Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο αναμεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, της υιοθέτησης της έκθεσης από την ομάδα των ειδικών του ΟΗΕ για το κλίμα (IPCC, GIEC), προηγήθηκε μία μακρά νύκτα συζητήσεων, τις οποίες επιβάρυνε η στάση της Σαουδικής Αραβίας, που είναι από τις χώρες που εκτίθενται από τα γεγονότα και τις έρευνες των επιστημόνων. Οι επιστήμονες και οι διπλωμάτες των 195 χωρών μελών της IPCC συνεδρίαζαν από την Παρασκευή στο Μονακό, με τις συνομιλίες, οι οποίες επρόκειτο να τερματισθούν το βράδυ της Τρίτης, να διαρκούν τελικώς όλη τη νύκτα και να συνεχίζονται μέχρι την Τετάρτη, λίγο πριν από τις 12:00 (ώρα Ελλάδας).
«Μια πολύ ευχάριστη στιγμή (…) έπειτα από 2 χρόνια εργασιών και μια τελευταία συνεδρίαση 27 ωρών», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ο Ζαν-Πιέρ Γκατουζό, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.
🌊#IPCC Special Report on the Ocean and Cryosphere in a Changing Climate
Our Ocean and Cryosphere – They sustain us. They are under pressure. Their changes affect all our lives. The time for action is now.#SROCC PR ➡️ https://t.co/HrSmr14Cu5
SPM ➡️ https://t.co/Zq29IY9KxX pic.twitter.com/hC3KHOmAv8— IPCC (@IPCC_CH) September 25, 2019
Όπως αναφέρουν πηγές που δεν κατονομάζονται, η Σαουδική Αραβία ήθελε να απαλειφθούν οι αναφορές στην ειδική έκθεση της IPCC του Οκτωβρίου 2018 που έδειχνε τις μεγάλες διαφορές στις επιπτώσεις ανάμεσα σ’ έναν κόσμο με +1,5 βαθμό Κελσίου και έναν κόσμο με +2 βαθμούς Κελσίου, καθώς αποτελεί την πρώτη εξαγωγό πετρελαίου στον κόσμο.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και εξηγούν πως πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά σχεδόν 50% μέχρι το 2030, ώστε η άνοδος της θερμοκρασίας να παραμείνει κάτω από τον +1,5 βαθμό Κελσίου, κάτι που αποτελεί τον ιδεώδη στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η εν λόγω έκθεση υιοθετήθηκε με συναίνεση, ορισμένες χώρες, με πρώτη τη Σαουδική Αραβία, δεν δέχονται τα συμπεράσματά της. «Οι Σαουδάραβες θέλουν να δυσφημήσουν την επιστήμη στην οποία βασίζεται η έκθεση. Αυτό είναι κάτι ποταπό (…) Θα έλεγε κανείς πως δεν ήρθαν σ’ αυτή τη σύνοδο παρά μόνο για να εμποδίσουν οποιαδήποτε αναφορά στην έκθεση του 1,5 βαθμού Κελσίου ή της μείωσης των εκπομπών CO2», δήλωσε ένας συμμετέχων που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Τελικά, έπειτα από ώρες συζητήσεων, οι αντιπροσωπείες δέχθηκαν να αποσυρθεί η πιο ισχυρή αναφορά στη συγκεκριμένη έκθεση και σε άλλες, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις. Παρ’ όλα αυτά, «η επιστήμη στην οποία βασίζεται η έκθεση υπάρχει μέσα σ’ αυτή», επέμεινε ένας άλλος συμμετέχων.
Το περιεχόμενο της έκθεσης που υιοθετήθηκε σήμερα το πρωί θα δοθεί στη δημοσιότητα το πρωί της Πέμπτης. Η δημοσιοποίηση αυτού του κειμένου, το οποίο θα προσφέρει νέες αποδείξεις για τον επείγοντα χαρακτήρα της δράσης κατά της κλιματικής απορρύθμισης και των επιπτώσεών της στα οικοσυστήματα και την ανθρωπότητα, έρχεται δύο ημέρες μετά τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα. Η σύνοδος αυτή και οι ηγέτες που συγκεντρώθηκαν δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των υπερασπιστών του κλίματος, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.