«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι το μόνιμο έγγραφο ιδιότητας μέλους της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν εγκρίθηκε από τους ηγέτες του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στη Ντουσάνμπε παρουσία του αξιότιμου Προέδρου μας», δήλωσε στο Twitter την Παρασκευή ο υπουργός Ιρανός Εξωτερικών Hossein Amir-Abdollahian.

Η ιρανική ιστοσελίδα Press Tv αναφέρει πως οι ηγέτες από οκτώ κράτη μέλη και τέσσερα κράτη παρατηρητές παρευρέθηκαν στην ετήσια σύνοδο κορυφής στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν την Παρασκευή, με τον Κινέζο ηγέτη να συμμετεχει εικονικά μαζί με τους προέδρους του Ιράν, της Ινδίας και της Μογγολίας. Αυτοπροσώπως συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Ιράν Ebrahim Raeisi και οι ομόλογοί του από το Τατζικιστάν, το Κιργιστάν, το Καζακστάν, τη Λευκορωσία, το Πακιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Στο περιθώριο της συνέλευσης, ο Κινέζος πρόεδρος επέκρινε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στις παγκόσμιες οικονομικές συναλλαγές, προτρέποντας τα μέλη της SCO να παραμείνουν ενωμένα ενάντια σε επιθέσεις άλλων χωρών, υπονοώντας τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών σε άλλα κράτη.

Απευθυνόμενος στη σύνοδο κορυφής, ο Πρόεδρος Raeisi είπε ότι ο κόσμος σήμερα έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή, όπου ο ηγεμινισμός και η μονομέρεια μειώνονται. «Η διεθνής τάξη κινείται προς την πολυμερή προσέγγιση και την αναδιανομή της εξουσίας υπέρ των ανεξάρτητων κρατών», ανέφερε. Ο Raeisi αποκάλεσε τις «ηγεμονικές δυνάμεις, καθώς και την τρομοκρατία, τον εξτρεμισμό και τον αυτονομισμό ως άμεσες απειλές για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», υπονοώντας πολλές χώρες, μεταξύ αυτών κάποια μέλη και συνεργάτες της SCO. «Η διατήρηση και ενδυνάμωση της ειρήνης σε αυτήν την τεράστια περιοχή δεν αποτελεί επιλογή αλλά αναγκαιότητα», δήλωσε.

Προσέθεσε πως ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης και το πνεύμα που διέπει την αμοιβαία εμπιστοσύνη, τα κοινά συμφέροντα, την ισότητα, την αμοιβαία διαβούλευση, το σεβασμό για την πολιτιστική πολυμορφία και την κοινή ανάπτυξη είναι βασικά εργαλεία για τη διατήρηση της ειρήνης στον 21ο αιώνα. «Ελπίζω ότι ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης, ο οποίος έχει καταφέρει να αποκτήσει διακεκριμένη περιφερειακή και διεθνή θέση σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα συνεχίσει την ανάπτυξή του», ανέφερε.

Ο Raeisi χαρακτήρισε την πολιτιστική ανάπτυξη ως «ένα σημαντικό μέρος του πολιτιστικού και πνευματικού θησαυρού του κόσμου στην Ασία και η Ασία ήταν το λίκνο του ανθρώπινου πολιτισμού και της παλλόμενης καρδιάς της στην Κίνα, την Ινδία, το Τατζικιστάν και το Ιράν». Ο ασιατικός πολιτισμός δήλωσε «πάντα συνδεόταν με την αρμονία, την υπομονή, την ευγένεια, τον αμοιβαίο σεβασμό και την καλοσύνη, και με μια λέξη, τη σοφία και τη δικαιοσύνη» .

«Η κρίση της πνευματικότητας είναι το θεμέλιο όλων των κρίσεων στον κόσμο», προσέθεσε. «Ο μονοπολισμός,, η βία και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι εκδηλώσεις των συνεπειών της αποστασιοποίησης από την πνευματικότητα. Το Ιράν μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη πολιτιστικού τοπικισμού», ανέφερε.

Σημαντική είναι η αναφορά του Ιρανού προέδρου σχετικά με την δυναμική της χώρας από την άποψη της γεωπολιτικής, του πληθυσμού, της ενέργειας, των μεταφορών, του ανθρώπινου δυναμικού, και κυρίως της πνευματικότητας και του πολιτισμού, λέγοντας ότι τα πραπάνω μπορούν να παρέχουν μια σημαντική ώθηση για την ενίσχυση της SCO και της πρωτοβουλίας «Ζώνη και Δρόμος» της Κίνας. Αναφέρθηκε επίσης στον κρίσιμο ρόλο του Ιράν στην ενίσχυση της συνδεσιμότητας μεταξύ των κρατός μέσω του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά-Νότου, ενός δικτύου πλοίων, σιδηροδρομικών και οδικών μεταφορών εμπορευμάτων μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας και πέραν αυτών.

Μεταξύ των κερδών για το Ιράν είναι η καλύτερη πρόσβαση στην τεράστια και πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ευρασίας ώστε  να διαφοροποιήσει τις εξαγωγικές αγορές του, ενώ είναι σημαντικό ότι η SCO θα κερδίσει επίσης για πρώτη φορά εισοδο στη Δυτική Ασία.

Από την αρχή της προεδρίας του ο Raeisi είχε δηλώσει πως δεν πρόκειται να εφαρμόσει με το Κοινό Περιεκτικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA), επίσης γνωστό ως πυρηνική συμφωνία του Ιράν, από το οποίο οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς το 2018. Τα λόγια του είχαν οδηγήσει στην πρόβλεψη ότι η εξωτερική πολιτική του Ιράν θα μετατοπιστεί προς ανατολάς. «Ο κόσμος αλλάζει και τα συμφέροντα των εθνών εξαρτώνται από την κατανόηση του νέου κόσμου και τη στρατηγική αλληλεπίδραση με τις αναδυόμενες δυνάμεις. Μια επιτυχημένη εξωτερική πολιτική θα είναι μια ισορροπημένη εξωτερική πολιτική», είχε αναφέρει κατά την ορκωμοσία του.