«Η Τουρκία πρέπει να αποδεχτεί τις διαδικασίες επανεισδοχής, ενώ ταυτόχρονα οι Σύροι πρόσφυγες πρέπει να τύχουν υποδοχής στην Ευρώπη», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

«Πρέπει να υπάρξει ασφάλεια στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, να βοηθηθεί η Ελλάδα και βέβαια πρέπει να υπάρξουν μετεγκαταστάσεις προσφύγων απευθείας από την Τουρκία σε ευρωπαϊκές χώρες. Σημαντική είναι και η επιστροφή όσων δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στην Ευρώπη στην Τουρκία.

»Η Ελλάδα υποδέχεται το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ανθρώπων, γι' αυτό είναι σημαντική η συνεργασία με την Τουρκία, χωρίς όμως να δεχθούμε όλους τους όρους της Άγκυρας», κατέληξε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, κάνοντας αναφορά στο ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία.

Βρετανία: «Έχουμε εθνική νομοθεσία για το θέμα»

Την άρνηση της Μεγάλης Βρετανίας να υιοθετήσει μία κοινή πολιτική ασύλου με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση που αποφασιστεί κάτι τέτοιο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της, Ντέιβιντ Κάμερον, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Κάμερον τόνισε ότι, αν και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συμμετέχει στη συνθήκη Σένγκεν, οπότε επηρεάζεται λιγότερο από την προσφυγική κρίση, βρίσκεται εκεί για να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.