Η αποστολή περιλαμβάνει μια Πυροβολαρχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΠΚΒ) του αμερικανικής κατασκευής αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς «Πάτριοτ» και προσωπικό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από σχεδόν 100 στρατιωτικούς. Γίνεται στο πλαίσιο της Συμφωνίας Διευθετήσεως Καθεστώτος Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, η οποία υπεγράφη στις 20 Απριλίου.
Παρών ήταν και ο ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, οποίος σημείωσε η παρουσία των Ελλήνων στρατιωτικών στην Ασουδική Αραβία «έχει πολύ ουσιαστική σημασία για τη χώρα μας». «Θα εκπροσωπείτε τις Ενοπλες Δυνάμεις μας, συνεισφέροντας στην εκπλήρωση των συμμαχικών μας υποχρεώσεων στην προσπάθεια για διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής», συμπλήρωσε.
Για «θετικό αντίκτυπο» έκανε λόγο και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, σε ότι αφορά «τη διεθνή προβολή της αμυντικής και αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας». Ακόμα έκανε λόγο για τα «οφέλη για την Πολεμική Αεροπορία από τη συμμετοχή της σε ένα νέο επιχειρησιακό περιβάλλον μέσω της ενίσχυσης της διαλειτουργικότητας, της συνεργασίας και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας με το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας και των έτερων κρατών που συνεισφέρουν δυνάμεις για τον ίδιο σκοπό».
Σκοπός της αποστολής είναι η ενίσχυση της αεράμυνας και της αντιπυραυλικής προστασίας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στο πλαίσιο της νατοϊκής πρωτοβουλίας «Integrated Air and Missile Defence Concept» (IAMD Concept), απέναντι στο Ιράν και τον λαό της Υεμένης.
Στο πλαίσιο της ίδιας πρωτοβουλίας, τον περασμένο Μάρτη έξι σαουδαραβικά «F-15» μεταστάθμευσαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα για την κοινή άσκηση «Falcon Eye Ι». Τον Μάη Ελληνική Πολεμική Αεροπορία πήραν μέρος στην άσκηση «Falcon Eye II» που διοργάνωσε η Πολεμική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας με έξι «F-16».
Υπενθυμίζεται ότι η Υεμένη δέχεται επίθεση από την Σαουδική Αραβία, με την δεύτερη να έχει επιβάλλει ολοκληρωτικό οικονομικό αποκλεισμό που έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση. Το 2020, η Υεμένη βρέθηκε στην κορυφή του ετήσιου καταλόγου της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης για τις πιο φρικτές ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ενώ ακολούθησε το Αφγανιστάν. και η Συρία.