Η νέα έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταγράφει, εξάλλου, πλειάδα παραβιάσεων του ανθρωπιστικού δικαίου, κάποιες από τις οποίες ενδέχεται να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ίσως ακόμη και με γενοκτονία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
In #Gaza, Muhannad Hadi @hadimuhannad Deputy Special Coordinator for the Middle East Peace Process @UNSCO_MEPP met with students and teachers at temporary learning spaces
Amid the ongoing hardships, he witnessed the resilience of the people pic.twitter.com/pKKRGyoBm4
— UN News (@UN_News_Centre) November 5, 2024
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ταυτοποίησε 8.119 από τους περισσότερους από 34.500 ανθρώπους που σκοτώθηκαν τους πρώτους έξι μήνες του πολέμου και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «σχεδόν το 70% ήταν παιδιά και γυναίκες».
Η ταυτοποίηση από τον ΟΗΕ, της ηλικίας και του φύλου των νεκρών στη Γάζα, έρχεται να στηρίξει τις καταγγελίες του υπουργείου Υγείας της Γάζας, σύμφωνα με τις οποίες τα περισσότερα θύματα των ισραηλινών επιδρομών είναι γυναίκες και παιδιά.
Ο ΟΗΕ και πολλές χώρες εκτιμούν ότι ο καθημερινός απολογισμός που δίνει στη δημοσιότητα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας είναι αξιόπιστος, όμως το Ισραήλ τον αμφισβητεί.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, το ποσοστό των γυναικών και των παιδιών που είναι μεταξύ των νεκρών καταδεικνύει «μια συστηματική παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, κυρίως των αρχών του διαχωρισμού και της αναλογικότητας».
Το μικρότερο θύμα ένα βρέφος μίας ημέρας
Μεταξύ των θυμάτων που ταυτοποιήθηκαν, 3.588 ήταν παιδιά και 2.036 γυναίκες, όπως διευκρινίζεται στην έκθεση.
«Αυτός ο πρωτοφανής αριθμός αμάχων μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών αποτελεί άμεση συνέπεια του μη σεβασμού προς τις θεμελιώσεις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τόνισε και ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, σε ανακοίνωσή του.
«Δυστυχώς, αυτές οι καταγεγραμμένες παραβιάσεις συνεχίζονται χωρίς διακοπή, περισσότερο από έναν χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του Τουρκ, το 80% όλων των θυμάτων που ταυτοποιήθηκαν σκοτώθηκαν σε επιθέσεις εναντίον κτηρίων κατοικιών ή αντίστοιχων καταλυμάτων και σχεδόν το 90% των ανθρώπων σκοτώθηκαν σε περιστατικά που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 5 ανθρώπους ή και περισσότερους.
Η έκθεση αναφέρει ότι ο μεγάλος αριθμός θανάτων σε κτίρια κατοικιών ενδέχεται να εξηγείται εν μέρει «από τη μεθοδολογία ταυτοποίησης» που χρησιμοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία, η οποία απαιτεί τουλάχιστον τρεις ανεξάρτητες πηγές. Υπογραμμίζει επίσης ότι είναι πιο δύσκολο να συγκεντρωθούν και να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν σε άλλες συνθήκες.
Το μικρότερο θύμα, ο θάνατος του οποίου επιβεβαιώθηκε από τον ΟΗΕ, ήταν ένα αγόρι μίας ημέρας και το μεγαλύτερο, μια 97χρονη γυναίκα. Συνολικά, τα παιδιά αποτελούν το 44% των θυμάτων, με τα παιδιά ηλικίας 5 με 9 ετών να είναι τα περισσότερα. Ακολουθούν αυτά ηλικίας 10 με 14 ετών και μετά τα παιδιά από 0 έως 4 ετών.
Ισραήλ: Η Χαμάς φταίει που δρα από μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις
Το Ισραήλ δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει τα ευρήματα της έκθεσης. Ο στρατός του Ισραήλ αναφέρει ότι φροντίζει να αποφεύγει να βλάπτει αμάχους στη Γάζα. Ισχυρίζεται επίσης ότι, περίπου ένας άμαχος έχει σκοτωθεί για κάθε τέσσερις μαχητές, ένα ποσοστό για το οποίο κατηγορεί τη Χαμάς, λέγοντας ότι η παλαιστινιακή οργάνωση δρα από μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Η Χαμάς αρνείται ότι χρησιμοποιεί τους αμάχους και μη στρατιωτικές υποδομές, όπως νοσοκομεία, ως ασπίδα.
Από τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα έχουν σκοτωθεί 43.469 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι.