Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως η «ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων» αναφορικά με τα ασυνόδευτα ανήλικα που έχουν καταγραφεί στους δρόμους την τελευταία διετία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, εντοπίστηκαν να ζουν 53 ασυνόδευτοι ανήλικοι, πολλοί από τους οποίους ηλικίας από 11 έως 14 ετών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ΑΡΣΙΣ που πραγματοποίησε την έρευνα, «το προφίλ των ανηλίκων καταγράφεται ως εξαιρετικά ευάλωτο, καθώς έχουν αυξηθεί οι ανήλικοι σε κίνηση και μέσα σε αυτόν τον πληθυσμό παρατηρούνται παιδιά μικρότερης ηλικίας (μεταξύ 11 και 14 ετών) καθώς και κορίτσια, φτάνοντας πλέον το 15% του πληθυσμού». Από τους 53 ασυνόδευτους ανηλίκους που έχουν εντοπιστεί, οι 36 ανήκουν σε ιδιαίτερα ευάλωτες κατηγορίες αφού έχουν υποστεί βία, εξαναγκαστικό διαχωρισμό από οικογενειακά μέλη, εκμετάλλευση ενώ ταλαιπωρούνται από σωματικά και ψυχοσυναισθηματικά προβλήματα.

Η έρευνα στο πλαίσιο του προγράμματος της ομάδας Streetwork για τον εντοπισμό και την υποστήριξη ασυνόδευτων ανηλίκων που υλοποιεί η ΑΡΣΙΣ σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αποκάλυψε πως τα μικρά παιδιά που εντοπίστηκαν, προέρχονται κυρίως από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και τη Συρία και ζουν μόνα και άστεγα. «Μπορεί να έχουν έρθει εντελώς ασυνόδευτα από τις χώρες καταγωγής τους ή με κάποιον γνωστό ή μακρινό συγγενή της οικογένειας, ενώ αύξηση παρουσιάστηκε στα ασυνόδευτα κορίτσια, ηλικίας 15 έως 17 ετών, με χώρες καταγωγής το Κουβέιτ, το Κογκό και το Αφγανιστάν», ανέφερε η Σοφία Παπαδοπούλου, μέλος της ομάδας Streetwork, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όσον

Την τελευταία διετία, η Κοινωνική Υπηρεσία και η Κινητή Μονάδα Κοινωνικής Παρέμβασης της ΑΡΣΙΣ υποστήριξαν συνολικά 2568 παιδιά σε ανάγκη ή σε κίνδυνο, καθώς και 1016 οικογένειες ανηλίκων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.