Οι πυκνές χιονοπτώσεις από το κύμα της κακοκαιρίας “Ελπίς” που πλήττει την Ελλάδα τις τελευταίες ώρες έχουν προκαλέσει διάφορα προβλήματα σε όλη την επικράτεια, ακόμα και στα νησιά του Αιγαίου και την Εύβοια να φαίνεται να είναι στο επίκεντρο της κακοκαιρίας.

Στην Αττική:

Διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λόγω χιονόπτωσης, σε διάφορα τμήματα του οδικού δικτύου της Αττικής.

– Στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης, από το ύψος του νοσοκομείου “414 ΣΝΕΝ” έως τη θέση “Αγιος Πέτρος”, καθώς και από το πάρκο Ανατολής έως το γήπεδο Διονύσου.

– Στα Δερβενοχώρια, από το ύψος της καντίνας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Βοιωτία.

– Στη λεωφόρο Πάρνηθος, στο ύψος του τελεφερίκ

Στις Κυκλάδες:

Πυκνές χιονοπτώσεις έχουν σημειωθεί από τα ξημερώματα της Κυριακής στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων και ήδη έχουν παρουσιαστεί πολλά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και οι δήμοι.

Χιονοπτώσεις έχουν σημειωθεί στη Σύρο, στη Νάξο, την Τήνο, την Άνδρο, την Αμοργό και στα άλλα νησιά των Κυκλάδων.

Στη Νάξο κλειστά θα είναι τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022.

Έντονη είναι η χιονόπτωση στην Σύρο από το βράδυ του Σαββάτου, με το φαινόμενο να είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ενώ, σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση ο δρόμος για την Απάνω Μεριά, είναι αποκλεισμένος και θα χρειαστούν ειδικά μηχανήματα να τον καθαρίσουν.

Στην Εύβοια: 

Ο Δήμος Λίμνης-Μαντουδίου αποφάσισε να κλείσουν όλες οι σχολικές μονάδες μέχρι και την Τετάρτη 26/01/2022 ώστε να έχουν βελτιωθεί οι καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του μετεωρολόγου Σάκη Αρναούτογλου η κατάσταση στην Εύβοια ενδέχεται να είναι αρκετά σοβαρή καθώς το ύψος του χιονιού στα ανατολικά παράκτια αλλά και ορεινά τμήματα δεν αποκλείεται να ξεπεράσει και τα 40-50 εκατοστά συνοδεία πολύ ισχυρών ανέμων (χιονοθύελλα).

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr βασισμένο σε δορυφορικές εικόνες ανακοίνωσε  ότι νεφώσεις κατακόρυφης ανάπτυξης που έχουν αναπτυχθεί σε περιοχές του Αιγαίου σήμερα και οι οποίες, σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, έχουν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυκνών χιονοπτώσεων ακόμα και σε παραθαλάσσια τμήματα του Αιγαίου. Κατά διαστήματα παροδικές χιονοπτώσεις επηρεάζουν και πεδινά τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας αλλά και περιοχές της Κρήτης με χαμηλό υψόμετρο. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στην Εύβοια και σε νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου σημειώθηκαν χιονοκαταιγίδες.

Τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία αναφέρουν ότι τα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές αναμένεται σταδιακά να εξασθενήσουν μετά τις μεσημβρινές ώρες και ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα. Από τις βραδινές ώρες αναμένεται εκ νέου επιδείνωση από τα βόρεια, αρχικά με τοπικές χιονοπτώσεις στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, που γρήγορα θα σταματήσουν. Στη συνέχεια, χιονοπτώσεις αναμένονται στα νότια τμήματα της Χαλκιδικής και τα νησιά του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου. Οι χιονοπτώσεις στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα είναι τοπικά ισχυρές.