Τι ζητεί η τρόικα:
-κατάργηση 13ου-14ου μισθού ή μέτρα 1,5-2 δισ. (εκτός των 4,4)
– Μείον 20% στους μισθούς
– Μείον 15% στις επικουρικές
– Μείον 30% στο εφάπαξ
-κατάργηση της μετενέργειας των κλαδικών. Πλήρη προτεραιότητα των επιχειρησιακών/ατομικών
-απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων
-κλείσιμο δημόσιων οργανισμών
-μέτρα 4,4 δισ.
Συνεχίζεται η σύσκεψη Παπαδήμου και πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου. Στις 19:00 προσήλθε ο Τσ. Νταλάρα εκ μέρους των ιδιωτών ομολογιούχων.
Μη διασταυρωμένες πληροφορίες – με κάθε επιφύλαξη
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές: 1. Ετοιμάζεται έκτακτη σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ το συντομότερο δυνατόν, ίσως και απόψε 2. Ο Σαμαράς δεν συναινεί στα μέτρα (προς το παρόν) 3. Ο Βενιζέλος εξετάζει επιπλέον μειώσεις στις λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου για να ισοσκελιστούν οι απαιτήσεις της τρόικας. Ζήτησε από κάθε υπουργείο τι μπορεί να κόψει Από τον Τ. Γιαννίτση ζήτησε την περικοπή επιπλέον 400 εκατομ. ευρώ 4. Και ο ΓΑΠ έγινε αντιμνημονιακός, και δεν δέχεται, λέει, μειώσεις στους μισθούς (σ.σ.: Αυτό είναι εκλογικό σενάριο, το οποίο και το TPP δεν θεωρεί πιθανό. Πιο πολύ συνιστά ουσιαστικά μια μέθοδο διαπραγμάτευσης από ελληνικής πλευράς για τη διαχείριση του εύρους των μέτρων που θα περιλαμβάνονται στη συμφωνία, όσο και για την επόμενη ημέρα του πολιτικού σκηνικου. Στην ίδια κατεύθυνση και η επαπειλούμενη παραίτηση Παπαδήμου)
«Όλα τα μέτρα ή χρεοκοπία»
Υπό την απειλή της χρεοκοπίας οι πολιτικοί αρχηγοί καλούνται από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήµο να εγκρίνουν έναν επώδυνο συµβιβασµό: να περάσουν όσο το δυνατό περισσότερα μέτρα μπορούν, ώστε η Ελλάδα να πάρει 145 δισ. ευρώ, αλλά χωρίς να ξεκινήσει η εξέγερση των πεινασμένων από απόψε το βράδυ.
Η συνάντηση μετατέθηκε από τις 13.00 στις 15.00 διότι νωρίτερα, στις 12.00, ο πρωθυπουργός θα έχει εκ νέου συνάντηση με την τρόικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα εμμένει στις μισθολογικές και ασφαλιστικές απαιτήσεις της για περικοπές. Στην Αθήνα σήμερα και ο πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου και πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν, προκειμένου να πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Η ευρωζώνη θα ήταν καλύτερα αν η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ και επέστρεφε στη δραχμή, εκτιμά το 53% των Γερμανών, σε έρευνα που δημοσιεύει η κυριακάτικη «Bild». Το 80% διαφωνεί στο να δοθεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια στη χώρα μας, αν δεν πληρούνται οι όροι σταθεροποίησης.
Πυρετός στο Μαξίμου
Χθες, πολύωρη η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της τρόικας στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας παραμένουν ανυποχώρητοι στην απαίτηση για ριζικές ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς στον ιδιωτικό τομέα (κατώτατος και 13ος- 14ος μισθός, κλαδικές συμβάσεις- μετενέργεια) και έγκειται στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, που μετέχουν στην κυβέρνηση, το ύψος των αλλαγών που θα γίνουν αποδεκτές.
Aργά το βράδυ φτάνει στην Αθήνα και ο Γιόζεφ Άκερμαν της Deutsche Bank, ενώ επιστρέφει και ο Τσαρλς Νταλάρα εκ μέρους των ομολογιούχων.
Αύριο η σύσκεψη των αρχηγών
Οι τελικές αποφάσεις για όλα τα ζητήματα θα ληφθούν στην αυριανή σύσκεψη των αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση και, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ο κ. Βενιζέλος «τώρα είναι η ώρα των δεσμεύσεων». Η σύσκεψη είχε προγραμματιστεί για το μεσημέρι του Σαββάτου, αλλά αναβλήθηκε για την Κυριακή ώστε να υπάρχει σαφέστερη εικόνα.
Τελεσίγραφο Γιούνκερ: Ή τα αποφασίζετε όλα τώρα ή δεν έχει άλλα λεφτά.
Τον κίνδυνο “χρεοκοπίας” της Ελλάδας τον Μάρτιο αν οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές της δεν πάνε καλά, επισείει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη στο εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel.
“Αν χρειαστεί να διαπιστώσουμε ότι όλα παίρνουν τον κατήφορο στην Ελλάδα, τότε δεν θα υπάρξει καινούριο πρόγραμμα” αναχρηματοδότησης της χώρας που να της επιτρέπει να τιμήσει τις υποχρεώσεις της, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. “Αυτό θα σήμαινε μια χρεοκοπίας το Μάρτιο”, πρόσθεσε.