Το Ταμείο δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στις διαθέσεις της ΕΕ σχετικά με την Ελλάδα τονίζει ο Τόμσεν -ένας από τους πρωτεργάτες του αποτυχημένου κατά κοινή ομολογία πρώτου μνημονίου. Δεν διστάζει μάλιστα να χαρακτηρίσει την ελληνική οικονομία -όπως διαμορφώνονται τα δεδομένα- μη επιδιορθώσιμη, ενώ προειδοποιεί ότι η γερμανική απαίτηση για συζήτηση του χρέους μετά το 2017 θα καταφέρει καίριο πλήγμα στην βιωσιμότητα του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr και του πρακτορείου ΜΝΙ, οι εσωτερικές διαμάχες στο ΔΝΤ έχουν ξεσπάσει εδώ και ένα μήνα. Ο σκληρός επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν, τάσσεται πλέον ανοικτά υπέρ της συνολικής εξόδου του ΔΝΤ από την Ελλάδα.

Υποστηρίζει δε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό, καθώς η ελληνική οικονομία θεωρείται «μη επιδιορθώσιμη» (beyond repair), αλλά και βαθύτατα πολιτικό, καθώς έτσι όπως εξελίσσεται το ευρωπαϊκό πρόγραμμα καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να το «σώσει».

Κατά τον κ. Τόμσεν, το Ταμείο δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στις διαθέσεις της ΕΕ να κρατήσει την υπόθεση ως έχει και το ΔΝΤ ως τεχνικό σύμβουλο, και να συζητήσει το θέμα του χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές, γιατί -κατ’ αυτόν- ούτε τότε η ΕΕ θα μπορέσει να καταλήξει σε μια ριζοσπαστική απόφαση για τη βιωσιμότητά του, που μέχρι τότε θα έχει εκτροχιαστεί.

«Αν αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν μέχρι το 2017, θα μπει το ταμείο σε πρόγραμμα δανειοδότησης για ένα και μόνο έτος; Δεν έχει νόημα», αναρωτήθηκε αξιωματούχος του Ταμείου.

Και ενώ η ομάδα Τόμσεν θέλει ξεκάθαρη έξοδο, η λεγόμενη «πολιτική ομάδα» σπρώχνει για μετατόπιση της συζήτησης για ένα έτος, με την προϋπόθεση όμως ότι το ΔΝΤ θα λέει ανοικτά την άποψή του και τη θέση του όπως έκανε χθες άλλωστε η κυρία Λαγκάρντ.

Με την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ, πάντως, να είναι σε πλήρη εξέλιξη, κανείς στον Λευκό Οίκο δεν είναι διατεθειμένος να κληρονομήσει το ελληνικό πρόβλημα μόλις εκλεγεί.