Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζάρικ επιβεβαίωσε ότι μια αποστολή του ΟΗΕ, με επικεφαλής έναν ανώτερο αξιωματούχο βοήθειας του ΟΗΕ, θα ταξιδέψει στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ αυτό το Σαββατοκύριακο – η πρώτη πρόσβαση του παγκόσμιου οργανισμού στην περιοχή εδώ και περίπου 30 χρόνια, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι κάλεσαν το Μπακού να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να εισέλθουν στο Καραμπάχ λόγω ανησυχιών για πιθανές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτωνΗ Αρμενία κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν για εθνοκάθαρση στο Καραμπάχ, κάτι που το Μπακού αρνείται κατηγορηματικά.

«Η επίσκεψη θα επιτρέψει (στην αποστολή) να εξοικειωθεί με τις τρέχουσες ανθρωπιστικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται από το Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση.

Η κυβέρνηση της Αρμενίας υπολόγισε ότι σχεδόν 93.000 Αρμένιοι – ή περισσότερα από τα τρία τέταρτα του πληθυσμού του Καραμπάχ – είχαν περάσει στο έδαφός της από το απόγευμα της Παρασκευής, παρά τις υποσχέσεις του Μπακού να προστατεύσει τα πολιτικά τους δικαιώματα εάν έμεναν.