Σύμφωνα με πληροφορίες του Euractiv, οι ΥΠΕΞ της ΕΕ δεν κατέληξαν σε αποφάσεις για κυρώσεις κατά της Τουρκίας στη συνεδρίαση του συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα. Η Κύπρος έθεσε βέτο στο ζήτημα των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, όπως είχε προειδοποιήσει προ ημερών.
Συγκεκριμένα, η ΕΕ ζητούσε ομόφωνη απόφαση για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος δεκάδων Λευκορώσων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και στον υπουργό Εσωτερικών, ως αντίμετρα για το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα που θεωρείται ότι ήταν προϊόν νοθείας. Ωστόσο, η Λευκωσία είχε ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να συνυπογράψει αν η ΕΕ δεν αποφάσιζε για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, λόγω της προκλητικής συμπεριφοράς στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο Ζ. Μπορέλ δήλωσε ότι δεν κατηγορεί την Κύπρο για τη στάση της και πέταξε το μπαλάκι στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (24 – 25 Σεπτεμβρίου) για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.
«Δεν κατηγορώ την Κύπρο για τη στάση της. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως χρειαζόμαστε την ψήφο της για να υπάρξει ομοφωνία. Καταλαβαίνω απόλυτα τη στάση της Κύπρου. Πρόκειται για ένα ζήτημα ιδιαίτερα φορτισμένο πολιτικά, το οποίο θα κληθεί να λύσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπορέλ και πρόσθεσε πως οι ηγέτες της ΕΕ θα κληθούν να επιλύσουν το πρόβλημα στην ερχόμενη Σύνοδο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για τη στάση της Κύπρου, λέγοντας ότι «ήταν λάθος που δεν επιβάλαμε κυρώσεις για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πιαστήκαμε “όμηροι” ενός κράτους – μέλους. Αυτό στέλνει λάθος μηνύματα στους Λευκορώσους, στις κοινωνίες μας και σε ολόκληρο τον κόσμο».
Discussing many issues in #EU #FAC, including #Belarus. It is regrettable that today we could not decide on sanctions on violations of human rights there due to “a hostage taking” by a member state. Sends a wrong signal to Belarusians, our societies and the whole world
— Edgars Rinkēvičs (@edgarsrinkevics) September 21, 2020
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, υπεραμύνθηκε της στάσης της Κύπρου, λέγοντας πως «οι αντιδράσεις μας απέναντι σε κάθε μορφή βίας που καταπατά τις αρχές της ΕΕ δεν μπορεί να είναι αλά καρτ, πρέπει να υπάρχει συνέπεια ως προς αυτό».
«Απτά δείγματα σεβασμού» ζητά ο Δένδιας από την Τουρκία
Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι το θέμα των ελληνοτουρκικών έχει συζητηθεί και η Τουρκία καλείται πλέον να δώσει απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου, πέρα από την αποχώρηση του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis.
«Το ζήτημα συζητήθηκε, το Συμβούλιο αναγνώρισε ότι η αποχώρηση του Oruc Reis είναι ένα θετικό δείγμα, αλλά ένα πρώτο δείγμα. Θα πρέπει η Τουρκία να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Το ζήτημα θα συζητηθεί πάλι στο Συμβούλιο αρχηγών [κρατών και κυβερνήσεων], ώστε να καταλήξουμε τελικά σε κατευθύνσεις για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις. Ελπίζουμε ότι μέχρι τότε η Τουρκία θα έχει δώσει απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου».