Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης επίσκεψή τους στην Ελλάδα, τα μέλη του κλιμακίου επισκέφθηκαν κέντρα υποδοχής μεταναστών στη Λέσβο, την Κω και τη Χίο. Το κλιμάκιο επισκέφθηκε κέντρα υποδοχής και χώρους όπου φιλοξενούνται οι νεοαφιχθέντες, ενώ συναντήθηκαν με κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Αθήνα και πήγαν στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, καθώς και το Πεδίον του Άρεως, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι περίπου 500 Αφγανοί, μεταξύ των οποίων και πολλές οικογένειες. 
 
Σχετικά με τους μετανάστες στο Πεδίον του Άρεως, ο Βενσάν Κοσετέλ έριξε σοβαρές ευθύνες στις αρμόδιες αρχές δηλώνοντας πως μπορούσε να το διαχειρηστεί και να μη δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση.
 
«Υπάρχουν τόσα άδεια κτίρια, μην μου πείτε ότι δεν βρίσκεται ένας χώρος, Μια απόφαση χρειάζεται. Τι θα κάνουμε με τους επόμενους 500 που θα πάνε στο Πεδίον του Άρεως; Γι' αυτό ακριβώς η Ελλάδα πρέπει να σοβαρευτεί στη δημιουργία δομών υποδοχής» είπε ενώ έθεσε ως παράδειγμα τη δημιουργία 7.000 θέσεων υποδοχής μεταναστών στην υπό οικονομική κρίση Βουλγαρία, σε χρονικό διάστημα έξι μηνών, το 2013.
 
Θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό και πρωτεύον ζήτημα τη στέγαση των μεταναστών που βρίσκονται τις τελευταίες μέρες στο Πεδίο του Άρεως και έπεται η «διαφοροποίηση» τους σε οικονομικούς μετανάστες και πρόσφυγες.
 
«Η Ύπατη Αρμοστεία δεν θα αναλάβει την ευθύνη των ελληνικών αρχών» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Βενσάν Κοσετέλ, αναφορικά με την «απουσία» αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, κάνοντας παράλληλα έκκληση για επείγουσα και τολμηρή δράση τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
 
«Απαιτείται τολμηρή και άμεση δράση από την ελληνική κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές, καθώς και από την ΕΕ. είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για ανθρωπιστική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Ελλάδα, η οποία πρέπει να δημιουργήσει χώρους υποδοχής.
 
«Αν είχε συντελεστεί κάποια φυσική καταστροφή, θα ήταν καλύτερη η απόκριση του ελληνικού κράτους;» διερωτήθηκε, αναγνωρίζοντας παράλληλα τη δύσκολη οικονομική συγκυρία της χώρας. 
 
«Αναγνωρίζουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική συγκυρία, αλλά δεν μιλάμε για αναπτυσσόμενη χώρα. Όταν στο Καμερούν προσφέρουν ιατρική περίθαλψη, στέγη και τροφή στους πρόσφυγες, δεν είναι φυσιολογικό στην Ελλάδα να επικρατεί αυτή η κατάσταση. Πρέπει κάποιος να αναλάβει τα ηνία. Εναπόκειται στο κράτος να αναλάβει πρωτοβουλία για την κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: 
 
«Χρειαζόμαστε κάποιον να πάρει τις αποφάσεις, δεν είναι μόνο τα χρήματα».
 
Σύμφωνα με τον Βενσάν Κοστέλ, από τις βασικές πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν είναι η καταγραφή και η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων να πραγματοποιείται στα νησιά, πριν τη μεταφορά στην Αθήνα. 
 
«Ντροπιαστική» χαρακτήρισε  την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα πρώτης υποδοχής στα νησιά, ενώ αναφερόμενος στην Κω δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία οργάνωση, ούτε καν κέντρο πρώτης υποδοχής. «Οι πρόσφυγες κοιμούνται στα πάρκα. Αυτό έχει επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων, των τουριστών και των προσφύγων», πρόσθεσε κάνοντας λόγο για λάθος διαχείριση στη Λέσβο και σε άλλα νησιά.