Στη σύσκεψη αποφασίσθηκε να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο ειδικές ρήτρες που διασφαλίζουν πλήρως το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων που θα περάσουν στη μικρή ΔΕΗ. Παράλληλα,θα λαμβάνονται υπόψιν ζητήματα που σχετίζονται με τις τοπκές κοινωνίες.
Η μετάθεση της κατάθεσης του νομοσχεδίου αποφασίστηκε καθώς έως την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες μαζί με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, καθώς στη σύνοδο κορυφής θα συζητηθούν και θέματα ενέργειας.
 
Επίσης, αρχές της επόμενης εβδομάδας ο κ. Μανιάτης θα βρίσκεται στο Λονδίνο προκειμένου να παρουσιάσει τον γύρο παραχωρήσεων για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και στην Κρήτη.
 
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση στη σημερινή σύσκεψη είχε σκοπό να αποσαφηνίσει όλα τα θέματα και να ενισχύσει όλες τις πρόνοιες που έτσι κι αλλιώς θα έμπαιναν στον διαγωνισμό και τώρα θα μπουν στο νομοσχέδιο.
 
Συγκεκριμένα, διασφαλίζεται το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων, δίνεται το 30% και του ενεργητικού και του παθητικού μέρους της επιχείρησης και διασφαλίζονται οι τοπικές κοινωνίες.
 
«Επί της ουσίας δεν αλλάζει τίποτα. Άλλωστε πρόκειται για απόφαση που έχει περάσει από υπουργικό συμβούλιο εδώ και ένα χρόνο», έλεγαν κυβερνητικές πηγές.
 
«Δεν υπήρχε θέμα επί της αρχής του νομοσχεδίου», τόνισαν και πηγές από το ΠΑΣΟΚ.
Εν τω μεταξύ, απόφαση για 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες με την έναρξη της συζήτησης του σχεδίου νόμου, έλαβε ήδη ομόφωνα η διοίκηση του σωματείου «Σπάρτακος».
 
Απόσυρση του νομοσχεδίου για την λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ» ζητεί ο υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, ο οποίος παράλληλα κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για υποκρισία.
 
Για πρόσθετα βάρη τόσο για τους λαϊκούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, όσο και για τους εργαζόμενους του κλάδοu», κάνει λόγο μεταξύ άλλων το ΚΚΕ, ενώ με το νομοσχέδιο διαφωνεί και η ΔΗΜΑΡ.
Νωρίτερα όπως αναφερόταν από στελέχη του, από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, επεδίωξε αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της πώλησης του 30% της επιχείρησης και όχι τη ματαίωση της πώλησης, πάντα εντός του πλαισίου που έχει θέσει εσχάτως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος, ότι «όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι, με οργανωμένο τρόπο, αλλά κανένα δεν αντιμετωπίζεται χαλαρά και εκτός δεσμεύσεων».

Τα στελέχη αυτά σημείωναν ότι η νομοθετική πρωτοβουλία έχει κενά, όπως το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στις μονάδες που θα ιδιωτικοποιηθούν ή το μέλλον περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης, όπως οι περιοχές όπου γίνεται η εξόρυξη λιγνίτη ή το 17% που, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, θα απομείνει στο κράτος με την επιλογή στρατηγικού επενδυτή.