Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ με τίτλο “Gaza- 10 years later” (Γάζα- δέκα χρόνια μετά), όλοι οι βασικοί δείκτες που είχαν αναφερθεί σε προηγούμενη έκθεση του οργανισμού που δημοσιεύθηκε το 2012 –όπως τα εισοδήματα, η υγεία, η εκπαίδευση και η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας-έχουν επιδεινωθεί.

Όπως επισημαίνει ο ΟΗΕ, το κατά κεφαλή εισόδημα στη Γάζα έχει μειωθεί κι άλλο, ενώ η παροχή των υγειονομικών υπηρεσιών έχει επιδεινωθεί. Παράλληλα η μόνη πηγή πόσιμου νερού στη Γάζα προβλέπεται να έχει στερέψει εντελώς έως το 2020, αν δεν ληφθεί αμέσως δράση.

Ο Ρόμπερτ Πάιπερ, συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων για τις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές, δήλωσε ότι όλοι «οι δείκτες πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση».

«Είχαμε προβλέψει πριν από μερικά χρόνια ότι η Γάζα σύντομα θα γίνει μη βιώσιμη, λαμβάνοντας υπόψη έναν μεγάλο αριθμό δεικτών, και αυτή η στιγμή πλησιάζει ακόμη πιο γρήγορα από όσο είχαμε προβλέψει σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, την ενέργεια και το πόσιμο νερό», τόνισε.

Ο Πάιπερ υπογράμμισε την αδυναμία της Γάζας να προμηθευτεί ενέργεια, καθώς εδώ και μερικές εβδομάδες οι κάτοικοι του παλαιστινιακού θύλακα έχουν ηλεκτρικό μόλις δύο ώρες την ημέρα. Επίσης έχει επιδεινωθεί η υγειονομική περίθαλψη, ενώ η ανεργία μεταξύ των νέων ξεπερνά το 60%.

Σε αυτές τις συνθήκες, «για τους περισσότερους από εμάς έχει ξεπεραστεί το σημείο που θεωρείται βιώσιμο», επεσήμανε.

Απαντώντας στην έκθεση, ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ντάνι Ντάνον επέρριψε την ευθύνη για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας στη Χαμάς «η οποία τα τελευταία δέκα χρόνια διεξάγει συνεχείς επιθέσεις εναντίον αθώων Ισραηλινών και δεν προσφέρει παρά πόνο και καταστροφή στους κατοίκους της Γάζας».

Η Χαμάς κυβερνά τη Γάζα από τον Ιούνιο του 2007, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή παραμένει στην εξουσία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Το Ισραήλ, που θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση τη Χαμάς, έχει έκτοτε επιβάλει αποκλεισμό στη Γάζα.

Από το 2013 η Αίγυπτος, η μοναδική χώρα με την οποία συνορεύει η Λωρίδα της Γάζας έχει κλείσει σχεδόν εντελώς το πέρασμά της προς τον παλαιστινιακό θύλακα και έχει καταστρέψει εκατοντάδες σήραγγες που χρησιμοποιούνταν για να περνούν λαθραία προϊόντα, ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Γάζας, αλλά και όπλα για τη Χαμάς.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ΟΗΕ, περισσότερο από το 95% του νερού στη Γάζα δεν είναι πόσιμο.

Επίσης οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έχουν περιορίσει τον αριθμό των αδειών που δίνονται στους κατοίκους της Γάζας που είναι ασθενείς και οι οποίοι επιθυμούν να λάβουν θεραπεία στο εξωτερικό.

«Η Παλαιστινιακή Αρχή έλαβε μέτρα για να περιορίσει, για να πούμε το λιγότερο, την πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες», κατήγγειλε ο Πάιπερ. «Αυτού του είδους τα μέτρα είναι απαράδεκτα για εμάς», τόνισε.

Η Λωρίδα της Γάζας είναι ένα κομμάτι γης, μήκους μικρότερου των 40 χιλιομέτρων και πλάτους 10 χιλιομέτρων, μεταξύ του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Μεσογείου. Με δύο εκατομμύρια κατοίκους είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου.