Ο Φαρχάν Χακ, αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών  Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε την Παρασκευή για το ενδεχόμενο να χαθεί η ευκαιρία της λύσης των δύο κρατών, αναφέρει το Middle East Monitor.

Η τοποθέτηση προήλθε μετά από δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στη Βηθλεέμ, όπου επισήμανε ότι η λύση των δύο κρατών «φαίνεται μακρινή».

Ο Μπάιντεν ανέφερε: «Γνωρίζω ότι ο στόχος των δύο κρατών φαίνεται τόσο μακρινός, ενώ οι προσβολές όπως οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και τα ταξίδια ή η καθημερινή ανησυχία για την ασφάλεια των παιδιών σας είναι υπαρκτές και είναι άμεσες».

Και πρόσθεσε: «Έτσι, ακόμη κι αν δεν είναι ώριμο το έδαφος αυτή τη στιγμή για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η κυβέρνησή μου δεν θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια να φέρουν τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς και τις δύο πλευρές πιο κοντά».

Ο Χακ προειδοποίησε ότι ο ΟΗΕ έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι η ευκαιρία θα παρέλθει αν δεν σημειωθεί πρόοδος σχετικά με τη λύση των δύο κρατών.

«Συνεχίζουμε να ασκούμε πίεση στην εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών», τόνισε.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι έτοιμος να τείνει χείρα προς το Ισραήλ για να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, Ο Αμπάς ζήτησε να τερματιστεί η επί δεκαετίες ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και να επιτραπεί στους Παλαιστίνιους να αποκτήσουν τα «νόμιμα δικαιώματά τους» βάσει των διεθνών ψηφισμάτων.