Ολοκληρώθηκε η συζήτηση των προτάσεων δυσπιστίας που κατατέθηκαν μετά την απόφαση του Γάλλου πρωθυπουργού, Μισέλ Μπαρνιέ, να ενεργοποιήσει το αμφιλεγόμενο άρθρο 49.3 του Συντάγματος για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2025. Η διαδικασία αυτή, που επιτρέπει την έγκριση νομοσχεδίων χωρίς κοινοβουλευτική ψηφοφορία, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η συζήτηση ξεκίνησε στις 17:30 ώρα Ελλάδας και περιλαμβάνει δύο προτάσεις μομφής: μία από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς και μία από το ακροδεξιό κόμμα «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν.

Με δεδομένη την υποστήριξη δύο μεγάλων παρατάξεων και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η πρόταση της Αριστέρας θα περάσει και η κυβέρνηση Μπαρνιέ θα πέσει σήμερα.

Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε γύρω στις 20:30 (ώρα Ελλάδος).

Λεπέν: «Θα έρθει το τέλος της εφήμερης κυβέρνησης Μπαρνιέ»

Νωρίτερα, στην παρέμβασή της η αρχηγός του Εθνικού Συναγερμού (RN), Μαρίν Λεπέν, είπε ότι είμαστε μπροστά σε μια στιγμή αλήθειας ενώ υποσχέθηκε ότι θα έρθει το τέλος της «εφήμερης κυβέρνησης Μπαρνιέ». Το κόμμα της, όπως είπε ακόμη, θα βοηθήσει να έλθει αυτό το τέλος. Στην ομιλία της, η Μαρίν Λεπέν ανέφερε ότι «Ο προϋπολογισμός δεν είναι μόνο επιζήμιος για τη Γαλλία, αλλά θέτει τους Γάλλους σε ομηρία» και πρόσθεσε ότι η πρόταση δυσπιστίας «ήταν απαραίτητη για να μπει τέλος στο χάος»

Μπαρνιέ: «Η Γαλλία έχει βυθιστεί σε κρίση – Θα προτιμούσα να μοιράζω χρήματα αλλά αυτή η πραγματικότητα δεν θα εξαφανιστεί με τη μαγεία της πρότασης μομφής»

«Πριν από δύο ημέρες, έθεσα την κυβέρνησή μου προς κρίση. Πήρα αυτή την απόφαση αφού άκουσα, έδειξα σεβασμό και πρόκρινα τον διάλογο, που οδήγησε την κυβέρνηση να βελτιώνει καθημερινά το κείμενό [του προϋπολογισμού] σε πολλά σημαντικά σημεία», είπε αρχικά στην ομιλία του ο Μπαρνιέ.

Βρισκόμαστε μπροστά «σε μια στιγμή αλήθειας και ευθύνης», τόνισε στη συνέχεια, επιστρέφοντας στη συνέχεια στην κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η Γαλλία.

«Αυτή είναι η πραγματικότητα. Προσπάθησα να το αντιμετωπίσω παρουσιάζοντας δύσκολα οικονομικά στοιχεία. Θα προτιμούσα να μοιράσω χρήματα, ακόμα κι αν δεν έχουμε. Αλλά αυτή η πραγματικότητα παραμένει εκεί, δεν θα εξαφανιστεί με τη μαγεία μιας πρότασης μομφής. Αυτή την πραγματικότητα θα τη θυμάται οποιαδήποτε κυβέρνηση, όποια κι αν είναι».

Απευθυνόμενος στη Μαρίν Λεπέν, ο Μισέλ Μπαρνιέ είπε πως ένιωσε ότι δεν είχε «τις ίδιες ιδέες κυριαρχίας και πατριωτισμού» με εκείνη, «αφού είδε τα όριά της».

Ο Μισέλ Μπαρνιέ υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης που πρότεινε η κυβέρνησή του, αρνούμενος να το χαρακτηρίσει, όπως έκαναν ορισμένοι παρατηρητές, ως «προϋπολογισμό λιτότητας».

«Σίγουρα δεν ήταν τέλειο αλλά ετοιμάστηκε σε δύο εβδομάδες»

Αν και παραδέχτηκε ότι «σίγουρα δεν ήταν τέλειο», υπενθυμίζοντας ότι «ετοιμάστηκε σε δύο εβδομάδες», ο κ. Μπαρνιέ υπερασπίστηκε έναν προϋπολογισμό που «μας επιτρέπει να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ τεσσάρων βασικών στοιχείων:

1)Βελτίωση της αποτελεσματικότητας του κοινωνικού μας συστήματος

2)Υποστήριξη των νοσοκομείων και των επαγγελματιών υγείας για καλύτερη πρόσβαση στην υγεία,

3)Προστασία των πιο ευάλωτων,

4)Διατήρηση των δημοσίων οικονομικών μας».

Ακόμη, ο Γάλλος Πρωθυπουργός εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τα μέλη της κυβέρνησής του, το επιτελείο της Εθνοσυνέλευσης και την κοινοβουλευτική του ομάδα.

«Αυτό το νομοσχέδιο αντιπροσωπεύει στα μάτια μου, και το λέω χωρίς να προσποιούμαι, έναν καλό συμβιβασμό. Ο καλύτερος δυνατός συμβιβασμός. Τώρα είναι η ώρα να το εφαρμόσουμε. Αυτό είναι που με οδήγησε να θεωρήσω υπεύθυνη την κυβέρνηση», υποστήριξε.

«Είμαι περήφανος που χτίζω αντί να καταστρέφω», επισήμανε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Νικολά Σάνσου: «Το χάος αν πέσει η κυβέρνηση υπάρχει ήδη, και είναι ο Μπαρνιέ υπεύθυνος για αυτό»

Ο Nικολά Σάνσου, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος, μέλος της αριστερής συμμαχίας NFP, λέει ότι το χάος που είπε ο Μπαρνιέ ότι θα προκύψει αν πέσει η κυβέρνησή του «υπάρχει ήδη – ακόμη και αν δεν είστε ο μόνος υπεύθυνος γι’ αυτό».Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να δείτε μια αριστερή συμμαχία στην εξουσία που θα ήξερε πώς να αλλάξει την πολιτική και οικονομική ισορροπία αυτής της χώρας, προσπαθήσατε μάταια να δημιουργήσετε μια πολιτική πλειοψηφία προς το συμφέρον του κεφαλαίου. Το Ε.Φ.Ε.Τ. προσφέρει ένα πιο δίκαιο και αποτελεσματικό δημοσιονομικό σύμφωνο.

Ο Σοσιαλιστής Μπόρις Βαλό, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, τόνισε ότι η πρόταση δυσπιστίας είναι «πρωτίστως δική σας αποτυχία».

Μακρόν: «Να μην ανατραπεί η κυβέρνηση – Υπερβολές τα χρηματοπιστωτικής καταιγίδας αν καταρρεύσει η κυβέρνηση»

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν κάλεσε τους βουλευτές να μην ανατρέψουν την κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ ενόψει της ψηφοφορίας δυσπιστίας, ενώ υποβάθμισε τους οικονομικούς κινδύνους από την πιθανή κατάρρευση της κυβέρνησης. «Θα ήταν μια ψήφος αφόρητου κυνισμού», δήλωσε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους που ταξίδευαν μαζί του στη Σαουδική Αραβία. «Το συμφέρον της χώρας είναι πιο σημαντικό από το συμφέρον των κομμάτων» συμπλήρωσε.

Ο Μπαρνιέ έχει προειδοποιήσει για μια χρηματοπιστωτική και οικονομική «καταιγίδα» σε περίπτωση που η κυβέρνηση καταρρεύσει χωρίς να υιοθετήσει τον αμφιλεγόμενο προϋπολογισμό του 2025. Αλλά ο Μακρόν υποβάθμισε αυτούς τους κινδύνους, ακόμη και όταν οι επενδυτές έστειλαν τα spreads των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γαλλίας έναντι του γερμανικού χρέους αναφοράς στο μεγαλύτερο σημείο των τελευταίων 12 ετών την περασμένη εβδομάδα. Το κόστος δανεισμού ξεπέρασε για λίγο το κόστος δανεισμού της Ελλάδας πριν το χρέος ανακάμψει.

«Δεν πρέπει να τρομάζουμε τον κόσμο με αυτά τα πράγματα, έχουμε μια ισχυρή οικονομία» δήλωσε ο Μακρόν στο Ριάντ. «Η Γαλλία είναι μια πλούσια, σταθερή χώρα, η οποία έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις και τις διατηρεί, η οποία έχει σταθερούς θεσμούς [και] ένα σταθερό σύνταγμα».

Reuters: Θα βρει σύντομα αντικαταστάτη ο Μακρόν

Πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σκοπεύει να ορίσει γρήγορα νέο πρωθυπουργό αν η κυβέρνησή του καταρρεύεσει σήμερα στη ψηφοφορία πρότασης μομφής, ανέφεραν τρεις πηγές στο Reuters.

Μία από τις πηγές είπε ότι ο Μακρόν ελπίζει να έχει κάποιον στο πρωθυπουργικό πόστο το συντομότερο δυνατό το Σάββατο, όταν πάνω από πενήντα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων προσκεκλημένοι, συμπεριλαμβανομένου του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα βρεθούν στο Παρίσι στην τελετή του ανοίγματος εκ νέου του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων.

«Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί», είπε το Ελιζέ απαντώντας σε αίτημα για σχόλιο.

Ο Μακρόν δεν έχει καταλήξει ακόμη στο όνομα πρωθυπουργού, ανέφεραν οι πηγές, αλλά στη λίστα φαίνεται να είναι ο Μπερνάρ Καζνέβ, ο Ξαβιέ Μπερτράν και ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνί.