«Κοιτάζω μπροστά ζητώντας τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι μόνο του κριτήριο είναι η Ελλάδα και το μέλλον της. «Από αυτή την ευθύνη πίσω δεν κάνω», τόνισε.

«Γνωρίζω καλά τι διακυβεύεται σήμερα για τη χώρα», πρόσθεσε. «Επί τρεις μήνες και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες διαπραγματευόμαστε σκληρά για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Εχουμε ήδη και στα εργασιακά και σε άλλα αλλάξει πολλές από τις αρχικές προτάσεις της τρόικας. Η διαπραγμάτευση αυτή συνεχίζεται» είπε ο πρωθυπουργός.

Την αντίθεση του στις αλλαγές στα εργασιακά εξέφρασε πριν από λίγο ο Φώτης Κουβέλης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των τριών κυβερνητικών εταίρων και κατέστησε σαφές ότι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσουν τέτοια μέτρα. 

Κάνοντας λόγο για απαράδεκτες αξιώσεις, τόνισε: πως «Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τις μεταβολές στις οποίες επιμένει η τρόικα να θέλει αναφορικα με τα εργασιακά», τα οποία, όπως είπε, είναι ήδη αποσαρθρωμένα. Τόνισε μάλιστα πως «μέχρι τέλους αυτή θα είναι η σταθερή και αμετακίνητη» άποψή του.

Όπως είπε, τα όσα ζητάει η τρόικα επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα πεδίο όπου θα είναι καθηλωμένη η αμοιβή εργασίας, ενώ θα αυξηθούν οι απολύσεις, θα τροφοδοτηθεί η ανεργία, θα μεγαλώσει η ύφεση. 

Καταλήγοντας, ο κ. Κουβέλης σημείωσε πως για τα άλλα μέτρα οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Την αντίθεσή του στην όποια μεταβολή των εργασιακών εξέφρασε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζοντας την ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο και πειστικό πακέτο μέτρων που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους και θα αποτελεί οριστική λύση για το πρόβλημα της Ελλάδας.

Σημείωσε ότι «στηρίζουμε την κυβέρνηση, είμαστε εθνικά ενωμένοι όταν συζητούμε με τους ευρωπαίους εταίρους μας και τους διεθνείς παράγοντες». Επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πράξει το εθνικό του καθήκον αρκεί αυτό να οδηγεί σε αποτέλεσμα. 

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι δεν έχει συμβεί τίποτα από το Μάρτιο που να δικαιολογεί να τίθεται ξανά το θέμα των εργασιακών από την τρόικα, γεγονός που χαρακτήρισε αδικαιολόγητο και προκλητικό.

«Δεν είμαστε προτεκτοράτο κι αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν και οι εταίροι μας και η τρόικα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Παράλληλα, τόνισε πως μια συμφωνία γύρω από ένα πακέτο μέτρων δεν θα είναι πειστική αν δεν είναι ολοκληρωμένη. «Όταν ζητάμε από το λαό πρόσθετες θυσίες, πρέπει αυτές να πιάνουν τόπο. Το πακέτο αυτό πρέπει να είναι πραγματικά το τελευταίο. Να λυθεί το θέμα βιωσιμότητας του χρέους ώστε να μη ληφθούν και άλλα μέτρα». 

Επίσης, γνωστοποίησε ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό να κινηθεί άμεσα στο υψηλό επίπεδο των επαφών του εντός της Ευρωζώνης ώστε να θέσει ζήτημα συνολικής λύσης για την Ελλάδα. «Το ζήτημα είναι πολιτικό κι όχι τεχνικό», κατέληξε ο Ευ. Βενιζέλος.

Αυτή την ώρα, ο πρωθυπουργός παραμένει στο γραφείο του στη Βουλή με το οικονομικό επιτελείο, εκτιμώντας τη νέα κατάσταση, η οποία φαίνεται ότι αιφνιδίασε το Μαξίμου, δεδομένου ότι ο κ. Σαμαράς είχε προγραμματίσει να δεχθεί στο γραφείο του μετά το πέρας της σύσκεψης βουλευτές της ΝΔ εν όψει της ψηφοφορίας.