Ο Μπόρις Τζόνσον είχε παρουσιάσει την Πέμπτη τη νέα πολιτική της κυβέρνησής του για τον περιορισμό των ροών παράτυπης μετανάστευσης, ανακοινώνοντας πως θα έχει κόστος για τους Βρετανούς φορολογούμενος ανά αιτούντα άσυλο από 20.000 ως 30.000 στερλίνες καθώς θα καλύπτει έξοδα μεταφοράς, διαμονής και διατροφής στη Ρουάντα για τρεις μήνες, έως ότου αποφασιστεί εάν θα γίνει δεκτός ως πρόσφυγας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τον Τζόνσον, το σχέδιο θα μειώσει τις μεταναστευτικές δαπάνες της χώρας, που υπολογίζονται περίπου στο 1,5 δις λίρες το χρόνο, αλλά κυρίως στοχεύει στον εκφοβισμό των προσφύγων και μεταναστών με την ελπίδα ότι η απειλή του εκτοπισμού στην Ρουάντα θα τους αποθαρρύνει από το να προσεγγίζουν τις βρετανικές ακτές.

Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος των 120 εκατομμυρίων λιρών, άτομα που θεωρούνται ότι εισήλθαν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο από την 1η Ιανουαρίου θα μπορούσαν να μεταφερθούν στη Ρουάντα, όπου θα τους επιτραπεί να υποβάλουν αίτηση για  δικαίωμα εγκατάστασης στη χώρα.

Η κυβέρνηση είπε ότι οι πρώτες πτήσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εντός εβδομάδων, εστιάζοντας αρχικά σε άγαμους άνδρες που διέσχισαν τη Μάγχη με μικρές βάρκες ή φορτηγά.

Οι αντιδράσεις υπήρξαν άμεσες. Οι βρετανικές εφημερίδες κυκλοφόρησαν χθες με τη λέξη «απάνθρωπο» να πρωταγωνιστεί στους τίτλους, ενώ ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Κιρ Στάρμερ, έκανε λόγο για «ανέφικτο, ανήθικο και εκβιαστικό» πρόγραμμα. Παράλληλα, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρώπης επισήμανε ότι το νέο αυτό βρετανικό σχέδιο «υπονομεύει σοβαρά το παγκόσμιο σύστημα της διεθνούς προστασίας».

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες χαρακτήρισε το σχέδιο απλώς «απαράδεκτο», τονίζοντας πως η μετακύλιση της ευθύνης για την απόφαση της ισχύος ή όχι του καθεστώτος του πρόσφυγα είναι προβληματική και ενάντια στο διεθνές δίκαιο.

Υπενθυμίζουμε ότι η Αυστραλία χρησιμοποιεί υπεράκτια κέντρα κράτησης από το 2001, με χιλιάδες αιτούντες άσυλο να μεταφέρονται εκτός της χώρας από τότε, έχοντας επικριθεί συχνά από τα Ηνωμένα Έθνη και τις ομάδες δικαιωμάτων για τις υποτυπώδεις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα της.