Το αντικείμενο της διάσκεψης που πρόκειται να διεξαχθεί την Κυριακή είναι «να επαναβεβαιώσουμε την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στη λύση των δύο κρατών (ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού), και να καταφέρουμε η λύση αυτή να αποτελέσει αναφορά» σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση αυτής της μακράς διένεξης που διαρκεί σχεδόν 70 χρόνια, δήλωσε ο Ολάντ κατά την τελευταία ομιλία που απευθύνει στη διάρκεια της προεδρικής θητείας του, που λήγει τον Μάιο, στο διπλωματικό σώμα.

«Την ίδια στιγμή, είμαι σαφής όσον αφορά το τι μπορεί να φέρει αυτή η διάσκεψη. Η ειρήνη, θα γίνει από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους, και κανέναν άλλον. Μόνο οι διμερείς διαπραγματεύσεις μπορούν να καταλήξουν» στην ειρήνη, παραδέχθηκε ο αρχηγός του κράτους.

«Η συνάντηση της Κυριακής θα πρέπει να υπενθυμίσει την αποφασιστικότητα για την υποστήριξη μιας λύσης δύο κρατών και να προωθήσει συγκεκριμένες λύσεις για την ανάπτυξη των υποδομών, προς όφελος των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών, και να ενθαρρύνει τις ανταλλαγές ανάμεσα στις κοινωνίες των πολιτών», είπε.

Την ίδια στιγμή στην Ιερουσαλήμ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιτίθετο για ακόμη μια φορά με σφοδρότητα στη γαλλική πρωτοβουλία. «Πρόκειται για μια στημένη διάσκεψη, στημένη από τους Παλαιστίνιους υπό την αιγίδα της Γαλλίας για να υιοθετηθούν περαιτέρω αντιισραηλινές θέσεις. Αποτελεί ένα πισωγύρισμα για την ειρήνη και εμείς δεν θα συνδεθούμε» με αυτήν, υπογράμμισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Η γαλλική πρωτοβουλία για τη Μέση Ανατολή, η οποία ξεκίνησε με μία πρώτη διεθνή διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουνίου στο Παρίσι, είχε προκαλέσει από την αρχή την αντίδραση του Ισραήλ, που αντιτίθεται σφόδρα σε οποιαδήποτε πολυμερή προσέγγιση του ζητήματος.

Η ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία έχει παγώσει πλήρως μετά την αποτυχία, τον Απρίλιο του 2014, των διαπραγματεύσεων που διεξάγονταν για μήνες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών, παραδοσιακού αναδόχου της διαδικασίας και σταθερού εταίρου του Ισραήλ.

Ωστόσο το κλίμα άλλαξε καθώς πλησιάζει η ημερομηνία της αποχώρησης Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο. Ο ΟΗΕ ενέκρινε στα τέλη Δεκεμβρίου ένα ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει τους ισραηλινούς οικισμούς στα κατεχόμενα εδάφη και, για πρώτη φορά από το 1979, οι Ηνωμένες Πολιτείες τήρησαν αποχή.