«Η σχολική εκπαίδευση δεν είναι θεραπεία, τα σχολεία δεν είναι θεραπευτήρια και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο στην πρότασή μας αναφερόμαστε στη δημιουργία ξεχωριστού δωρεάν δημόσιου θεραπευτηρίου που θα καλύπτει τις ανάγκες όλων των παιδιών και δεν θα επιτρέπει να γίνονται οι θεραπείες τους πεδίο κερδοσκοπικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Έτσι κι αλλιώς, τα ειδικά σχολεία μάς βρίσκουν αντίθετους είτε είναι δημόσια είτε ιδιωτικά, διότι η εκπαιδευτική ένταξη των ανάπηρων παιδιών δεν πραγματώνεται μέσω της διαχωριστικής εκπαίδευσης» απαντά η Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ Μηδενική Ανοχή στον δήμο Χαλανδρίου που επιχειρεί την ίδρυση ειδικού σχολείου.
Η Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων με εκτενή ανακοίνωση απαντά σε όσα δήλωσε ο δήμος Χαλανδρίου σχετικά με την ίδρυση Ειδικού σχολείου. Θυμίζουμε πως από τον Ιανουάριο, ο δήμος Χαλανδρίου με ομόφωνη έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισε την ίδρυση ειδικού σχολείου για παιδιά που χρήζουν αυξημένης αγωγής. Η μονάδα θα περιλαμβάνει Δημοτικό και Νηπιαγωγείο δυναμικότητας έως 60 μαθητών, 14 τμημάτων και 24 εκπαιδευτικών, ενώ αναφέρεται ότι θα πληροί τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου διδακτηρίου για την επίτευξη των παιδαγωγικών στόχων, αλλά και των αρχών της συμπερίληψης. Η «Μηδενική Ανοχή» κάνει λόγο για πρακτικές που διαχωρίζουν τους μαθητές, με τον δήμο να απαντά με γενικόλογα πως αν δε γίνει κάτι τέτοιο δημόσιο, οι γονείς θα στραφούν στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Μηδενικής Ανοχής στην απάντηση του δήμου
«Με την επιστολή προς τον Δήμο Χαλανδρίου με αφορμή την απόφαση για ίδρυση Ειδικού Σχολείου τοποθετηθήκαμε προτείνοντας στον Δήμο ένα σχέδιο με το οποίο αν το ενέκρινε αφενός θα καθιστούσε περιττή τη δημιουργία ενός ειδικού σχολείου και αφετέρου θα ωφελούσε όλα τα παιδιά, ανάπηρα και μη.
Πρωτίστως, νιώθουμε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε τους 260 και πλέον συμπολίτες μας που συνυπέγραψαν την επιστολή μας προς τον Δήμο Χαλανδρίου κυρίως όμως θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους δεκάδες γονείς ανάπηρων παιδιών που επικοινώνησαν μαζί μας, μοιράστηκαν τις εμπειρίες αναπηροποίησης των παιδιών τους μέσα στα ειδικά σχολεία και δικαιώνουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο τους λόγους για τους οποίους παλεύουμε. Αναγνωρίζουμε τις μέχρι τώρα θετικές πρακτικές μέσα από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ του δήμου για άρση των εμποδίων που βιώνουν τα ανάπηρα άτομα στην καθημερινότητά τους, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο δρόμος για μια κοινωνία αποδοχής είναι μακρύς και δύσβατος.
Γνωρίζουμε, επίσης, ότι οι θεσμοποιημένες μορφές διάκρισης αποτελούν για εμάς το μεγαλύτερο εμπόδιο και θεωρούμε ότι ο δήμος Χαλανδρίου οφείλει να σταθεί δίπλα μας. Όπως αποδεδειγμένα έχει πράξει με τους εργαζόμενους του Δήμου το 2014, (αρνούμενος να παραδώσει στοιχεία που θα οδηγούσαν σε μαζικές απολύσεις), με τη συνολική στάση του για τα ζητήματα των Ρομά, την πρόσφατη στήριξή του στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Παίδων Πεντέλης κ.ά.
Τις οποίες πρωτοβουλίες ανυπακοής αναγνωρίζουμε και επικροτούμε.
Εφόσον η χάραξη της εκπαιδευτικής πολιτικής που αφορά στα ανάπηρα παιδιά δεν οδηγεί σε ένα σχολείο για όλα τα παιδιά, αξιώνουμε ο Δήμος Χαλανδρίου να σταθεί εξίσου συνυπεύθυνα δίπλα μας και να πράξει το αυτονόητο, το οποίο και προτείναμε.
Αξιώνουμε η “Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου” να γίνει και στο όνομα των αναπήρων.
Οι αποφάσεις του ΚΕΔΑΣΥ, το οποίο ακολουθεί ένα ατομικό μοντέλο για την αναπηρία, δεν μπορεί να συνεχίσει να καθορίζει τις ζωές των ανάπηρων παιδιών. Άλλωστε, όταν ο φορέας γνωμοδοτεί τη φοίτηση του ανάπηρου μαθητή σε ειδικό σχολείο, αλλά οι γονείς επιθυμούν τη φοίτηση σε γενικό σχολείο, τότε είναι αναγκασμένοι να προσλάβουν οι ίδιοι ειδικό βοηθό (ιδιωτική παράλληλη στήριξη).Αυτές τις πρακτικές θεωρούμε εμείς τιμωρητικές προς τους γονείς.
Επιπρόσθετα, να σημειώσουμε ότι η αναφορά του Δήμου περί εξαναγκασμού των γονέων προς τα ιδιωτικά σχολεία δεν ισχύει για τον απλούστατο λόγο ότι στην Ελλάδα δεν λειτουργούν ιδιωτικά ειδικά σχολεία, παρά μόνο θεραπευτήρια, κέντρα διημέρευσης κι άλλες μη σχολικές δομές, οι οποίες λανθασμένα χαρακτηρίζονται ως σχολεία από τον Δήμο.
Οι παγιωμένες κοινωνικές αντιλήψεις για τα ανάπηρα παιδιά ενισχύουν τα στερεότυπα και τον στιγματισμό και έχουν ως συνέπεια την απομόνωση και περιθωριοποίηση τους. Η τοποθέτηση σε διαχωρισμένα εκπαιδευτικά πλαίσια με αφορμή την ύπαρξη βλάβης και η κατηγοριοποίηση σε «βαριά και ελαφριά περιστατικά» αποτελούν θεσμισμένες πρακτικές διακρίσεων και εχθρικές κοινωνικές συμπεριφορές, τις οποίες πρέπει επιτέλους να αναδείξουμε και να αντιμετωπίσουμε.
Μήπως έφτασε αυτή η στιγμή;
Εφόσον, λοιπόν, πεποίθηση του Δήμου Χαλανδρίου είναι «η εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών συνθηκών», αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί «στο μέτρο που εξακολουθεί να υφίσταται», διότι αποτελεί μέρος της παρεμπόδισης και της διαιώνισης των διακρίσεων. Και γι’ αυτόν το λόγο, τις προτάσεις μας, που είναι απολύτως υλοποιήσιμες και άρουν τα εμπόδια, συνυπογράφουν ακαδημαϊκοί επιστήμονες, παιδαγωγοί, κοινωνικοί λειτουργοί, ανάπηροι ακτιβιστές, εργαζόμενοι στο πεδίο, εργαζόμενοι στην ειδική αγωγή, γονείς ανάπηρων παιδιών κ.ά.
Καλούμε τον Δήμο Χαλανδρίου να συνεχίσει να αναπτύσσει τις ενταξιακές του δράσεις και να μη γίνει συμμέτοχος διαχωριστικών πολιτικών και πρακτικών.
Η Μηδενική Ανοχή προτείνει τον προγραμματισμό σειράς συναντήσεων με την δημοτική αρχή, έτσι ώστε να συζητήσουμε διεξοδικά τις προτάσεις μας, οι οποίες βρίσκονται στην παραπάνω κατεύθυνση, και από κοινού να σχεδιάσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να υλοποιηθούν, σε αντικατάσταση του σχεδιασμού για ειδικό σχολείο με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες των ανάπηρων μαθητών και των οικογενειών τους με τον βέλτιστο τρόπο.
Βρισκόμαστε στη διάθεσή σας.
Οι ζωές των ανάπηρων παιδιών μετράνε».