Αναφερόμενοι στα γεγονότα των προηγούμενων ημερών, θα πουν ότι αμέσως μετά τον Αγιασμό – ο οποίος συνέπεσε και με τα εγκαίνια του σχολικού κτηρίου- μέλη του Δ.Σ. κάλεσαν όσους γονείς βρίσκονταν στο προαύλιο του σχολείου, στην αίθουσα συγκεντρώσεων, όπου από τον απερχόμενο πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου αναγνώστηκε προσχέδιο του επίμαχου κειμένου. Μάλιστα, ζητήθηκε από τους παρευρισκόμενους να κάνουν διορθώσεις ή και παρεμβάσεις. Να σημειωθεί πως απόψε στις 8 το βράδυ αναμένεται να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση του Συλλόγου με θέμα «τη φημολογούμενη ένταξη των προσφυγόπουλων» στο σχολείο.
«Είναι αυτονόητο, πως όλα τα παιδιά έχουν ίσα δικαιώματα στην μάθηση», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου κ. Γιώργος Γιολδάσης. Ωστόσο, αναφέρει ότι «προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποια επίσημη εγκύκλιος σχετικά με την ένταξη των προσφυγόπουλων στο εκπαιδευτικό σύστημα από το Υπουργείο Παιδείας».
Τη διαβεβαίωση ότι στη δομή της Φιλιππιάδας, όλα τα προσφυγόπουλα έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, δίνει ο συντονιστής του Κέντρου Φιλοξενίας, Μιλτιάδης Κλάπας, με αφορμή τη θέση του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού. Ο συντονιστής της δομής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζει ότι ο εμβολισμός έγινε με την εποπτεία Διεθνών Οργανισμών και των Γιατρών του Κόσμου, ενώ επισημαίνει πως υπάρχουν καρτέλες υγείας για τα προσφυγόπουλα και ότι είναι ενήμερο και το ΚΕΕΛΠΝΟ για τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει. Ο κ. Κλάπας, χαρακτήρισε κακή πληροφόρηση τη φημολογία για επικίνδυνες ασθένειες στο κέντρο, διαβεβαίωσε πως στους έξι μήνες λειτουργίας του Κέντρου δεν υπήρξε περιστατικό που ενέπνευσε ανησυχία και σημείωσε πως η δομή βρίσκεται υπό την παρακολούθηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, γιατρών του ΕΣΥ και του αεροπορικού αποσπάσματος Ακτίου.
Ενδιαφέρον για τις συνθήκες διαβίωσης στη δομή φιλοξενίας επέδειξαν τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου των Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Φιλιππιάδας και μαζί με τον διευθυντή του σχολείου επισκέφτηκαν το παλιό στρατόπεδο Πετροπουλάκη. Μαζί με τον συντονιστή περιηγηθήκαν στους χώρους και όπως λέει ο κ. Κλάπας, έλαβαν απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσαν και κατανόησαν πως δεν υπάρχουν ζητήματα υγείας.
Σημαντική προσπάθεια στο θέμα της εκπαίδευσης, όπως υπογραμμίζει ο κ. Κλάπας, είναι η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο πλαίσιο προγράμματος κατά το οποίο τις πρωινές ώρες γίνονται μαθήματα στα ελληνικά σε παιδάκια, εφήβους και μεγαλύτερους. Ήδη, δασκάλα,νηπιαγωγός, φιλόλογος και γυμνάστρια, με το κοινωφελές πρόγραμμα των δομών προσφύγων του ΟΑΕΔ, προσφέρουν υπηρεσίες στη δομή και από την Δευτέρα ξεκίνησαν τα μαθήματα προκειμένου να αλλάξει η ψυχολογία των προσφυγόπουλων και να προετοιμαστούν για την εκπαίδευση σε σχολεία.
Στο μεταξύ, το Δ.Σ του Συλλόγου του 2ου Δημοτικού Φιλιππιάδας δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, λέγοντας «ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας. Προσωρινά, μας καλύπτει η ανακοίνωση μας».
«Η μικρή κοινωνία της Φιλιππιάδας τους τελευταίους έξι μήνες συνυπάρχει αρμονικά με τους πρόσφυγες»
Αυτό αναφέρουν οι κάτοικοι, οι οποίοι τους έχουν υποστηρίξει από την πρώτη μέρα στο παλιό στρατόπεδο Πετροπουλάκη. Ο ιερέας, Χρήστος Μάνθος, που έζησε 10 χρόνια μετανάστης στην Γερμανία, θεωρεί ότι όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση και τα προσφυγόπουλα πρέπει, στο πλαίσιο της προετοιμασίας, να ξεκινήσουν να μαθαίνουν τα ελληνικά. Όσο για το ζήτημα της θρησκείας, ο ιερέας λέει πως η διαχείρισή του πρέπει να γίνει με ευαισθησία και εξυπνάδα, ώστε να αποφευχθούν ακραία φαινόμενα.