X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

ΟΗΕ: Αντιμέτωποι με την απειλή του λιμού στην Υεμένη

Αντιμέτωποι με την απειλή του λιμού βρίσκονται 12 εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη. Ο ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για τη συγκέντρωση 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να καλυφθούν άμεσες ανάγκες σε τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά.
|

«Η κατάσταση στην Υεμένη είναι καταστροφική και επιδεινώνεται γρήγορα», ανέφερε ο Τζέιμι ΜακΓκόντρικ, συντονιστής του ΟΗΕ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη, στην έκκληση του οργανισμού.

«Σχεδόν 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι, περιλαμβανομένων 2,1 εκατομμυρίων παιδιών, υποσιτίζονται», πρόσθεσε.

«Δύο χρόνια πολέμου έχουν καταστρέψει την Υεμένη και εκατομμύρια παιδιά, γυναίκες και άνδρες έχουν απεγνωσμένα ανάγκη τη βοήθειά μας.

Χωρίς διεθνή υποστήριξη, το 2017 κινδυνεύουν από τον λιμό», τόνισε από την πλευρά του ο Στίβεν Ο’ Μπράιεν επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ.

«Οι εταίροι μας είναι έτοιμοι να εργαστούν. Όμως χρειάζονται άμεση και χωρίς εμπόδια πρόσβαση και επαρκείς πόρους για να αντιμετωπίσουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες», πρόσθεσε παρουσιάζοντας την έκκληση του ΟΗΕ από τη Γενεύη.

Περίπου 18,8 εκατομμύρια άνθρωποι –περισσότερο από τα δύο τρίτα του πληθυσμού– έχουν ανάγκη βοήθεια στην Υεμένη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Περίπου 10,3 εκατομμύρια εξ αυτών πλήττονται σοβαρά από τη σύγκρουση και έχουν «άμεση ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια» για να επιβιώσουν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η Υεμένη είναι διχασμένη εξαιτίας του πολέμου που διαρκεί δύο χρόνια, μεταξύ των σιιτών ανταρτών Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν και ενός σουνιτικού συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία, ο οποίος στηρίζει τον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι.

Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον πόλεμο, ο οποίος έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση στην ήδη πολύ φτωχή αυτή χώρα της αραβικής χερσονήσου.

«Οι συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές εξακολουθούν να προκαλούν μεγάλες απώλειες, ζημιές στις δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές και να εμποδίζουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», καταγγέλλεται στην έκκληση του ΟΗΕ.

Πέρυσι περίπου 63.000 παιδιά στην Υεμένη πέθαναν από ασθένειες που θα μπορούσαν να έχουν αντιμετωπιστεί, πολλές από τις οποίες συνδέονταν με τον υποσιτισμό, είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα η Unicef.

«Στην Υεμένη, αν δεν σε σκοτώσουν οι βόμβες, ένας αργός και επώδυνος θάνατος από τον λιμό είναι πλέον μια αυξανόμενη απειλή», υπογράμμισε ο Γιαν Έγκελαντ, ο γενικός γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων σε ξεχωριστή του ανακοίνωση.

Πέρυσι ο ΟΗΕ και οι συνεργάτες του βοήθησαν 5,6 εκατομμύρια ανθρώπους στην Υεμένη, όμως φέτος ελπίζουν να μπορέσουν να συνδράμουν 12 εκατομμύρια.

Η Υεμένη εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τις εισαγωγές, μεγάλο μέρος των οποίων φτάνει στο λιμάνι της Χοντέιντα, το οποίο έχει βομβαρδίσει ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός.

Εξάλλου το κλείσιμο του αεροδρομίου της πρωτεύουσας Σανάα τον Αύγουστο του 2016 επιδεινώνει πολύ την κατάσταση των αμάχων, διότι πλέον οι Υεμενίτες δεν μπορούν να πάνε στο εξωτερικό για να λάβουν ιατρική βοήθεια.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις