Όπως εξηγεί στη δήλωσή της η οικογένεια του Κωστή Μανιουδάκη, «σε απάντηση που λάβαμε την 2/10/2024 από το Επιτελείο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης (Τμήμα Διοικητικών Εξετάσεων) κατόπιν της από 20/9/2024 επιστολής μας προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ, ενημερωθήκαμε ότι η Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) περαιώθηκε την 13/5/2024, αλλά “από τη μελέτη-έλεγχο της δικογραφίας της ΕΔΕ δεν είχε καταστεί δυνατό να ενσωματωθεί στο σώμα της ΕΔΕ αντιγραφο της σχηματισθείσας ποινικής δικογραφίας, λόγω μη περαίωσης της προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου το συλλεχθέν ανακριτικό υλικό να αξιολογηθεί-συνεκτιμηθεί και να συμβάλει στη λήψη απόφασης επί της κρινόμενης πειθαρχικής υπόθεσης, αποτελώντας ουσιαστική έλλειψη, με αποτέλεσμα την 23-5-2024 να επιστραφεί η πειθαρχική δικογραφία από την Υπηρεσία μας στον ενεργούντα την ΕΔΕ αξιωματικό για συμπλήρωση”. Ενημερωθηκαμε επίσης κάτι το οποίο γνωρίζαμε, ότι δηλαδή η λήψη του διοικητικού μέτρου της διαθεσιμότητας είναι, κατά το α. 15 παρ. 2 του πδ 120/2008, “δυνητική” στις περιπτώσεις άσκησης ποινικής δίωξης για αδίκημα για το οποίο απειλείται ποινή κάθειρξης ή φυλάκισης τουλάχιστον τριών (3) μηνών».
Τονίζει πως «πρόκειται για προφάσεις και σοφίσματα που όχι μόνο δεν μας πείθουν, αλλά μας εξοργίζουν».
Η οικογένεια Μανιουδάκη απαντάει στην ΕΛ.ΑΣ, λέγοντας πως «αν ενδιαφερόταν τόσο πολύ για τη νομιμότητα όπως λέει, με τα άρθρα και τους νόμους που επικαλείται, θα είχε φροντίσει να ολοκληρώσει την πειθαρχική έρευνα στο χρονικό διάστημα που προβλέπει ο νόμος και συγκεκριμένα το ά. 26 παρ. 14 του πδ 120/2008: “Η Ε.Δ.Ε. περατούται εντός της οριζόμενης από τον διατάξαντα προθεσμίας, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δύο (2) μήνες. Η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί, εάν συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι, για μια ακόμη φορά από τον διατάξαντα, με αιτιολογημένη απόφαση του, για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δύο (2) μήνες”. Τουναντίον έχουν κιόλας περάσει 13 μήνες από τον θάνατο του οικείου μας, με τον πειθαρχικό φάκελο να λιμνάζει πλέον σε κάποια συρτάρια».
«Αλλά και επί της ουσίας, η απάντηση της ΕΛΑΣ δεν είναι πειστική» συνεχίζει, καταγγέλλοντας πως «είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι στο πλαίσιο της ΕΔΕ εξετάστηκαν όλοι οι μάρτυρες που κατέθεσαν στην ποινική προδικασία και προσκομίστηκαν όλα τα κρίσιμα έγγραφα, ιατροδικαστικά και άλλα. Είναι δε γνωστό ότι η πειθαρχική διαδικασία είναι αυτοτελής και ανεξάρτητη από την ποινική δίκη και δεν αναστέλλεται εν όψει αυτής».
Η ανακοίνωση καταλήγει λέγοντας πως:
«Αυτό που μένει από την απάντηση της ΕΛΑΣ είναι ότι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ δεν κρίνουν ως ικανό λόγο για τη θέση αστυνομικού σε διαθεσιμότητα την άσκηση ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση! Αυτό και μόνο τα λέει όλα, είναι δε ικανό να εξηγήσει το πλήθος των περιστατικών αυθαιρεσίας που διαβάζουμε στις εφημερίδες, με τους “ανεξιχνίαστους” θανάτους σε Αστυνομικά Τμήματα να έχουν πλέον καταντήσει ρουτίνα.
Η κοινωνία των Χανίων έχει βγάλει τα συμπεράσματά της, όχι μόνο για τον “ανεξήγητο” θάνατο του Κωστή Μανιουδάκη αλλά και για την επιχειρούμενη συγκάλυψη εδώ και πάνω από έναν χρόνο. Από πλευράς μας, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για δικαιοσύνη, όχι μόνο στο πλαίσιο της ανάκρισης που έχει ανοίξει, αλλά και σε όλα τα επίπεδα. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα απεύθυνσης σε εθνικούς και διεθνείς φορείς, ανάμεσά τους στον Συνήγορο του Πολίτη που ήδη έχει επιληφθεί της υπόθεσής μας ως Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας (ΕΜΗΔΙΠΑ), αλλά και στην Επιτροπή του ΟΗΕ για την πρόληψη των βασανιστηρίων που επισκέπτεται αυτές τις μέρες τη χώρα μας.
Οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στην ανθρωποκτονία του Κωστή Μανιουδάκη πρέπει να εκδιωχθούν άμεσα από το αστυνομικό σώμα και να λογοδοτήσουν σε ποινικό δικαστήριο για τις πράξεις τους.
Παρακαλούμε για τη δημοσίευση και κοινοποίηση της παρούσας ανακοίνωσης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Με εκτίμηση,
Μαρια Γλεντούση, σύζυγος Κώστα Μανιουδάκη,
Πέτρος Μανιουδάκης, αδελφός Κώστα Μανιουδάκη,
Αναστάσιος-Γεωργιος Μανιουδάκης, γιος Κώστα Μανιουδάκη».