Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν σήμερα, Τρίτη 29/04/2025, ότι πάνω από 72.000 καταγεγραμμένοι θάνατοι και εξαφανίσεις έχουν καταγραφεί κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρομών σε όλο τον κόσμο την τελευταία δεκαετία. Η Κεντρική Μεσόγειος εξακολουθεί να είναι η πιο θανατηφόρα μεταναστευτική διαδρομή, καθώς από το 2014 υπολογίζεται ότι έχουν πεθάνει 25.000 αιτούντες άσυλο.

Το περασμένο έτος σημειώθηκε ο υψηλότερος αριθμός θανάτων μεταναστών που έχει καταγραφεί ποτέ, με τουλάχιστον 8.938 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους σε μεταναστευτικές διαδρομές, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

«Αυτοί οι αριθμοί είναι μια τραγική υπενθύμιση ότι οι άνθρωποι ρισκάρουν τη ζωή τους όταν η ανασφάλεια, η έλλειψη ευκαιριών και άλλες πιέσεις τούς αφήνουν χωρίς ασφαλείς ή βιώσιμες επιλογές στον τόπο τους», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΟΜ, Έιμι Πόουπ.

Η έκθεση του ΟΗΕ δείχνει ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα όλων των θανάτων και εξαφανίσεων μεταναστών παγκοσμίως από το 2014 καταγράφηκαν ενώ οι άνθρωποι προσπαθούσαν να διαφύγουν από την ανασφάλεια, τις συγκρούσεις, τις φυσικές καταστροφές και άλλες ανθρωπιστικές κρίσεις.

Ένας στους τέσσερις προερχόταν «από χώρες που πλήττονται από ανθρωπιστικές κρίσεις, με χιλιάδες θανάτους Αφγανών, Ροχίνγκια και Σύρων να έχουν καταγραφεί σε μεταναστευτικές διαδρομές παγκοσμίως», αναφέρει η Έκθεση για τους Αγνοούμενους Μετανάστες του ΔΟΜ.

Η έκθεση ακόμη αναφέρει ότι περισσότεροι από 52.000 άνθρωποι πέθαναν ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν από μία από τις 40 χώρες του κόσμου όπου τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ενεργοποιήσει σχέδιο αντιμετώπισης κρίσεων ή σχέδιο ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Πόουπ κάλεσε σε διεθνείς επενδύσεις «για να δημιουργηθεί σταθερότητα και ευκαιρίες μέσα στις κοινότητες, ώστε η μετανάστευση να είναι επιλογή και όχι αναγκαιότητα». «Και όταν η παραμονή δεν είναι πλέον δυνατή, πρέπει να συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε ασφαλείς, νόμιμους και τακτικούς διαδρόμους μετανάστευσης που θα προστατεύουν τις ζωές», πρόσθεσε.

Κεντρική Μεσόγειος: Η πιο θανατηφόρα μεταναστευτική διαδρομή

Η Κεντρική Μεσόγειος παραμένει η πιο θανατηφόρα μεταναστευτική διαδρομή στον κόσμο, με σχεδόν 25.000 ανθρώπους να έχουν χαθεί στη θάλασσα την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

Περισσότεροι από 12.000 από αυτούς χάθηκαν στη θάλασσα αφού αναχώρησαν από τη Λιβύη, η οποία σπαράσσεται από τον πόλεμο, ενώ αμέτρητοι άλλοι εξαφανίστηκαν διασχίζοντας την έρημο Σαχάρα, σύμφωνα με την έκθεση.

Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι πέθαναν προσπαθώντας να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν. Ακόμη, πάνω από 3.100 μέλη της διωκόμενης μειονότητας των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ έχασαν τη ζωή τους κατά την ίδια περίοδο, πολλοί από αυτούς σε ναυάγια ή κατά τη διέλευσή τους προς το Μπαγκλαντές.

«Πολύ συχνά, οι θάνατοι μεταναστών περνούν απαρατήρητοι και δεν καταγράφονται», προειδοποίησε η Τζούλια Μπλακ, συντονίστρια του Προγράμματος για τους Αγνοούμενους Μετανάστες του ΔΟΜ και συγγραφέας της έκθεσης.

«Και λόγω σημαντικών κενών στα δεδομένα — ιδιαίτερα σε εμπόλεμες ζώνες και περιοχές καταστροφών — ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που έχουμε καταγράψει», πρόσθεσε.