*οι φωτογραφίες είναι από το ΚΡαΧ Radio (συνεχής ενημέρωση) και τα Χανιώτικα Νέα

Η εισβολή των ΜΑΤ έγινε περί τις 5.30 το πρωί του Σαββάτου, με τον αποκλεισμό της περιοχής γύρω από το κτίριο της κατάληψης στον λόφο Καστέλι, και τη σύλληψη 16 ατόμων που φέρονται να βρέθηκαν εντός της κατάληψης. Σύμφωνα με τα Χανιώτικα Νέα, οι δέκα Έλληνες και έξι αλλοδαποί συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στην αστυνομική διεύθυνση, με κατηγορίες όπως της διατάραξης κοινής ειρήνης και της φθοράς μνημείου. Οι 14 εξ αυτών αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι, ενώ συνεχίζουν να κρατούνται δύο αλλοδαποί που φέρονται να στερούνται εγγράφων.

Μέχρι και που ξημέρωσε οι αστυνομικοί έκαναν έρευνα στο κτίριο, αποκλείοντας κάθε πρόσβαση σε αυτό, ενώ σε αρκετή απόσταση συγκεντρώθηκαν αλληλέγγυοι στην κατάληψη. Στη διασταύρωση των οδών Κανεβάρω και Αγίου Μάρκου, όπου οδηγεί στην πλατεία έξω από τα κτίρια, είχαν συγκεντρωθεί άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ως πράξη διαμαρτυρίας στην εκκένωση της κατάληψης, ενώ ακολούθησε ένταση και ρίψη χημικών και κρότου λάμψης από τα ΜΑΤ.

Μία από τις κρότου λάμψης χτύπησε τη δημοσιογράφο της ΕΡΑ Χανίων Σοφία Θεοδωράκη, στο πόδι, τραυματίζοντας την ελαφρά. Σε δηλώσεις της η δημοσιογράφος τονίζει ότι δεν υπήρξαν επεισόδια από τους συγκεντρωμένους και «είναι εντυπωσιακό πώς αντέδρασε η αστυνομία σε μια ήρεμη συγκέντρωση».

Κατά την επιχείρηση της αστυνομίας για το σφράγισμα του κτιρίου, οι συγκεντρωμένοι αποδοκίμασαν τα συνεργεία που κατευθύνονταν στην κατάληψη, και φώναξαν συνθήματα όπως «Όλα είναι δικά μας γιατί όλα είναι κλεμμένα κατάληψη σε βίλες και εγκαταλελειμμένα», με την αστυνομία να τους επιτίθεται.

Στη συνέχεια, καλέστηκε συνέλευση και πορεία προς το κέντρο της πόλης, με περισσότερα από 200 άτομα να απαντούν στο κάλεσμα και να δηλώνουν την υποστήριξή τους στην κατάληψη. Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο μετά τις 13.00, στην πλατεία Αγοράς βρίσκονταν συγκεντρωμένοι τουλάχιστον 300 άνθρωποι, οι οποίοι στη συνέχεια ξεκίνησαν πορεία στο κέντρο της πόλης.

Μόλις ξεκίνησε η πορεια #rosanera

Gepostet von ΚΡαΧ radio am Samstag, 5. September 2020

Άμεσα, η κατάληψη εξέδωσε κείμενο με τίτλο «Τα μαύρα ρόδα ανθίζουν μια ζωή» προς ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για το τι συνέβη, καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και της πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης για την δημιουργία ξενοδοχείου από την εταιρεία Belvedere που έχει μισθώσει το κτίριο:

Ταυτόχρονα, σε αντίστοιχη ανακοίνωση προχώρησε και το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως δρα ως εντολοδόχος της εταιρείας, δείχνοντας παράλληλα το δημοτικό συμβούλιο Χανίων και τις ευθύνες του, υπενθυμίζοντας πως σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όλες οι παρατάξεις είχε σταθεί ενάντια στην μετατροπή του κτιρίου της κατάληψης σε ξενοδοχείο.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

16 χρόνια αυτοοργάνωσης και αγώνα δε χωράνε στις κλίνες των πολυτελών σας ξενοδοχείων

Η κυβέρνηση του «παγουρίνου» πιστή στο δόγμα “θα σας κάνω το βίο αβίωτο”, συνεχίζει ακάθεκτη το προαναγγελθέν έργο της. Στους στόχους της και η πάταξη των κέντρων αγώνα κα η εξόντωση του «εσωτερικού εχθρού».

Σήμερα τα χαράματα, 5 Σεπτέμβρη, ήρθε η ώρα της επιχείρησης εκκένωσης της κατάληψης Ρόζα Νέρα. Μια κατάληψη που 16 χρόνια τώρα, πέρα από αγοραία και εξουσιαστικά πλαίσια, έχει στεγάσει συνελεύσεις, συζητήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές, συναυλίες, θέατρα και έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες. Έχει κοιμίσει και ταΐσει εκατοντάδες κατατρεγμένους ντόπιους και ξένους.

Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας το σχέδιο είναι η μετατροπή της τελευταίας ελεύθερης πλατείας της παλιάς πόλης σε τουριστικό θέρετρο. Η κυβέρνηση λειτουργεί ως εντολοδόχος της εταιρείας Belvedere, η οποία έχει μισθώσει το εν λόγω ακίνητο για ιδιωτική χρήση (δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου). Η εταιρεία, όπως διαβάσαμε προ λίγων ημερών απειλεί πως θα αποσυρθεί από την «αξιοποίηση» αν δεν εκκενωθεί ο χώρος από τους καταληψίες.

Το μπαλάκι τώρα πέφτει στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, το οποίο καλείται να αναδιαμορφώσει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. Στο τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο που τέθηκε το ζήτημα του λόφου Καστέλι, θυμόμαστε πως όλες οι δημοτικές παρατάξεις είχαν σταθεί –προς τιμή τους- ενάντια στην ξενοδοχοποίηση. Αναμένουμε τη στάση τους στην παρούσα συγκυρία υπο την απειλή των επιχειρηματιών.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ, ΣΗΜΕΡΑ 5.9, στις 12.00 π.μ., στην ΠΛ. ΑΓΟΡΑΣ

ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΔΕΝ ΕΚΚΕΝΩΝΟΝΤΑΙ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ ΡΟΖΑ ΝΕΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ-ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Κλείνουν κοινωνικό χώρο για άλλο ένα ξενοδοχείο

Η κατάληψη της Rosa Nera δεν αποτελεί απλώς μία πολυετή κατάληψη στα Χανιά, λειτουργώντας επί 16 χρόνια, αλλά αποτελεί για την πόλη σημείο  πολιτιστικών και κοινωνικών συναντήσεων, αλλά και χώρο στέγασης. Το κτίριο κατασκευάστηκε την περίοδο της Τουρκοκρατίας, και το 2004 κατελήφθη από αυτόνομη ομάδα που το ανακήρυξε ελεύθερο χώρο, η οποία το καθάρισε και το επισκεύασε με δικά της έξοδα.

Στην κατάληψη λειτουργούν επί χρόνια αίθουσες θεάτρου, προβολών, συνελεύσεων, δανειστικής βιβλιοθήκης και βιβλιοπαρουσιάσεων, παιδικό στέκι, χαριστικό παζάρι, συλλογική κουζίνα και πλήθος άλλων αντίστοιχων δράσεων, λαμβάνουν χώρα εβδομαδιαίως ανοιχτές συνελεύσεις, ενώ φιλοξενούνται ακόμα καλλιτεχνικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Η επίθεση στην κατάληψη δεν ξεκίνησε σήμερα, αλλά βρίσκεται στο στόχαστρο από το 2017, όταν ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης και σημερινός υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης, έχοντας τότε αναλάβει και πρόεδρος της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πολυτεχνείου προχώρησε στην παραχώρηση του χώρου στην εταιρεία «Belvedere Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις» για 25 χρόνια, με αντίτιμο 8,9 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τον αρχικό εντυπωσιασμό από το ποσό, αυτό αναλογεί σε μόλις 6 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για ένα κτίριο εντός της παλιάς πόλης των Χανίων.

Η υπουργοποίηση του πρώην πρύτανη έδειχνε από την αρχή της θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη πως η κατάληψη παραμένει στο στόχαστρο και πως τα σχέδια για την ξενοδοποίηση του χώρου παραμένουν ενεργά, παρά το γεγονός πως αυτά αντιμετωπίζουν σειρά προβλημάτων, με σημαντικότερα τόσο τον χαρακτήρα διατηρητέου του κτιρίου από την Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων Κρήτης, όσο και το γεγονός πως ακόμα σήμερα δεν έχει εγκριθεί Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) από τον δήμο Χανίων. Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί το γεγονός πως μετά την πανδημία του κορονοϊού, ο τουρισμός είναι πλέον καταβαραθρωμένος.

Ωστόσο, τα παραπάνω δεν εμπόδισαν την εταιρεία Belvedere να επανέλθει μέσα στον Αύγουστο, όταν και με σειρά εγγράφων σε δημόσιους φορείς (στην υπουργό Πολιτισμού, τον Δήμαρχο Χανίων, την τεχνική υπηρεσία και την υπηρεσία δόμησης του Δήμου, τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανιών, το Υπουργείου Πολιτισμού, τις υπηρεσίες Νεωτέρων Μνημείων, τη γενική διεύθυνση αναστήλωσης, τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και αλλού) ενημέρωνε για την εντολη της εισαγγελίας Χανίων για την εκκένωση του κτιρίου, κάνοντας παράπονα ακόμα και για τη δημόσια παρουσία μελών της κατάληψης στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Μάλιστα, κατά τραγική ειρωνεία, μέσω της διαμαρτυρίας της η εταιρεία αναγνώριζε την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας που απολαμβάνει η κατάληψη της Rosa Nera, καθώς μεταξύ άλλων σημείωνε πως «είναι εύκολα αντιληπτό ότι η παράνομη κατάληψη έχει αναχθεί όλα αυτά τα χρόνια σε ΘΕΣΜΟ της πόλης των Χανίων, καθώς έχει διαμορφωθεί πλέον μια παγιωμένη κατάσταση αδράνειας εκ μέρους των αρμόδιων φορέων και αρχών, οι οποίοι δυστυχώς τυγχάνουν απλοί παρατηρητές, ανήμποροι να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην αναχαίτιση της ως άνω παράνομης κατάληψης, ενώ πλέον η τοπική κοινωνία των Χανίων φαίνεται να έχει συμβιβαστεί με αυτή την κατάσταση και να την επικροτεί κιόλας!».

Τέλος, χαρακτηριστικό της αποδοχής που έχει η κατάληψη στην τοπική κοινωνία, το γεγονός πως σε σχετική συλλογή διαδικτυακών υπογραφών που τρέχει από τις 9 Αυγούστου του 2019 για το κλείσιμο της κατάληψης, έχουν συλλεχθεί μόλις 192 υπογραφές, σε μία πόλη που προσεγγίζει του 160.000 κατοίκους.

Εκτός όλων των παραπάνω, προβληματισμό προκαλεί και το προφίλ της εταιρείας, καθώς όπως έχει αποκαλύψει η Εφημερίδα των Συντακτών, ως εταίρος της ισραηλινών συμφερόντων Belvedere εμφανίζεται η κυπριακή «Cydon Group Limited», η οποία φέρεται να διευθύνεται από άλλη εταιρεία, την «Cyproliaison Limited», η οποία με τη σειρά της συνδέεται διοικητικά με 3.000 εταιρείες, ενεργές ή ανενεργές, στην Κύπρο. Μάλιστα, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του 2017, μία εξ αυτών είναι η «BH Boutique Hotels Holdings Cyprus Limited» που διαχειρίζεται το ξενοδοχείο «Ambassador Residence». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τη μελέτη έχει εκπονήσει αρχιτεκτονικό γραφείο που δηλώνει την ίδια έδρα με την Belvedere στα Χανιά, ενώ το Ambassador εμφανιζόταν το 2016 ως ένας από τους δύο κύριους χορηγούς σε διεθνή ημερίδα του Πολυτεχνείου με τίτλο «Καινοτομία και επιχειρηματικότητα».

Μόλις έναν μήνα μετά τη διαμαρτυρία της εταιρείας, που κατηγορούσε ουσιαστικά την τοπική κοινωνία και τις τοπικές αρχές για «παγιωμένη κατάσταση αδράνειας», η κυβέρνηση προχώρησε στην εκκένωση της, καταφέρνοντας ένα πλήγμα που δύσκολα θα μείνει αναπάντητο από την τοπική κοινωνία.

Παρακολουθήστε βίντεο από την απάντηση του κοινωνικού χώρου στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη τον περασμένο Νοέμβριο, μετά από το περιβόητο πλέον «τελεσίγραφο» του τελευταίου: