Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Παπαδομανωλάκης

Στην προηγούμενη δικάσιμο ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των Σάντι Νάτσι Οζπολάτ, Χάρικα Κιζιλκαγια, Ισμαήλ Ζαντ, Χασάν Καγιά και Αλί Ερτζάν Γκόκουγλου. Οι Τούρκοι αγωνιστές και αγωνίστριες έχουν κερδίσει την αναστολή της ποινής της πρωτόδικης απόφασης μετά από 96 ημέρες απεργίας πείνας. Όπως έχουν καταγγείλει στο ΤΡΡ, η πρωτόδικη απόφαση βασίστηκε σε ανύπαρκτα και παράλογα στοιχεία, ενώ πριν ξεκινήσει το δικαστήριο «η κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει πως είμαστε τρομοκράτες» και «ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ανακοίνωσε σε ένα κανάλι ότι η Τουρκία ζήτησε να συλληφθούμε και να φυλακιστούμε και ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση, που το έπραξε». Ακόμα, έχουν καταγγείλει πως έχουν δεχθεί επανειλημμένα αστυνομικά βασανιστήρια.

«Η Τουρκία ζητάει την έκδοση μου με την κατηγορία ότι από το 2007 ηγούμαι του DHKP-C – Τότε ήμουν 10 ετών»

Η πρόεδρος διαβάζει τα ονόματα των κατηγουμένων, που πρόκειται να απολογηθούν. Όλοι παρόντες. Στο βήμα ανεβαίνει η Σεκέρ Χαζάλ. Η πρόεδρος ρωτάει πόσα χρόνια είναι στην Ελλάδα. Πριν από 5,5 χρόνια απαντάει. Στη συνέχεια τη ρωτάει γιατί έφυγε από την Τουρκία.  Απαντά πως γνώριζε τον Μπερκίν Ελβαν, τον έφηβο, που δολοφονήθηκε από την τουρκική αστυνομία, καθώς μεγάλωσαν στην ίδια γειτονιά. Την έδιωξαν από το σχολείο και φυλακίστηκε, γιατί πήρε μέρος στο κίνημα δικαιοσύνης για δολοφονία του Ελβαν, με την πρόεδρο να σχολιάζει πως η περίπτωση θυμίζει αυτή του Γρηγορόπουλου. Η Σεκέρ προσθέτει πως ήρθε στην Ελλάδα, καθώς ο Ερτζάν Γκόκουγλου ήταν οικογενειακός φίλος. Λίγες μέρες μετά τη συνέλαβανο, προφυλακίστηκε για κάποιους μήνες και αθωώθηκε από τον πρώτο βαθμό. Όταν αποφυλακίστηκε έμεινε με την Χάρικα Κιζιλκαγια, αλλά για οικονομικούς λόγους αποφάσισαν να μετακομίσουν στο σπίτι Αυλώνος. Η Χαζάλ περιγράφει πως πρόκειται διπλοκατοικία.

Η πρόεδρος τη ρωτάει για τη μέρα της σύλληψης και για τις κατηγορίες που έσπαγε δίσκους και κλώτσησε τους αστυνομικούς. Αναφέρει πως εκείνη σηκώθηκε από τον θόρυβο και τη συνέλαβαν με τις πιτζάμες. Δεν θα μπορούσε να αντισταθεί καθώς ξαφνιάστηκε από την έφοδο και τα δακρυγόνα. Δηλώνει πως δεν γνωρίζει για το τούνελ και τα όπλα, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για διαφορετικά διαμερίσματα. Η πρόεδρος αναφέρει πως ένα από τα πιο γνωστά χτυπήματα του DHKP-C είναι η δολοφονία του εισαγγελέα της δίκης για τη δολοφονία του Ερβαν και ρωτάει τη Χαζάλ αν γνωρίζει την οργάνωση και με ποιες κατηγορίες φυλακίστηκε στη Τουρκία. Απαντάει πως και στην Τουρκία κατηγορήθηκε για τρομοκρατική οργάνωση, όχι μόνο για τις κινητοποιήσεις για τον Ερβάν, αλλά και τις διαδηλώσεις της 8ης Μάρτη και της Πρωτομαγιάς. Ξεκαθαρίζει πως δεν έχει καμία σχέση με την οργάνωση, αλλά μαζί με χιλιάδες άλλους διαμαρτυρήθηκε για τη δολοφονία του εφήβου και την καταπίεση.

Η εισαγγελέας της ζητάει να περιγράψει την ημέρα της σύλληψης. Εκείνη απαντά πως κατάλαβε ότι ήρθαν αστυνομικοί, αλλά όχι το λόγο. Για τις κάμερες απαντά πως δεν της φάνηκε κάτι περίεργο, λόγω της ασφάλειας που παρέχουν στους διαμένοντες. Ερωτάται αν γνώριζε τον Σενάν Οκτάι και απαντά πως ερχόταν συχνά στο σπίτι. Δεν γνωρίζει τίποτα για πλαστά έγγραφα. Απαντά πως η Τουρκία έχει ζητήσει την έκδοση της, με τη πρόφαση ότι είναι αρχηγός του DHKP-C από το 2007. Τότε ήταν 10 ετών! Ο Ντεμίρ παρεμβαίνει για να επισημάνει ότι τον εισαγγελέα τον σκότωσε η αστυνομία μαζί με όσους τον κρατούσαν όμηρο και όχι η οργάνωση DHKP-C.

Ήρθαν στην Ελλάδα για διακοπές και φυλακίστηκαν

Ο Ανίλ Σαγιάρ ανεβαίνει στο βήμα. Αναφέρει πως έχει μεγαλώσει στην Ολλανδία. Στην Ελλάδα ήρθε για διακοπές, όπου έμεινε στο σπίτι του Ντεμίρ. Συνελήφθη το 2017 και φυλακίστηκε για 18 μήνες, όπου του πήραν τα χαρτιά. Μετά την αποφυλάκιση του, η ολλανδική πρεσβεία του είπε πολλές φορές ότι δεν μπορεί να επιστρέψει μέχρι να του επιστραφεί το διαβατήριο. Οι δικηγόροι αναφέρουν πως εκκρεμεί να καθαρογραφτεί η απόφαση. Στο μεταξύ γνώρισε τους ανθρώπους στη Τζαβέλα. Λίγο μετά του είπε ο Χαλίλ Ντεμίρ ότι θα πάει στα Σεπόλια και πήγε μαζί του. Περιγράφει τη σύλληψη της αστυνομίας και δηλώνει πως όλα έγιναν σε δευτερόλεπτα και δεν θα μπορούσε να προλάβει να αντιδράσει. Απαντά πως δεν έχει καμία σχέση με την οργάνωση DHKP-C.

Η εισαγγελέας ρωτάει τι σπουδάζει. Κοινωνικές επιστήμες, απαντά. Όταν ήρθε για διακοπές, εμεινε στο σπίτι του Χαλίλ Ντεμίρ όταν ήρθε για διακοπές, για οικονομικούς λόγους, καθώς είναι φοιτητής. Στο σπίτι στα Σεπόλια έμεινε, καθώς υποτίθεται η διαδικασία για τα έγγραφα του, θα κρατούσε σύντομο διάστημα και κανείς δεν θα του νοίκιαζε σπίτι. Ξεκαθαρίζει πως ο Σενάν Οκτάι απλώς του ζήτησε τον βοηθήσει να πετάξει τα μπάζα. Αμφισβητεί τις κατηγορίες του αστυνομικού, πως βρισκόταν όλη την ώρα στο αυτοκίνητο. Σχετικά με τις κάμερες απαντά πως δεν έδωσε σημασία, καθώς γνώριζε πως είχαν προβλήματα ασφάλειας. Η εισαγγελέας αναφέρει πως τον κατηγορούν πως εκείνος πλαστογράφησε τα έγγραφα, που βρέθηκαν στο σπίτι. Ο Σαγιάρ επαναλαμβάνει πως δεν έχει δικά του έγγραφα, πόσο μάλλον να πλαστογραφήσει κάποιου άλλου. Η εισαγγελέας τον ρωτάει πως βιοπορίζεται όσο ειναι στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως αμφισβητήθηκε η δυνατότητα της οικογένειας του να του στέλνει χρήματα. Ο Σαγιάρ δείχνει έγγραφα της οικονομικής κατάστασης της οικογένειας του. Τα έχουμε απαντά η εισαγγελέας.

Ο Μπουράκ Αγαρμίς ήρθε επίσης για διακοπές στην Ελλάδα μαζί με τον Σαγιάρ. Στην Ολλανδία σπούδαζε νομική. Μια εβδομάδα μετά τους συνέλαβαν. Έχει διαβατήριο τουρκικό, καθώς γεννήθηκε εκεί, και άδεια παραμονής στην Ολλανδία. Επειδή δεν είναι ολλανδικής υπηκοότητας, η διαδικασία να επανακτήσει τα έγγραφα του είναι πιο δύσκολη. Η Τουρκία έχει ζητήσει την έκδοση του. Αναφέρει πως μετακόμισε στα Σεπόλια με τον Σαγιάρ και τον Χαλίλ, όπου συνελήφθησαν για δεύτερη φορά. Όταν οι αστυνομικοί του πέρασαν χειροπέδες ήταν ακόμα στο κρεβάτι. Ο ίδιος δεν άκουσε ποτέ για το DHKP-C πριν τη δική.

Η εισαγγελέας ρώτησε γιατί μετά την αθώωση έμεινε μαζί με τους υπόλοιπους κατηγορουμένους. Ο Μπουράκ απαντά πως τους γνώρισε στη φυλακή και ήταν καλοί άνθρωποι, ενώ όταν αποφυλακίστηκε είχε πρόβλημα με τα χαρτιά του και οι υπόλοιποι τον βοήθησαν να βρει δικηγόρους. Λόγω του γεγονότος ότι ήξεραν τον Χαλίλ Ντεμίρ και σκόπευαν να φύγουν άμεσα, τους φάνηκε λογικό να μείνουν εκεί. Ωστόσο τελικά πέρασε πολύς καιρός μέχρι να καθαρογραφεί το σκεπτικό της απόφασης. Όσο έμεινε εδώ τον βοηθούσαν οι γονείς του. Η εισαγγελέας αναφέρει πως έχει τα σχετικά έγγραφα και ο Μπουράκ επισημαίνει πως τα έχει φέρει και μεταφρασμένα. Οι κάμερες στο σπίτι δεν του φάνηκαν κάτι περίεργο. Αναφέρει για παράδειγμα πως ο πατέρας του έχει επίσης κάμερες στο αυτοκίνητο. Απαντά πως γνώρισε τον Σενάν Οκτάι με τα άλλα μέλη του συλλόγου. Στα Σεπόλια έρχονταν για να τους φέρουν τρόφιμα και άλλα είδη ανάγκης. Καταθέτει στην έδρα τα μεταφρασμένα έγγραφα.

Οι απολογίες ολοκληρώνονται

Ο Σινάν Τσαμ αναφέρει πως είναι τρία χρόνια στην Ελλάδα και τα πέρασε όλα στην φυλακή. Όταν ήρθε, έμεινε στο στρατόπεδο στην Ορεστιάδα. Μετά ήρθε Αθήνα, όπου έμεινε με τους άλλους πρόσφυγες. Γνώρισε τη Χαζάλ απο την Τουρκία, είναι απο την ίδια γειτονιά και είναι ίδια ηλικία. Επικοινώνησε μαζί της μέσω ίντερνετ και εκείνη ρώτησε τους υπόλοιπους αν μπορεί να μείνει μαζί τους στα Σεπόλια. Μετά από λίγες ημέρες συνελήφθη. Η πρόεδρος ρωτάει τι έκανε όσο έμεινε στην Ελλάδα. Ο Σινάν απαντά ότι προσπαθούσε να πάει Γερμανία που έχει συγγενείς. Τη μέρα που οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι ήταν πολύ νωρίς και κοιμόταν. Άκουσε φωνές, αλλά δεν γνώριζε ελληνικά. Στη συνέχεια του πέρασαν χειροπέδες και τον συνέλαβαν. Δεν ξέρει τίποτα για τα όπλα και το τούνελ.Το DHKP-C το ξέρει μόνο από συνθήματα που έχει δει στους τοίχους της Τουρκίας. Έχει μείνει εκτός φυλακής μόνο τρείς μήνες, οπότε δεν μπόρεσε να φύγει. Η πρόεδρος τον ρωτάει για το πρησμένο μάτι του και εξηγεί πως είναι νευρολογικό από την απεργία πείνας.

Ο Σενάν Οκτάι ζητάει το λόγο, συμπληρώνοντας πως το κατηγορητήριο γράφει ότι το DHKP-C έχει δράση στην Ελλάδα και για αυτό έχει τα όπλα. Ωστόσο, υπενθυμίζει ότι η εισαγγελέας είχε ρωτήσει τον αστυνομικό μάρτυρα κατηγορίας αν γνώριζε αν τα όπλα ανήκουν στην οργάνωση και αν θα τα χρησιμοποιήσει στην Ελλάδα και εκείνος απάντησε όχι. Θυμίζει ακόμα πως η εισαγγελέας ρώτησε τον αστυνομικό αν ο Σενάν είναι αρχηγός και είπε πως δεν ξέρει. Όμως ο ίδιος είναι φυλακή με αυτές τις κατηγορίες, παρά τη κατάσταση της υγείας του. Δεν έμεινε στο νοσοκομείο, για να μην εμποδίσει τη διαδικασία.

Η εισαγγελέας ρωτάει αν μεταξύ 2017-2019 ήταν όλοι οι κατηγορούμενοι στη φυλακή. Οι συνήγοροι εξηγούν ποιοι από τους κατηγορουμένους είχαν φυλακιστεί τη συγκεκριμένη περίοδο αυτή και ποιοι όχι. Ακόμα ζητούν τα πρόχειρα πρακτικά της κατάθεσης του αστυνομικού. Η διαδικασία θα συνεχιστεί 1 Μαρτίου με την αγόρευση της εισαγγελέως.