Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα, ο ειδικός συντονιστής για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Tor Wennesland, είπε ότι «μια έξαρση της θανατηφόρας βίας» κάνει το 2022 να είναι το πιο θανατηφόρο έτος για τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη από το 2005, τη χρονιά που ο ΟΗΕ άρχισε να παρακολουθεί των αριθμό των θυμάτων, όπως μεταδίδει το Middle East Monitor.

Τον περασμένο μήνα, είπε, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 32 Παλαιστίνιους – μεταξύ των οποίων έξι παιδιά – και τραυμάτισαν 311 κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, συγκρούσεων, επιθέσεων και επιχειρήσεων έρευνας και σύλληψης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ισραηλινές επιδρομές και επιθέσεις στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ σκότωσαν επίσης 125 Παλαιστίνιους.

Συγκριτικά, δύο μέλη του προσωπικού των ισραηλινών δυνάμεων σκοτώθηκαν και 25 Ισραηλινοί πολίτες τραυματίστηκαν από Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια αντιποίνων τον περασμένο μήνα.

Αν και «άμεση προτεραιότητα είναι να εργαστούμε για να ηρεμήσουμε την κατάσταση», τονίζει ότι στόχος πρέπει να είναι «η ενδυνάμωση και η ενίσχυση της Παλαιστινιακής Αρχής».