Εβδομάδες αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο του περασμένου έτους, άνοιξαν ξανά τα γυμνάσια για αγόρια στις 18 Σεπτεμβρίου 2021, αλλά απαγόρευσαν στις μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να παρακολουθούν μαθήματα.

Μήνες αργότερα, στις 23 Μαρτίου, το υπουργείο Παιδείας άνοιξε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για κορίτσια, αλλά μέσα σε λίγες ώρες η ηγεσία των Ταλιμπάν διέταξε να κλείσουν ξανά.

Έκτοτε, περισσότερα από ένα εκατομμύριο έφηβα κορίτσια έχουν στερηθεί την εκπαίδευση σε ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε η Αποστολή Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (UNAMA).

«Πρόκειται για μια τραγική, επαίσχυντη και εντελώς αποτρέψιμη επέτειο», είπε ο Μάρκους Πότζελ, ο ενεργών επικεφαλής της UNAMA, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε τους Ταλιμπάν να ανακαλέσουν την απαγόρευση.

«Ένα έτος χαμένων γνώσεων και ευκαιριών που δεν θα πάρουν ποτέ πίσω», έγραψε ο Γκουτέρες στο Twitter.

«Τα κορίτσια ανήκουν στο σχολείο. Οι Ταλιμπάν πρέπει να τα αφήσουν να επιστρέψουν».

Αρκετοί αξιωματούχοι των Ταλιμπάν λένε ότι η απαγόρευση είναι μόνο προσωρινή, αλλά έχουν επίσης βρει μια σειρά από δικαιολογίες για το κλείσιμο -από την έλλειψη κεφαλαίων μέχρι τον χρόνο που απαιτείται για την αναμόρφωση του αναλυτικού προγράμματος σύμφωνα με τις ισλαμικές αρχές.