Η έκθεση, που καλύπτει χρονικά την περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου 2010 έως τις 15 Νοεμβρίου 2011, «προτείνει μία σειρά από μικρά βήματα που αποβλέπουν στη βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας των πολιτών από τη βία και την ανασφάλεια», όπως τονίσθηκε κατά την παρουσίασή της στο Συμβούλιο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Πρόκειται για «ορισμένα μικρά βήματα, τα οποία είναι δυνατό να τεθούν αμέσως σε εφαρμογή», προστίθεται στο κείμενο.

«Όσον αφορά την ισραηλινή πλευρά, η έκθεσή μου επισημαίνει ορισμένες προκλήσεις όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιωματα, οι οποίες συνδέονται με τη συνεχή επέκταση των ισραηλινών οικισμών εποίκων», τονίζει η Πιλάι.

Επίσης, η Υπάτη Αρμοστής εκφράζει την θλίψη της «για την ατιμωρησία που χαίρουν οι έποικοι που διαπράττουν βιαιοπραγίες» και ζητεί από την κυβέρνηση «να σταματήσει αμέσως να μεταφέρει τον πληθυσμό της προς τα Κατεχόμενα».

Η έκθεση καταγγέλλει επίσης «τη χρήση πραγματικών πυρών κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων καταδίωξης και σύλληψης, που πραγματοποιούν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις» και οι οποίες κατέληξαν στον θάνατο τεσσάρων αμάχων Παλαιστινίων, οι οποίοι αποδείχθηκαν άοπλοι.

Η χρήση πραγματικών πυρών εναντίον αόπλων από τους Ισραηλινούς στρατιώτες στα σημεία ελέγχου, αποτελεί μία μόνιμη πηγή ανησυχίας για την Υπάτη Αρμοστεία, η οποία αξιώνει από την ισραηλινή κυβέρνηση να «άρει πλήρως» τον αποκλεισμό της Γάζας, που ήδη διαρκεί πέντε έτη.

Επιπλέον, στην έκθεση της Αρμοστείας στηλιτεύονται οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ, μία πρακτική «αντιβαίνουσα στους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», καθώς αυτές κατά κανόνα καταλήγουν σε περιοχές κατοικούμενες από αμάχους.

Εξάλλου, η Υπάτη Αρμοστεία καυτηριάζει τις «ντε φάκτο αρχές» στη Λωρίδα της Γάζας επειδή εξακολουθούν να επιβάλλουν τη θανατική ποινή και να εκτελούν καταδικασμένους, ενώ παράλληλα ζητεί από την Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη να επιβλέψει τον σεβασμό των ελευθεριών της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι.