και επαναλειτουργία των νοσοκομείων Λοιμωδών και Παναγία.

Τη διαμαρτυρία διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Δημόσια Νοσοκομεία, έχε ξεκινήσει από τις 8 το πρωί και θα διαρκέσει έως τις 10.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

Τα Νοσοκομεία και οι Εργαζόμενοι δοκιμάζονται από την πανδημία λόγω των χρόνιων παθογενειών που αντιμετωπίζουν. Προσαρμόζουν τη λειτουργία τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας με μεγάλη επικινδυνότητα.

Έχουμε επισημάνει πολλές φορές τις παθογένειες του Συστήματος Υγείας που προέρχονται από την ελλιπή στελέχωση και χρηματοδότηση.
Είχαμε επισημάνει από το πρώτο κύμα της πανδημίας ότι η μετατροπή του Συστήματος στην αντιμετώπιση μίας νόσου του κορωνοϊού αυξάνει την νοσηρότητα από άλλες παθήσεις.

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας υπήρχαν συγκεκριμένα Νοσοκομεία αναφοράς που νοσήλευαν περιστατικά κορωνοϊού, υποστηριζόμενα και από ΜΕΘ. Τώρα τα περισσότερα Νοσοκομεία έχουν αναπτύξει κλίνες κορωνοϊού πολλές φορές χωρίς να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας. Ύποπτα κρούσματα νοσηλεύονται στον ίδιο χώρο με κίνδυνο διασποράς του ιού. Γίνεται σύμπτυξη κατάργηση κλινικών προκειμένου να αναπτυχθούν κλινικές κορωνοϊού με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται ράντζα και να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς.

Πολλά από τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν μοριακούς αναλυτές για την διενέργεια εργαστηριακών τεστ για κορωνοϊό. Καθυστερούν να εκδοθούν 1 έως 3 ημέρες και έτσι δεν διεκπεραιώνονται έγκαιρα με κίνδυνο διασποράς.

Με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο τεστ κάνουν μόνο στους ασθενείς που πρόκειται να χειρουργηθούν ή είναι ύποπτα κρούσματα. Οι εργαζόμενοι δεν υποβάλλονται σε τακτικά τεστ κορωνοϊού παρά μόνο όσοι επιστρέφουν από άδεια και όσοι ήρθαν σε επαφή με θετικά κρούσματα. Σε πολλές περιπτώσεις δεν ισχύει η καραντίνα στους υγειονομικούς που ήρθαν σε επαφή με θετικά κρούσματα. Χρειάζονται περισσότερα μέσα ατομικής προστασίας.

Παρά τις δεσμεύσεις ακόμη δεν υπάρχει εξέλιξη με την ένταξή μας στα ΒΑΕ. Η Επιτροπή πήρε παράταση ενός μήνα και θα ολοκληρώσει το έργο της τέλος Νοεμβρίου.
Υπερβολική η απόφαση για αναστολή των χειρουργείων σε τέτοιο υψηλό ποσοστό 80% και η σταδιακή μετατροπή των ΜΕΘ μόνο για περιστατικά κορωνοϊού. Θα αυξήσουν την νοσηρότητα από άλλες παθήσεις. Πολλοί ασθενείς που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για χειρουργεία πάνω από ένα χρόνο τα οποία με την συγκεκριμένη απόφαση αναβάλλονται επ’ αόριστο.

Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, τα Νοσοκομεία χρειάζονται άμεσα και άλλες προσλήψεις προσωπικού. Από τις 50 κλίνες ΜΕΘ του Νοσοκομείου Σωτηρία δωρεά της Βουλής των Ελλήνων λειτουργούν μόνο οι 15 με δανεικό προσωπικό από άλλα Νοσοκομεία. Η μετατροπή των Γενικών ΜΕΘ, των καρδιοχειρουργικών μονάδων, των αιθουσών ανάνηψης, των χειρουργικών αιθουσών σε ΜΕΘ κορωνοϊού θέτει σε κίνδυνο ζωές ασθενών αφού διασωληνωμένα περιστατικά θα νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους αναμένοντας κλίνες ΜΕΘ.

Η αναστολή των κανονικών αδειών σε αυτή τη φάση αναδεικνύει για άλλη μια φορά όπως και στο πρώτο κύμα τις ελλείψεις προσωπικού καθότι 45.000 είναι οι κενές οργανικές θέσεις στο σύστημα.

Οι συμβασιούχοι υπάλληλοι βρίσκονται σε διαρκή ομηρία καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και θα πρέπει να μονιμοποιηθούν.