«Η απόφαση που ελήφθη είναι ότι η UNIFIL (Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο) θα παραμείνει επί του παρόντος σε όλες τις θέσεις της, παρά τις εκκλήσεις που έγιναν από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις να εκκενώσουν τις θέσεις που βρίσκονται κοντά στη Γαλάζια Γραμμή», δήλωσε ο Ζαν-Πιερ Λακρουά, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στο Λίβανο.
«Θέλω να τονίσω ότι αυτή η απόφαση εξακολουθεί να ισχύει», είπε, προσθέτοντας ότι η απόφαση επιβεβαιώθηκε νωρίτερα τη Δευτέρα από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και εξετάστηκε προσεκτικά με βάση «μια σειρά από στοιχεία και κριτήρια». «Φυσικά, η ασφάλεια και η προστασία των ειρηνευτικών δυνάμεων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα», δήλωσε ο Λακρουά.
Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε τη Δευτέρα την έντονη ανησυχία του για τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες κατά μήκος της Γαλάζιας Γραμμής. «Με φόντο τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες κατά μήκος της Γαλάζιας Γραμμής, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους μετά τα πυρά που δέχθηκαν αρκετές θέσεις της UNIFIL τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε η Πασκάλ Μπαερισβίλ, πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Οκτώβριο και μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελβετίας στα Ηνωμένα Έθνη. «Αρκετοί ειρηνευτές έχουν τραυματιστεί», όπως προσέθεσε στη δήλωσή της μετά τις κεκλεισμένων των θυρών διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κάλεσαν όλα τα μέρη να σεβαστούν την ασφάλεια και την προστασία του προσωπικού της UNIFIL και των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξή τους στην αποστολή και υπογραμμίζοντας τον ρόλο της στη στήριξη της περιφερειακής σταθερότητας, ανέφερε η ίδια. Η Μπαερισβίλ σημείωσε ακόμα ότι τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν τη βαθύτατη ανησυχία τους για τις απώλειες και τα δεινά των αμάχων, την καταστροφή των πολιτικών υποδομών και τον αυξανόμενο αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων,
Τέλος, κάλεσαν όλα τα μέρη να τηρήσουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ζήτησαν την πλήρη εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας και τόνισαν την ανάγκη για «διπλωματικές προσπάθειες που θα φέρουν ένα μόνιμο τέλος» στη σύγκρουση και θα επιτρέψουν στους αμάχους και στις δύο πλευρές της Γαλάζιας Γραμμής να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους, πρόσθεσε.