Πιο συγκεκριμένα, επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι ένα στα έξι παιδιά κάτω των δύο ετών στη βόρεια Γάζα υποφέρει από οξύ υποσιτισμό και σπατάλη κι ότι οι 2,3 Παλαιστίνιοι βασίζονται πλέον σε θλιβερά ανεπαρκή επισιτιστική βοήθεια για να επιβιώσουν.

«Αν δεν γίνει τίποτα, φοβόμαστε ότι ο εκτεταμένος λιμός στη Γάζα είναι σχεδόν αναπόφευκτος και η σύγκρουση θα έχει πολλά περισσότερα θύματα», προειδοποίησε.

Προηγουμένως, ο εκπρόσωπος του OCHA κατήγγειλε πως οι ισραηλινές δυνάμεις εμποδίζουν συστηματικά την πρόσβαση σε ανθρώπους, που έχουν ανάγκη την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, γεγονός που περιπλέκει ακόμη περισσότερο το ήδη δύσκολο έργο της παροχής βοήθειας σε μια άναρχη εμπόλεμη ζώνη.

Στον ίδιο τόνο, η Alexandra Saieh της Save the Children ανέφερε στο Al Jazzera ότι τα παιδιά στη Γάζα βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας, ενώ η επισιτιστική βοήθεια βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα σύνορα.

«Αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στη Γάζα είναι η δολοφονία παιδιών σε αργή κίνηση», είπε ο Saieh στο Al Jazeera. «Δεν υπάρχει σχεδόν καμία βοήθεια και τίποτα δεν φτάνει σε αυτα» πρόσθεσε, τονίζοντας πως «τα παιδιά λιμοκτονούν ενώ φορτηγά γεμάτα τρόφιμα κάθονται κυριολεκτικά λίγα μίλια μακριά περιμένοντας να μπουν μέσα».

«Γνωρίζουμε ότι αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών και των περιορισμών που εμποδίζουν την ασφαλή παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της τροφής» σημείωσε.

Κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσής του, ο Majed al-Ansari, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, τόνισε επίσης ότι η βοήθεια που εισέρχεται σήμερα στη Γάζα είναι ένα «πολύ μικρό μέρος» αυτού που χρειάζεται.

«Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε δει καμία πραγματική πίεση από τη διεθνή κοινότητα για να επιτραπεί η πλήρης και άνευ όρων είσοδος βοήθειας» και συμπλήρωσε πως «η βοήθεια θα πρέπει να παρέχεται ελεύθερα χωρίς περιορισμούς».

Εντωμεταξυ, οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ και της Ρωσίας συγκρούστηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη Γάζα, με τον Ρώσο απεσταλμένο Βασίλι Νεμπένζια να κατηγορεί τους «δυτικούς συναδέλφους» του ότι επέτρεψαν στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει την πείνα ως όπλο πολέμου στη Γάζα.

Ο Νεμπένζια είπε στο ΣΑΗΕ την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ είχαν ασκήσει βέτο σε πολλές προσπάθειες του ΟΗΕ για την επίτευξη εκεχειρίας που θα απέτρεπε τη «μαζική πείνα» στη Γάζα.

«Η Ουάσιγκτον φέρει την πλήρη ευθύνη για τον άνευ προηγουμένου αριθμό θυμάτων αμάχων αυτής της κλιμάκωσης. Ο αριθμός τους είναι πλέον κοντά στις 30.000. Και αυτό είναι το κόστος του αμερικανικού βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη Γάζα», τόνισε.

Ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ απάντησε λέγοντας ότι ο Ουκρανός λαός ζει κάτω από «άγριους, βάρβαρους βομβαρδισμούς και δολοφονίες που πρέπει να αντιμετωπίζει κάθε μέρα».

«Θα υπενθυμίσω απλώς σε όλους σε αυτήν την αίθουσα ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι μια χώρα που δεν συμβάλλει στην επίλυση ανθρωπιστικών κρίσεων. Τις δημιουργεί», απάντησε ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ.