«Ο τερματισμός αυτού του πολέμου και η αποτροπή μιας πλήρους περιφερειακής σύγκρουσης αποτελεί απόλυτη και επείγουσα προτεραιότητα», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τερκ, σε ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.

«Τα κράτη δεν πρέπει -δεν μπορούν- να αποδεχθούν την κατάφωρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των δεσμευτικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας (του ΟΗΕ) και των εντολών του Διεθνούς Δικαστηρίου, ούτε σε αυτή ούτε σε οποιαδήποτε άλλη κατάσταση» προσέθεσε, επικαλούμενος τη γνωμοδότηση από το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ τον Ιούλιο, η οποία χαρακτήρισε την κατοχή του Ισραήλ παράνομη. Το Ισραήλ έχει απορρίψει τη γνωμοδότηση, την οποία χαρακτήρισε «μονόπλευρη».

Σχεδόν 41.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους της Γάζας, από τότε που το Ισραήλ εξαπέλυσε στρατιωτή επίθεση ως απάντηση σε διασυνοριακές επιθέσεις μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, στις οποίες σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και άλλοι 250 πιάστηκαν όμηροι. Επιπλέον, οι πάνω από 630.000 μαθητές στη Γάζα δεν θα επιστρέψουν στο σχολείο σήμερα, καθώς τα 477 από τα 564 σχολικά κτίρια της Γάζας, δηλαδή πάνω από το 85%, έχουν καταστραφεί από τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς του Ισραήλ.

2,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα χρειάζονται επείγουσα επισιτιστική βοήθεια

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) λέει ότι 2,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα εξακολουθούν να έχουν «επείγουσα» ανάγκη από τρόφιμα και βοήθεια για βιοπορισμό καθώς οι ισραηλινές επιθέσεις στον θύλακα μπαίνουν στον 12ο μήνα τους.

Το WFP είπε ότι παρά τη δέσμευσή του για παροχή βοήθειας, οι εντολές εκκένωσης του ισραηλινού στρατού εμποδίζουν τις προσπάθειες και οι ανάγκες αυξάνονται.

Το Ισραήλ κόβει το διαδίκτυο στην κεντρική και νότια Γάζα

Η παλαιστινιακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών Paltel ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι οικιακές υπηρεσίες διαδικτύου στην κεντρική και νότια Λωρίδα της Γάζας έχουν διακοπεί «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης» του ισραηλινού στρατού. «Τα συνεργεία μας εργάζονται σκληρά για να αποκαταστήσουν τις υπηρεσίες το συντομότερο δυνατό», ανέφερε η ανακοίνωση.

Οι διακοπές στις υπηρεσίες διαδικτύου και τηλεφώνου είναι ένα επαναλαμβανόμενο ζήτημα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του Ισραήλ με τη Γάζα, με μεγαλύτερη συχνότητα τους πρώτους μήνες του πολέμου. Τον Ιανουάριο, η ομάδα ψηφιακών πολιτικών δικαιωμάτων Access Now κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί τις διακοπές επικοινωνιών ως όπλο πολέμου.

Η Χαμάς διαψεύδει ότι κατέθεσε νέους όρους

Ο Μπασέμ Ναϊμ, εκπρόσωπος της Χαμάς, διέψευσε ότι υπάρχουν νέοι όροι προς τους διαμεσολαβητές για την απελευθέρωση των ομήρων, προσθέτοντας μάλιστα ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ που μίλησαν στα ΜΜΕ «δηλητηρίασαν τις διαπραγματεύσεις».

«Το κίνημα επαναβεβαιώνει την δέσμευσή του στα όσα είχαν συμφωνηθεί στις 2 Ιουλίου, που ήταν βασισμένα στην πρόταση Μπάιντεν και το ψήφισμα 2735 του ΟΗΕ» προσέθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι κάποια αμερικάνικα ΜΜΕ, επικαλούμενα αξιωματούχους των ΗΠΑ, υποστήριξαν ότι η Χαμάς παρουσίασε νέους όρους στο πλαίσιο των συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός.

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί και στη Συρία

Εντωμεταξύ, τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 43 τραυματίστηκαν σε σειρά ισραηλινών πληγμάτων που εξαπολύθηκαν στη διάρκεια της νύκτας στην επαρχία Χάμα, γύρω από την πόλη Μασιάφ. «Ο αριθμός των μαρτύρων λόγω της ισραηλινής επιθετικότητας σε πολλά σημεία γύρω από τη Μασιάφ ανέρχεται σε 14 και οι τραυματίες φτάνουν τους 43», δήλωσε ο διευθυντής του τοπικού νοσοκομείου στο Συριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (Sana).

«Καταδικάζουμε σθεναρά την εγκληματική επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος στο συριακό έδαφος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Κανάνι σε συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη, καλώντας τους υποστηρικτές του Ισραήλ να «σταματήσουν να το υποστηρίζουν και να το εξοπλίζουν», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Ο πρώην υπουργός Γκαντς θεωρεί ότι το Ισραήλ «έχει καθυστερήσει» στην αντιμετώπιση της Χεζμπολάχ

«Νομίζω πως πρέπει να επιδιώξουμε να κλειστεί συμφωνία για να απελευθερωθούν οι όμηροι, αλλά αν δεν καταλήξουμε σε αυτή τις ημέρες ή τις εβδομάδες που έρχονται, πρέπει να μετακινήσουμε δυνάμεις στον βορρά» δήλωσε ο Μπένι Γκαντς, πρώην μέλος του υπουργικού συμβουλίου πολέμου του Ισραήλ, σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον.

«Έφθασε η ώρα του βορρά — στην πραγματικότητα, νομίζω ότι έχουμε αργήσει», είπε ο Γκαντς κατά τη διάρκεια φόρουμ διαλόγου για τη Μέση Ανατολή (του MEAD) στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση «έκανε λάθος» προχωρώντας στην εσπευσμένη απομάκρυνση τόσο πολλών κατοίκων του βορρά μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου. «Η Χαμάς είναι παλιά ιστορία (…) το ζήτημα του Ιράν και των εντολοδόχων του σε όλη την περιοχή και του τι προσπαθούν να κάνουν, αυτό είναι το αληθινό ζήτημα», υποστήριξε.

Υπενθυμίζεται πως ο Γκαντς, πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ και επικεφαλής του «κεντρώου» κόμματος «Εθνική Ένωση», παραιτήθηκε από την κυβέρνηση πολέμου του δεξιού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου τον Ιούνιο.