
Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, σχεδόν εννέα στους 10 άνδρες και γυναίκες έχουν θεμελιώδεις προκαταλήψεις εις βάρος των γυναικών, ενώ το ποσοστό των ανθρώπων που έχει υιοθετήσει τουλάχιστον μία προκατάληψη δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου την προηγούμενη δεκαετία.
Τα τελευταία δέκα χρόνια δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος στον περιορισμό των έμφυλων στερεοτύπων στις κοινωνίες, παρά την εμφάνιση κινημάτων υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, όπως το MeToo, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.
«Τα κοινωνικά πρότυπα που βασίζονται στα έμφυλα στερεότυπα είναι ευρέως διαδεδομένα στον κόσμο», τόσο μεταξύ των ανδρών όσο και μεταξύ των γυναικών, με «σχεδόν το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού να ενστερνίζεται τουλάχιστον ένα στερεότυπο» από τα επτά που εξετάστηκαν από το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (UNDP)
«Οι προκαταλήψεις αυτές είναι διαδεδομένες μεταξύ των ανδρών και των γυναικών, γεγονός που καταδεικνύει ότι είναι βαθιά ριζωμένες και επηρεάζουν σε αντίστοιχο βαθμό τους άνδρες και τις γυναίκες», αναφέρει η έκθεση.
Βασιζόμενο σε στοιχεία του World Values Survey – ενός διεθνούς ερευνητικού προγράμματος που εξετάζει την εξέλιξη των αξιών και των πεποιθήσεων στον κόσμο – από 80 χώρες που καλύπτουν το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού, το UNDP δημιούργησε το Gender Social Norms Index. Τα στοιχεία αυτά αφορούν τις περιόδους 2010- 2014 και 2017- 2022.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, σχεδόν εννέα στους 10 άνδρες και γυναίκες έχουν θεμελιώδεις προκαταλήψεις εις βάρος των γυναικών, ενώ το ποσοστό των ανθρώπων που έχει υιοθετήσει τουλάχιστον μία προκατάληψη δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου την προηγούμενη δεκαετία. Σε 38 από τις χώρες που εξετάστηκαν το ποσοστό των ατόμων με τουλάχιστον μία προκατάληψη εις βάρος των γυναικών μειώθηκε στο 84,6% από 86,9% που ήταν πριν μία δεκαετία
Για παράδειγμα σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός (49%) εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι άνδρες είναι καλύτεροι πολιτικοί ηγέτες από τις γυναίκες και μόνο το 27% πιστεύει ότι είναι σημαντικό για τη δημοκρατία οι γυναίκες να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες.
Εξάλλου το 46% του παγκόσμιου πληθυσμού εκτιμά ότι οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο δικαίωμα στην εργασία, ενώ το 43% ότι οι άνδρες είναι καλύτεροι επικεφαλής επιχειρήσεων. Επίσης το 28% πιστεύει ότι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι πιο σημαντική για τους άνδρες
«Πρέπει να αλλάξουμε τα έμφυλα στερεότυπα, τα κοινωνικά πρότυπα, αλλά ο τελικός στόχος είναι να αλλάξουν οι σχέσεις εξουσίας μεταξύ των γυναικών και των ανδρών», σχολίασε η Αρόα Σαντιάγο ειδική σε θέματα φύλου στο UNDP.
Εξάλλου ανησυχητικές είναι οι απόψεις αναφορικά με τη βία εναντίον των γυναικών, με το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού να θεωρεί ότι ένας άνδρας δικαιολογείται να χτυπά τη σύντροφό του.
Οι προκαταλήψεις αυτές αποτελούν «εμπόδια» για τις γυναίκες και οδηγούν σε «παραβιάσεις» των δικαιωμάτων τους.
«Αν δεν αντιμετωπίσουμε τα κοινωνικά έμφυλα στερεότυπα, δεν θα καταφέρουμε να πετύχουμε την ισότητα ανδρών- γυναικών, ούτε τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης», προειδοποιεί η έκθεση.
«Τα κοινωνικά πρότυπα που περιορίζουν τα δικαιώματα των γυναικών επηρεάζουν αρνητικά την κοινωνία στο σύνολό της, καθυστερώντας την πρόοδο της ανθρώπινης ανάπτυξης», σχολίασε ο Πέδρο Κονσεϊσάο διευθυντής του UNDP.
«Όλος ο κόσμος θα βγει κερδισμένος, αν είναι εγγυημένες η ελευθερία και η ισχύς των γυναικών », τόνισε.
Η υπεροχή του Ισραηλινού απαρτχάιντ στο να σκοτώνει αμάχους κατά χιλιάδες είναι ασυναγώνιστη. Ίσως μόνο το αμερικανικό ιμπέριουμ να την ξεπερνά κι αυτό σε βάθος χρόνου. Αυτή η στρατηγική τρομοκράτησης αντί να αποθαρρύνει τους αντιπάλους του, συσπειρώνει όλο και περισσότερο, όλο και πιο πολλούς εναντίον του. Συνακόλουθα αυτή η αρνητική διάδραση το οδηγεί σε όλο και πιο ριζοσπαστικές λύσεις εξόντωσης ανθρώπων σε όλο και μεγαλύτερη κλίμακα κάνοντας διαρκώς πραγματικότητα (ζοφερή) το αδιανόητο.
Σαν άλλη φάρσα -και τραγωδία μαζί- η ιστορία επαναλαμβάνεται με τους Ισραηλινούς να παίρνουν τη σκυτάλη από τους γενοκτόνους των Εβραίων προγόνων τους, τους Γερμανούς Ναζί οι οποίοι στη διάρκεια του Β΄ ΠΠ και όσο έβλεπαν ότι αδυνατούσαν να κερδίσουν ή ότι είχαν πάρει πια τον δρόμο για την ολοκληρωτική ήττα, τόσο πιο πολύ ριζοσπαστικοποιούνταν στο ζήτημα της τύχης των εβραϊκών πληθυσμών της κατοχικής Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο ότι η "Τελική Λύση" άρχισε να εφαρμόζεται με παθολογική συνέπεια στην τερατώδη κλίμακα που τη μάθαμε μεταγενέστερα ως το "Ολοκαύτωμα" μετά τις μεγάλες ήττες στο Ελ Αλαμέιν και στο Στάλινγκραντ, ήττες που έγειραν οριστικά τη ροή του πολέμου.
Έτσι και οι Ισραηλινοί όσο αντιλαμβάνονται ότι αδυνατούν να κερδίσουν με συμβατικά μέσα στο πεδίο της μάχης απέναντι στις ομάδες της αντίστασης που μάχονται στη Γάζα και στο Λίβανο, τόσο θα ακολουθούν τα χνάρια των Ναζί στα μαζικά χτυπήματα απέναντι σε άμαχους πληθυσμούς. Το είδαμε να γίνεται για ένα χρόνο στη Λωρίδα της Γάζας, αρχίζουμε να το βλέπουμε και στην ισραηλινή εισβολή στις νότιες παρυφές της λιβανέζικης επικράτειας. Ίσως το δούμε να επαναλαμβάνεται πιο άγρια, πιο συστηματικά και αρρωστημένα με τυφλά-μαζικά αεροπορικά χτυπήματα στο Ιράν.
Στο ιραν δεν μπορουν να κανουν κατι σοβαρο γιατι θα σημανει ισοπεδωση του ισραηλ με ακολουθο τελος της αεροποριας τους...
Ο Νικόλας Κοσματόπουλος προσφέρει μια εξαιρετικά μεροληπτική και επιφανειακή ανάλυση της κατάστασης στον Λίβανο, παρουσιάζοντας το Ισραήλ αποκλειστικά ως καταπιεστικό και υπεύθυνο για όλα τα δεινά της περιοχής. Η αναπαραγωγή προπαγανδιστικών αφηγημάτων της Χεζμπολάχ, αγνοώντας πλήρως τη συμμετοχή της σε τρομοκρατικές ενέργειες, υπονομεύει την αντικειμενικότητα της συζήτησης. Αυτού του είδους οι προσεγγίσεις όχι μόνο δεν βοηθούν στην κατανόηση του περίπλοκου ζητήματος, αλλά διαιωνίζουν το μίσος και τη βία, προσφέροντας ελάχιστες λύσεις για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
μη λετε τετοιες μαλακιες, μπορουν να διασταυρωθουν.
https://www.aa.com.tr/en/middle-east/amount-of-israeli-bombs-dropped-on-gaza-surpasses-that-of-world-war-ii/3239665
Το να συγκρίνουμε τις βόμβες που ρίχνονται στη Γάζα με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αγνοεί τις ιστορικές και γεωπολιτικές διαφορές, κάνοντας τη συζήτηση λιγότερο αντικειμενική και περισσότερο συναισθηματική. Ας παραμείνουμε σε γεγονότα και ας αναζητήσουμε πραγματικές λύσεις, αντί να χρησιμοποιούμε υπερβολές για να ενισχύσουμε μία αφήγηση. Ας συζητήσουμε με βάση ρεαλιστικές και διασταυρωμένες πληροφορίες.
επειδη εισαι πολυ μαλακας και κουτοπονηρος, το εβαλα για τον αριθμό των βομβων που εχει ριξει το ισραηλ και όχι για καποιο ιστορικο ή γεωπολιτικο λόγο.
Ο Παπαδομανωλάκης προσπαθεί τόσο πολύ να γαμήσει που ξεφτιλίζει τους Παλαιστηνίους
Είπαμε … δεν είναι και κλαμπ άρχοντα.