Ολοκληρώστε το διαγωνισμό τώρα. Πριν να ναι αργά για την ίδια την ΕΡΤ
Ολοκληρώστε το διαγωνισμό τώρα. Πριν να ναι αργά για την ίδια την ΕΡΤ
Ολοκληρώστε το διαγωνισμό τώρα. Πριν να ΄ναι αργά για την ίδια την ΕΡΤ
Του ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ
Του ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ
Όταν τον Απρίλιο του 2010 ο τότε πρόεδρος της ΕΡΤ Γιώργος Γαμπρίτσος παρουσίαζε τις δραστηριότητες του οργανισμού με πολλή υπερηφάνεια ανέλυσε ότι τα τρια κανάλια της δημόσιας τηλεόρασης παράγουν και παρουσιάζουν 44 εκπομπές εσωτερικής παραγωγής των δελτίων ειδήσεων εξαιρουμένων. Πόσες εξ αυτών βγαίνουν στον αέρα σήμερα; Λιγότερες από 15!
Τι συνέβη και η ΕΡΤ διέκοψε τις εσωτερικές παραγωγές που κάλυπταν την πλειοψηφία του ενημερωτικού, πολιτιστικού και αθλητικού της προγράμματος; Αποφάσισε η εταιρεία ότι δεν θέλει πια εκπομπές που καλύπτουν την τρέχουσα επικαιρότητα σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία;
Όχι βέβαια, απλά η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση έμεινε χωρίς συμβασιούχους.
Και όπως αποδεικνύεται οι συμβασιούχοι εργαζόταν, όλα αυτά τα χρόνια παρά τις άθλιες συνθήκες, χωρίς άδειες, επιδόματα και ωράρια. Τα νούμερα δίνουν την εικόνα. Στη Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης που έχει την ευθύνη των δελτίων ειδήσεων και των ενημερωτικών εκπομπών σε ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΡΑ εργάζονται 901 μόνιμοι δημοσιογράφοι και απασχολούνταν με σύμβαση έργου 345 παρουσιαστές, αρχισυντάκτες και ρεπόρτερ. Στην Γενική Διεύθυνση Τηλεόρασης, που έχει την ευθύνη του ψυχαγωγικού και επιμορφωτικού προγράμματος εργάζονται 518 μόνιμοι δημοσιογράφοι και 166 συμβασιούχοι. Μετά την αποχώρηση των 345 και των 166 διεκόπησαν περισσότερες από 30 εκπομπές στην τηλεόραση, ενώ οι ραδιοσταθμοί της ΕΡΑ περιορίστηκαν στα απολύτως απαραίτητα δελτία ειδήσεων και ενημερωτικά προγράμματα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του καθημερινού προγράμματος έβγαινε από συμβασιούχους δημοσιογράφους. Στην δε Ψηφιακή τηλεόραση που το 90% του προσωπικού αποτελούνταν από συμβασιούχους, από την 1η Ιουλίου ουσιαστικά μπήκε λουκέτο , καθώς το σύνολο των εκπομπών σταμάτησε κι έμεινε ένα κτίριο – κουφάρι και τρια κανάλια που απλώς αναμεταδίδουν αγορασμένο πρόγραμμα...
Ανθ’ ημών εξωτερικές παραγωγές
Αντίθετα, η ΕΡΤ δεν φείδεται σε εξωτερικές ακριβές παραγωγές, άγνωστου κόστους –ο κ. Ταγματάρχης ακόμη δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τα κοστολόγια όπως δεσμεύτηκε- που παραχωρούνται σε εταιρείες μέσα από εντελώς αδιαφανείς διαδικασίες. Την ώρα που η Δημόσια Τηλεόραση προσπαθεί να μειώσει το κόστος, δεκάδες εκπομπές ιδιωτικών εταιρειών –που εγκρίθηκαν από τις δυο τελευταίες διοικήσεις- έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της. Στις περισσότερες από αυτές μάλιστα εργάζονται δημοσιογράφοι της ΕΡΤ και θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι εσωτερικές παραγωγές με κόστος περικομμένο κατά 50-70%. Ανάμεσα τους οι εκπομπές του Στέλιου Κούλογλου, του Κώστα Βαξεβάνη, του Κώστα Αργυρού, του πρώην υπουργού Γιάννη Βαρβιτσιώτη, του Γιώργου Αυγερόπουλου, αλλά και εκπομπές για την αρχιτεκτονική, τη νεολαία, τα ζώα, τους μετανάστες κλπ. Όσο για τις εταιρείες παραγωγής; Από τις μεγαλύτερες του κλάδου, ως παντελώς άγνωστες που δημιουργήθηκαν προκειμένου να αρχίσουν δουλειές με την ΕΡΤ. Δεν λείπουν μάλιστα παραδείγματα όπου υπάρχουν και συγγενικοί δεσμοί με εργαζόμενους του καναλιού, ενώ σε άλλες εργάζονται «μαύρα» υπάλληλοι της ΕΡΤ. Τέλος, χαρακτηριστικό παράδειγμα σε πολλές εξ αυτών είναι ότι οι εργαζόμενοι είναι κακοπληρωμένοι ή εντελώς απλήρωτοι, καθώς το κρατικό κανάλι εξοφλεί με 18μηνη καθυστέρηση και γι αυτό ανέχεται και τέτοιου είδους παρανομίες από τις εταιρείες στις οποίες αναθέτει την παραγωγή προγράμματος.
Τι πιστεύουν οι πρόεδροι;
Και για να μη νομίζετε ότι υπερβάλλουμε σχετικά με την αναγκαιότητα των συμβασιούχων για τη λειτουργία της ΕΡΤ διαβάστε και τις απόψεις των τριων τελευταίων προέδρων της της:
Χρήστος Παναγόπουλος (5/11/2009 ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ) «είμαι υπέρ της ανανέωσης των συμβάσεων των εργαζομένων στην ΕΡΤ. Με την κατάσταση που υπάρχει, δεν μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά η εταιρεία».
Γιώργος Γαμπρίτσος ( 21/3/2010 ΤΟ ΒΗΜΑ) «Ο κ. Γαμπρίτσος παραδέχθηκε ότι η ΕΡΤ χρειάζεται τους συμβασιούχους για να λειτουργήσει»
Θ. Παπαγεωργίου (17/10/2010 Το Βήμα) «μια σειρά εσωτερικές εκπομπές θα αρχίσουν να γυρίζονται από τις αρχές Δεκεμβρίου μετά την επιστροφή των συμβασιούχων».
Μα τι κάνουν αυτοί οι συμβασιούχοι;
Η απάντηση είναι τα πάντα. Συμβασιούχοι βρίσκονταν σε κάθε καίριο πόστο, όπως αυτά του αρχισυντάκτη, του παρουσιαστή, του επικεφαλής τομέων, με ωράρια και βάρδιες, παρότι οι συμβάσεις έργου τους ανέφεραν χαρακτηριστικά «ο συνεργάτης υποχρεούται να εκτελέσει το έργο που αποτελεί αντικείμενο της παρούσας, σύμβασης, χωρίς να δεσμεύεται από συγκεκριμένο ωράριο». Σε ποια εταιρία οι εργαζόμενοι θα δούλευαν με ωράριο, αλλά χωρίς άδειες, υπερωρίες, σαββατοκύριακα, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, άδειες βάσει του χρόνου εργασίας και επιδόματα; Σε ποια εταιρεία η εγκυμοσύνη δεν θα προστατευόταν με την απαραίτητη άδεια λοχείας; Σε ποιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό οι συμβασιούχοι κόβουν δελτίο παροχής υπηρεσιών, αλλά ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και στο ΤΣΠΕΑΘ;
Είναι μύθος οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες;
Στην αυτοκριτική συνέντευξη του στη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (5/11/2009) ο κ. Παναγόπουλος, παραδέχεται ότι «η μη διευθέτησή του ζητήματος αυτού [σ.σ. της ανανέωσης των συμβάσεων] μπλοκάρει και το πρόγραμμα του φορέα, αφού σε αρκετές περιπτώσεις εκπομπών δηλώνεται ότι δεν μπορεί να παραχθεί το τηλεοπτικό προϊόν χωρίς τη βοήθεια των συγκεκριμένων ανθρώπων». Τελικά τι έργο παράγουν πραγματικά οι συμβασιούχοι της ΕΡΤ; Σύμφωνα με την ΚΥΑ της 20/7/2009 η ΕΡΤ για το έτος 2009-2010 χρειαζόταν 1.010 συμβασιούχους έργου, μεταξύ των οποίων 62 βοηθούς παραγωγής, 56 φροντιστές, 19 δημοσιογράφους ανταποκριτές, 19 άτομα για μηχανογραφική υποστήριξη, 40 ηχολήπτες, 40 βοηθούς ηχολήπτες, 27 σκηνοθέτες, 60 μουσικούς παραγωγούς και παραγωγούς ραδιοφωνικών εκπομπών, σχεδόν 40 οπερατέρ, 10 τεχνικούς ραδιοζεύξεων, 3 μετεωρολόγους και 1 διερμηνέα Νοηματικής Γλώσσας, Άραγε πόσο προσωρινές είναι οι ανάγκες για μετεωρολόγους, ανταποκριτές και εικονολήπτες; Σταματούν ποτέ τα δελτία καιρού, οι ανταποκρίσεις και τα ρεπορτάζ; Το επιχείρημα αυτό θα είχε λογική για θέσεις όπως 4 προσωπικότητες Γραμμάτων και Τεχνών, 8 Σύμβουλοι Προγράμματος, 1 Κριτικός Κινηματογράφου, 2 Τεκμηριωτές – Έρευνητές και 7 σύμβουλοι περιεχομένου, Οργάνωσης και Διοίκησης έργου που πιθανόν να εκτελούν ένα συγκεκριμένο έργο (π.χ. την ψηφιοποίηση του αρχείου ή την έκθεση για τα 70 χρόνια ραδιοφωνίας), αλλά πως μπορεί το 1/5 σχεδόν των εργαζομένων της ΕΡΤ (αν δεχτούμε ότι οι μόνιμοι είναι 3600 και οι συμβασιούχοι περίπου 1300) να εκτελεί περιστασιακά έργα, που ω της συμπτώσεως επαναλαμβάνονται ανελλιπώς εδώ και 10 περίπου χρόνια;
Χρειάζονται 5.000 εργαζόμενοι;
Και οι μόνιμοι δεν κάνουν τίποτα; Κάνουν και κάνουν πάρα πολλά. Η ΕΡΤ δεν είναι αυτό που ίσως νομίζουν πολλοί. 3 κανάλια και κανά 2 ραδιόφωνα. Η ΕΡΤ, είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε με τη λειτουργία της, είναι ένας μεγάλος οπτικοακουστικός οργανισμός. Αυτή τη στιγμή υπό την ομπρέλα της ΕΡΤ λειτουργούν:
• 3 κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας (ΝΕΤ, ΕΤ-1 και ΕΤ-3)
• δύο περιφερειακά στούντιο (της Πάτρας και του Ηρακλείου)
• ένα διεθνές δορυφορικό κανάλι, το ERTWorld
• τέσσερα ψηφιακά κανάλια – τα ΠΡΙΣΜΑ +, ΣΙΝΕ +, ΙΝFO+ και ΣΠΟΡ +
• 19 περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί
• 2 ραδιοφωνικοί σταθμοί διεθνούς εμβέλειας
• 6 ραδιοφωνικοί σταθμοί πανελλήνιας εμβέλειας
• 3 ραδιοφωνικοί σταθμοί της ΕΡΤ-3, εκ των οποίων οι δύο είναι τοπικής και ο ένας διεθνούς εμβέλειας.
• 4 μουσικά σύνολα: 3 ορχήστρες και 1 χορωδία
• η ιστοσελίδα news.ert.gr
• και το εβδομαδιαίο περιοδικό τη «Ραδιοτηλεόραση»
Συνολικά δηλαδή, εργάζονται περίπου 4.900 άνθρωποι για 8 τηλεοπτικά κανάλια, 30 ραδιοσταθμούς, 3 ορχήστρες, 1 χορωδία κι 1 περιοδικό. Και δεν είναι μόνο αυτά που φαίνονται. Είναι και οι άνθρωποι που εργάζονται για να συντηρήσουν ένα δίκτυο εκατοντάδων πομπών και χιλιάδων αναμεταδοτών, προκειμένου να καλυφθεί το άγριο ελληνικό ανάγλυφο, ένα τεράστιο οπτικοακουστικό αρχείο χιλιάδων ωρών που πλέον συντηρείται και αρχειοθετείται, ανταποκριτές σε όλες τις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας και στις πρωτεύουσες όλου του κόσμου και εκατοντάδες τεχνικοί προκειμένου να εκπεμφθούν τόσες χιλιάδες ώρες προγράμματος από εγκαταστάσεις, μηχανήματα και κτίρια που δεν βρίσκονται και στην καλύτερη των καταστάσεων…
Και τι ζητούν οι συμβασιούχοι;
Τα αυτονόητα. Εργασία με αξιοπρεπείς συνθήκες και έντιμους όρους. Οι πραγματικά εργαζόμενοι είμαστε υπέρ της αξιοκρατίας, της δίκαιης επιλογής και των καθαρών διαδικασιών. Το μόνο που ζητούμε όσοι είχαμε την τύχη ή την ατυχία να εργαζόμαστε στην ΕΡΤ είναι σταθερή εργασία, με ξεκάθαρους όρους στις συμβάσεις μας και με τα δικαιώματα που έχουν οι συνάδελφοι μας στα υπόλοιπα μέσα.
Αντίθετα, η ΕΡΤ μας κοροϊδεύει εδώ και 6 μήνες, με μια προκήρυξη φάντασμα που δεν ολοκληρώνεται ποτέ, χωρίς καμία ανακοίνωση για το πότε θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, ενώ από παντού έρχονται «μηνύματα» «ψάξτε αλλού για δουλειά», «υπάρχουν λίστες από βουλευτικά γραφεία», «δεν θα έχετε δικαίωμα ένστασης» κλπ. σε μια περίοδο που ο κλάδος των ΜΜΕ βιώνει καθημερινά δεκάδες απολύσεις.
Ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για την ΕΡΤ να αποδείξει ότι δεν είναι ένα άντρο παρανομιών, όπως αρέσκονται τα ανταγωνιστικά μέσα να την παρουσιάζουν, αλλά ένας οργανισμός που πιστεύει στους εργαζόμενους του και γι αυτό τους διαλέγει αξιοκρατικά και έντιμα. Τώρα όμως. Πριν να ‘ναι αργά...
Όταν τον Απρίλιο του 2010 ο τότε πρόεδρος της ΕΡΤ Γιώργος Γαμπρίτσος παρουσίαζε τις δραστηριότητες του οργανισμού με πολλή υπερηφάνεια ανέλυσε ότι τα τρια κανάλια της δημόσιας τηλεόρασης παράγουν και παρουσιάζουν 44 εκπομπές εσωτερικής παραγωγής των δελτίων ειδήσεων εξαιρουμένων. Πόσες εξ αυτών βγαίνουν στον αέρα σήμερα; Λιγότερες από 15!
Τι συνέβη και η ΕΡΤ διέκοψε τις εσωτερικές παραγωγές που κάλυπταν την πλειοψηφία του ενημερωτικού, πολιτιστικού και αθλητικού της προγράμματος; Αποφάσισε η εταιρεία ότι δεν θέλει πια εκπομπές που καλύπτουν την τρέχουσα επικαιρότητα σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία;
Όχι βέβαια, απλά η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση έμεινε χωρίς συμβασιούχους.
Και όπως αποδεικνύεται οι συμβασιούχοι εργαζόταν, όλα αυτά τα χρόνια παρά τις άθλιες συνθήκες, χωρίς άδειες, επιδόματα και ωράρια. Τα νούμερα δίνουν την εικόνα. Στη Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης που έχει την ευθύνη των δελτίων ειδήσεων και των ενημερωτικών εκπομπών σε ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΡΑ εργάζονται 901 μόνιμοι δημοσιογράφοι και απασχολούνταν με σύμβαση έργου 345 παρουσιαστές, αρχισυντάκτες και ρεπόρτερ. Στην Γενική Διεύθυνση Τηλεόρασης, που έχει την ευθύνη του ψυχαγωγικού και επιμορφωτικού προγράμματος εργάζονται 518 μόνιμοι δημοσιογράφοι και 166 συμβασιούχοι. Μετά την αποχώρηση των 345 και των 166 διεκόπησαν περισσότερες από 30 εκπομπές στην τηλεόραση, ενώ οι ραδιοσταθμοί της ΕΡΑ περιορίστηκαν στα απολύτως απαραίτητα δελτία ειδήσεων και ενημερωτικά προγράμματα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του καθημερινού προγράμματος έβγαινε από συμβασιούχους δημοσιογράφους. Στην δε Ψηφιακή τηλεόραση που το 90% του προσωπικού αποτελούνταν από συμβασιούχους, από την 1η Ιουλίου ουσιαστικά μπήκε λουκέτο , καθώς το σύνολο των εκπομπών σταμάτησε κι έμεινε ένα κτίριο – κουφάρι και τρια κανάλια που απλώς αναμεταδίδουν αγορασμένο πρόγραμμα...
Ανθ’ ημών εξωτερικές παραγωγές
Αντίθετα, η ΕΡΤ δεν φείδεται σε εξωτερικές ακριβές παραγωγές, άγνωστου κόστους –ο κ. Ταγματάρχης ακόμη δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τα κοστολόγια όπως δεσμεύτηκε- που παραχωρούνται σε εταιρείες μέσα από εντελώς αδιαφανείς διαδικασίες. Την ώρα που η Δημόσια Τηλεόραση προσπαθεί να μειώσει το κόστος, δεκάδες εκπομπές ιδιωτικών εταιρειών –που εγκρίθηκαν από τις δυο τελευταίες διοικήσεις- έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της. Στις περισσότερες από αυτές μάλιστα εργάζονται δημοσιογράφοι της ΕΡΤ και θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι εσωτερικές παραγωγές με κόστος περικομμένο κατά 50-70%. Ανάμεσα τους οι εκπομπές του Στέλιου Κούλογλου, του Κώστα Βαξεβάνη, του Κώστα Αργυρού, του πρώην υπουργού Γιάννη Βαρβιτσιώτη, του Γιώργου Αυγερόπουλου, αλλά και εκπομπές για την αρχιτεκτονική, τη νεολαία, τα ζώα, τους μετανάστες κλπ. Όσο για τις εταιρείες παραγωγής; Από τις μεγαλύτερες του κλάδου, ως παντελώς άγνωστες που δημιουργήθηκαν προκειμένου να αρχίσουν δουλειές με την ΕΡΤ. Δεν λείπουν μάλιστα παραδείγματα όπου υπάρχουν και συγγενικοί δεσμοί με εργαζόμενους του καναλιού, ενώ σε άλλες εργάζονται «μαύρα» υπάλληλοι της ΕΡΤ. Τέλος, χαρακτηριστικό παράδειγμα σε πολλές εξ αυτών είναι ότι οι εργαζόμενοι είναι κακοπληρωμένοι ή εντελώς απλήρωτοι, καθώς το κρατικό κανάλι εξοφλεί με 18μηνη καθυστέρηση και γι αυτό ανέχεται και τέτοιου είδους παρανομίες από τις εταιρείες στις οποίες αναθέτει την παραγωγή προγράμματος.
Τι πιστεύουν οι πρόεδροι;
Και για να μη νομίζετε ότι υπερβάλλουμε σχετικά με την αναγκαιότητα των συμβασιούχων για τη λειτουργία της ΕΡΤ διαβάστε και τις απόψεις των τριων τελευταίων προέδρων της της:
Χρήστος Παναγόπουλος (5/11/2009 ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ) «είμαι υπέρ της ανανέωσης των συμβάσεων των εργαζομένων στην ΕΡΤ. Με την κατάσταση που υπάρχει, δεν μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά η εταιρεία».
Γιώργος Γαμπρίτσος ( 21/3/2010 ΤΟ ΒΗΜΑ) «Ο κ. Γαμπρίτσος παραδέχθηκε ότι η ΕΡΤ χρειάζεται τους συμβασιούχους για να λειτουργήσει»
Θ. Παπαγεωργίου (17/10/2010 Το Βήμα) «μια σειρά εσωτερικές εκπομπές θα αρχίσουν να γυρίζονται από τις αρχές Δεκεμβρίου μετά την επιστροφή των συμβασιούχων».
Μα τι κάνουν αυτοί οι συμβασιούχοι;
Η απάντηση είναι τα πάντα. Συμβασιούχοι βρίσκονταν σε κάθε καίριο πόστο, όπως αυτά του αρχισυντάκτη, του παρουσιαστή, του επικεφαλής τομέων, με ωράρια και βάρδιες, παρότι οι συμβάσεις έργου τους ανέφεραν χαρακτηριστικά «ο συνεργάτης υποχρεούται να εκτελέσει το έργο που αποτελεί αντικείμενο της παρούσας, σύμβασης, χωρίς να δεσμεύεται από συγκεκριμένο ωράριο». Σε ποια εταιρία οι εργαζόμενοι θα δούλευαν με ωράριο, αλλά χωρίς άδειες, υπερωρίες, σαββατοκύριακα, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, άδειες βάσει του χρόνου εργασίας και επιδόματα; Σε ποια εταιρεία η εγκυμοσύνη δεν θα προστατευόταν με την απαραίτητη άδεια λοχείας; Σε ποιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό οι συμβασιούχοι κόβουν δελτίο παροχής υπηρεσιών, αλλά ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και στο ΤΣΠΕΑΘ;
Είναι μύθος οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες;
Στην αυτοκριτική συνέντευξη του στη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (5/11/2009) ο κ. Παναγόπουλος, παραδέχεται ότι «η μη διευθέτησή του ζητήματος αυτού [σ.σ. της ανανέωσης των συμβάσεων] μπλοκάρει και το πρόγραμμα του φορέα, αφού σε αρκετές περιπτώσεις εκπομπών δηλώνεται ότι δεν μπορεί να παραχθεί το τηλεοπτικό προϊόν χωρίς τη βοήθεια των συγκεκριμένων ανθρώπων». Τελικά τι έργο παράγουν πραγματικά οι συμβασιούχοι της ΕΡΤ; Σύμφωνα με την ΚΥΑ της 20/7/2009 η ΕΡΤ για το έτος 2009-2010 χρειαζόταν 1.010 συμβασιούχους έργου, μεταξύ των οποίων 62 βοηθούς παραγωγής, 56 φροντιστές, 19 δημοσιογράφους ανταποκριτές, 19 άτομα για μηχανογραφική υποστήριξη, 40 ηχολήπτες, 40 βοηθούς ηχολήπτες, 27 σκηνοθέτες, 60 μουσικούς παραγωγούς και παραγωγούς ραδιοφωνικών εκπομπών, σχεδόν 40 οπερατέρ, 10 τεχνικούς ραδιοζεύξεων, 3 μετεωρολόγους και 1 διερμηνέα Νοηματικής Γλώσσας, Άραγε πόσο προσωρινές είναι οι ανάγκες για μετεωρολόγους, ανταποκριτές και εικονολήπτες; Σταματούν ποτέ τα δελτία καιρού, οι ανταποκρίσεις και τα ρεπορτάζ; Το επιχείρημα αυτό θα είχε λογική για θέσεις όπως 4 προσωπικότητες Γραμμάτων και Τεχνών, 8 Σύμβουλοι Προγράμματος, 1 Κριτικός Κινηματογράφου, 2 Τεκμηριωτές – Έρευνητές και 7 σύμβουλοι περιεχομένου, Οργάνωσης και Διοίκησης έργου που πιθανόν να εκτελούν ένα συγκεκριμένο έργο (π.χ. την ψηφιοποίηση του αρχείου ή την έκθεση για τα 70 χρόνια ραδιοφωνίας), αλλά πως μπορεί το 1/5 σχεδόν των εργαζομένων της ΕΡΤ (αν δεχτούμε ότι οι μόνιμοι είναι 3600 και οι συμβασιούχοι περίπου 1300) να εκτελεί περιστασιακά έργα, που ω της συμπτώσεως επαναλαμβάνονται ανελλιπώς εδώ και 10 περίπου χρόνια;
Χρειάζονται 5.000 εργαζόμενοι;
Και οι μόνιμοι δεν κάνουν τίποτα; Κάνουν και κάνουν πάρα πολλά. Η ΕΡΤ δεν είναι αυτό που ίσως νομίζουν πολλοί. 3 κανάλια και κανά 2 ραδιόφωνα. Η ΕΡΤ, είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε με τη λειτουργία της, είναι ένας μεγάλος οπτικοακουστικός οργανισμός. Αυτή τη στιγμή υπό την ομπρέλα της ΕΡΤ λειτουργούν:
• 3 κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας (ΝΕΤ, ΕΤ-1 και ΕΤ-3)
• δύο περιφερειακά στούντιο (της Πάτρας και του Ηρακλείου)
• ένα διεθνές δορυφορικό κανάλι, το ERTWorld
• τέσσερα ψηφιακά κανάλια – τα ΠΡΙΣΜΑ +, ΣΙΝΕ +, ΙΝFO+ και ΣΠΟΡ +
• 19 περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί
• 2 ραδιοφωνικοί σταθμοί διεθνούς εμβέλειας
• 6 ραδιοφωνικοί σταθμοί πανελλήνιας εμβέλειας
• 3 ραδιοφωνικοί σταθμοί της ΕΡΤ-3, εκ των οποίων οι δύο είναι τοπικής και ο ένας διεθνούς εμβέλειας.
• 4 μουσικά σύνολα: 3 ορχήστρες και 1 χορωδία
• η ιστοσελίδα news.ert.gr
• και το εβδομαδιαίο περιοδικό τη «Ραδιοτηλεόραση»
Συνολικά δηλαδή, εργάζονται περίπου 4.900 άνθρωποι για 8 τηλεοπτικά κανάλια, 30 ραδιοσταθμούς, 3 ορχήστρες, 1 χορωδία κι 1 περιοδικό. Και δεν είναι μόνο αυτά που φαίνονται. Είναι και οι άνθρωποι που εργάζονται για να συντηρήσουν ένα δίκτυο εκατοντάδων πομπών και χιλιάδων αναμεταδοτών, προκειμένου να καλυφθεί το άγριο ελληνικό ανάγλυφο, ένα τεράστιο οπτικοακουστικό αρχείο χιλιάδων ωρών που πλέον συντηρείται και αρχειοθετείται, ανταποκριτές σε όλες τις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας και στις πρωτεύουσες όλου του κόσμου και εκατοντάδες τεχνικοί προκειμένου να εκπεμφθούν τόσες χιλιάδες ώρες προγράμματος από εγκαταστάσεις, μηχανήματα και κτίρια που δεν βρίσκονται και στην καλύτερη των καταστάσεων…
Και τι ζητούν οι συμβασιούχοι;
Τα αυτονόητα. Εργασία με αξιοπρεπείς συνθήκες και έντιμους όρους. Οι πραγματικά εργαζόμενοι είμαστε υπέρ της αξιοκρατίας, της δίκαιης επιλογής και των καθαρών διαδικασιών. Το μόνο που ζητούμε όσοι είχαμε την τύχη ή την ατυχία να εργαζόμαστε στην ΕΡΤ είναι σταθερή εργασία, με ξεκάθαρους όρους στις συμβάσεις μας και με τα δικαιώματα που έχουν οι συνάδελφοι μας στα υπόλοιπα μέσα.
Αντίθετα, η ΕΡΤ μας κοροϊδεύει εδώ και 6 μήνες, με μια προκήρυξη φάντασμα που δεν ολοκληρώνεται ποτέ, χωρίς καμία ανακοίνωση για το πότε θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, ενώ από παντού έρχονται «μηνύματα» «ψάξτε αλλού για δουλειά», «υπάρχουν λίστες από βουλευτικά γραφεία», «δεν θα έχετε δικαίωμα ένστασης» κλπ. σε μια περίοδο που ο κλάδος των ΜΜΕ βιώνει καθημερινά δεκάδες απολύσεις.
Ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για την ΕΡΤ να αποδείξει ότι δεν είναι ένα άντρο παρανομιών, όπως αρέσκονται τα ανταγωνιστικά μέσα να την παρουσιάζουν, αλλά ένας οργανισμός που πιστεύει στους εργαζόμενους του και γι αυτό τους διαλέγει αξιοκρατικά και έντιμα. Τώρα όμως. Πριν να ‘ναι αργά...