Διακινητές στέλνουν τώρα χιλιάδες ανθρώπους με επισφαλείς φουσκωτές λέμβους από τη Λιβύη στην Ιταλία. Τους επιβιβάζουν σ' αυτές μαζικά, μειώνοντας έτσι ενδεχομένως τον κίνδυνο να συλληφθούν οι ίδιοι, αλλά περιπλέκοντας παράλληλα το έργο των ομάδων διάσωσης, αναφέρουν οι υπηρεσίες αυτές.
 
Τουλάχιστον 3.740 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους, σχεδόν όσοι και στη διάρκεια ολόκληρου του 2015 (3.771 άνθρωποι), όταν είχαν βγει στη θάλασσα τριπλάσιοι άνθρωποι απ' ό,τι τώρα, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο, ανακοίνωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
 
«Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη απ' ό,τι έχουμε δει ως τώρα στη Μεσόγειο», δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο Ουίλιαμ Σπίντλερ, εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Θα μπορούσε να πει κανείς πως η αναλογία των θανάτων έχει τριπλασιαστεί».
 
Μόνο την Δευτέρα, διασώθηκαν τουλάχιστον 2.200 μετανάστες διασώθηκαν στην κεντρική Μεσόγειο στη διάρκεια 21 αποστολών διάσωσης, ενώ περισυνελέγησαν 16 πτώματα, σύμφωνα με την ιταλική ακτοφυλακή. Τουλάχιστον 17 πτώματα από τα ναυτικά δυστυχήματα του σαββατοκύριακου μεταφέρονται στην Ιταλία, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.
 
«Αυτόπτες μάρτυρες μας λένε πως οι νεκροί μπορεί να είναι πολύ πεισσότεροι. Μπορεί να συνέβησαν το σαββατοκύριακο και άλλα ναυάγια και να μαθαίνουμε τώρα γι' αυτά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ Τζόελ Μίλμαν.
 
Η θαλάσσια οδός από τη Λιβύη στην Ιταλία στην κεντρική Μεσόγειο έχει γίνει και πάλι η κύρια μεταναστευτική οδός μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας τον Μάρτιο που είχε στόχο να κλείσουν οι οδοί προς την Ελλάδα. Σε κάθε 47 μετανάστες ή πρόσφυγες που αποπειρώνται τον θαλάσσιο διάπλου από τη Λιβύη στην Ιταλία, ένας χάνει τη ζωή του, δήλωσε ο Σπίντλερ της Αρμοστείας του ΟΗΕ.
 
«Η λαθραία διακίνηση ανθρώπων έχει γίνει μεγάλη επιχείρηση, διεξάγεται σχεδόν σε βιομηχανική κλίμακα. Έτσι τώρα στέλνουν αρκετά πλοία ταυτόχρονα και αυτό δυσχεραίνει το έργο των υπηρεσιών διάσωσης επειδή πρέπει να διασώσουν αρκετές χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται σε αρκετές εκατοντάδες σκάφη», δήλωσε.
 
«Όμως όταν έχεις τόσο πολλούς ανθρώπους στη θάλασσα με σκάφη που μόλις που μπορούν να πλεύσουν, οι κίνδυνοι προφανώς αυξάνονται».

πηγή: ΑΠΕ