Σύμφωνα με το Bloomberg, η τρόικα είναι εξοργισμένη επειδή η Αθήνα δεν κατάφερε να βρει συγκεκριμένα μέτρα, που θα καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό, από τότε που οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προειδοποίησαν, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, για την ελλιπή πρόοδο της Ελλάδας ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν πως η ρητορική της τρόικας για δημοσιονομικό κενό 3 και πλέον δισ. ευρώ το 2015, απλά αποσκοπεί στην άσκηση πιέσεων για να ληφθούν αποφάσεις για τις αλλαγές στις συντάξεις και στις μισθολογικές δαπάνες του Δημοσίου.
Τονίζουν δε πως η ελληνική πλευρά είναι ανυποχώρητη πως δεν θα υπάρξει κενό το 2015 και ότι αυτό θα αποτυπωθεί και στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού 2015 που θα κατατεθεί την Παρασκευή το πρωί στη Βουλή.
Όπως αναφέρει το in.gr, στενοί συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη επεξεργάζονται την παρούσα περίοδο διατάξεις που σχετίζονται με το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου και τις οποίες έχουν λάβει από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Το ίδιο συμβαίνει και με το θέμα των κοινωνικών πόρων που χρηματοδοτούν τις συνταξιοδοτικές παροχές. Η κυβέρνηση εξετάζει την κατάργηση των πόρων αυτών, κάτι που νομοτελειακά θα συνοδευτεί είτε με μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών, είτε με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Πλέον όλα τα δεδομένα δείχνουν πως ο στόχος για ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου δεν είναι επιτεύξιμος κάτι που έχει τροφοδοτήσει σενάρια για σύγκληση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μέσω τηλεδιάσκεψης στις 15 ή στις 17 Δεκεμβρίου και σε κάθε περίπτωση πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 Δεκεμβρίου. Πάντως, δεδομένου ότι ΔΝΤ και ΕΕ δεν ομονοούν και μεταξύ τους για πολλά θέματα, δεν θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η ολοκλήρωση των συζητήσεων εντός του Δεκεμβρίου.
Για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, σημειώνει το in.gr, η κυβέρνηση επιδιώκει να παρουσιάσει αυτό το νέο «Μνημόνιο» μετά τη διαδικασία για την εκλογή προέδρου -που ενδεχομένως υπό το βάρος των εξελίξεων να επισπευσθεί. Ωστόσο, η τρόικα θέλει να προσδιορισθούν τα μέτρα άμεσα προκειμένου να είναι σαφές τι θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του Δεκεμβρίου και τι όχι.