Ο Ολάντ δηλώνει ότι μέρος του εκλογικού σώματος που στράφηκε προς την ακροδεξιά προέρχεται από τους κόλπους της Αριστεράς· δεν ενστερνίζεται κατ' ανάγκη τις ιδέες του Εθνικού Μετώπου και την εμμονή με τη μετανάστευση, και ψήφισε Λεπέν ορμώμενο από «κοινωνική οργή». 
 
Και τώρα, όπως λέει, εναπόκειται στον ίδιο να τους πείσει ότι η Αριστερά μπορεί να τους εκφράσει και να τους υπερασπίσει.
 
Η έκβαση του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών συνθέτει το σκηνικό μιας αμφίρροπης προεδρικής μονομαχίας μεταξύ του Φρανσουά Ολάντ και του Νικολά Σαρκοζί.
 
Ο Σοσιαλιστής υποψήφιος ήλθε μπροστά στη μάχη της Κυριακής με ποσοστό 28,63% έναντι 27,18% του Νικολά Σαρκοζί. Όμως, τη «νίκη» στον πρώτο γύρο πήρε η Μαρίν Λεπέν, η οποία εξοστράκισε από την τρίτη θέση τον Ζακ-Λυκ Μελανσόν συγκεντρώνοντας 17,9%, ποσοστό ρεκόρ για το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, που μπορεί να καθορίσει την έκβαση της 6ης Μαΐου. 
 
Ο Σαρκοζί δήλωσε πως «άκουσε» τους ψηφοφόρους της ακροδεξιάς και η εκστρατεία του επικεντρώνεται στην προσπάθεια να αποσπάσει τις ψήφους του Εθνικού Μέτωπου, που παραδοσιακά μεν κινούνται στο δεύτερο γύρο προς τη δεξιά, όχι όμως όλοι καθώς πολλοί προτιμούν την αποχή, ενώ σε αυτές τις εκλογές θεωρείται ότι κάποιοι ίσως «πορευτούν» και προς τον Ολάντ.
 
Η ίδια η Λεπέν έχει καλέσει τους ψηφοφόρους της να «μην ψηφίσουν ούτε Ολάντ, ούτε Σαρκοζί», λέγοντας ότι «η ακροδεξιά αποτελεί τώρα τη μοναδική αντιπολίτευση απέναντι στην Αριστερά», και επικεντρώνεται στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, καθώς σήμερα δεν διαθέτει βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση σε αντίθεση με το 1986 όταν είχε 35.
 
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Liberation ο Φρανσουά Ολάντ αναφέρει ότι εναπόκειται στον ίδιο να πείσει τους ψηφοφόρους του Εθνικού Μετώπου.
 
«Υπάρχει το εκλογικό σώμα της Λεπέν, μέρος του οποίου προήλθε από την Αριστερά και πρέπει να βρίσκεται στην πλευρά της προόδου, της ισότητας, της αλλαγής, της κοινής προσπάθειας και της Δικαιοσύνης, διότι αντιτίθεται στα προνόμια, την οικονομική παγκοσμιοποίηση και μία αδύναμη Ευρώπη» ανέφερε.
 
«Εναπόκειται σε εμένα να τους πείσω ότι η Αριστερά τους υπερασπίζεται» συνέχισε ο Ολάντ, υπογραμμίζοντας ότι αυτοί οι ψηφοφόροι «δεν είναι κατ' ανάγκη προσκολλημένοι στις ιδέες του Εθνικού Μετώπου και κυρίως στην εμμονή του με τη μετανάστευση».
 
«Κυρίως εκφράζουν κοινωνική οργή» σημείωσε ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Γαλλίας, που έχει ήδη εγγυημένη τη στήριξη του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο οποίος απέσπασε ποσοστό 11,11% στον πρώτο γύρο των εκλογών.
 
Εάν η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες είναι ανάλογη του πρώτου, φθάνοντας το ποσοστό του 80%, αμφότεροι οι Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ πρέπει να κερδίσουν ψήφους του Εθνικού Μετώπου προκειμένου να αποσπάσουν το 50% των ψήφων που θα τους οδηγήσει στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
 
Ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού συγκέντρωσε ποσοστό 9,1% στον πρώτο γύρο και οι ψηφοφόροι είναι διασπασμένοι ως προς την πρόθεσή τους για το δεύτερο γύρο, όπως καταδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις.