Το λιανεμπόριο, πέραν των super market, μαζί με τα κομμωτήρια, τα μουσεία, τα εστιατόρια και τα γυμναστήρια θα είναι κλειστά από σήμερα Κυριακή μέχρι τις 14 Γενάρη. Τα σχολεία θα είναι κλειστά τουλάχιστον μέχρι τις 9 Γενάρη.

Ο Rutte τόνισε το αναπόφευκτο της κατάστασης λογω του επικείμενου 5ου κύματος πανδημίας εξαίτιας της όμικρον.

Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν ισχυρή σύσταση στα σπίτια οι πολίτες να μη δέχονται παραπάνω από δυο επισκέπτες, και οι συναθροίσεις σε υπαίθριο χώρο να μην ξεπερνούν τα δύο άτομα.

Σύμφωνα με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, μια αποτυχία για άμεση δράση τώρα θα επιδεινώσει την κατάσταση στα νοσοκομεία, τα οποία ήδη έχουν αναβάλει τα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία προκειμένου να ελευθερώσουν χώρο για τους ασθενείς Covid.

Τα κρούσματα είχαν σημειώσει μια μικρή πτώση σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ κρουσμάτων των τελευταίων εβδομάδων χάρις στην επιβολή περιοριστικών μέτρων για νυχτερινό lockdown στα τέλη του προήγουμενου μήνα.

Παρ’όλο που το 85% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, λιγότερο από 9% των ενηλίκων έχει κάνει την ενισχυτική δόση, κάτι που αποτελεί ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Αναμένεται ότι η παραλλαγή όμικρον θα προκαλέσει πολλές μολύνσεις στην Ολλανδία στην περίοδο μεταξύ Χριστουγέννων και παραμονής Πρωτοχρονιάς.

Το Σάββατο το εθνικό ινστιτούτο δημόσιας υγείας της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι έχουν καταγραφεί 2.900.000 κρούσματα από το ξέσπασμα της πανδημίας, με 20,240 θανάτους. Στο τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 14,616 νέα κρούσματα.