«Βαθμολόγιο» για τους υπουργούς, και ειδικά «για όσους καθυστερούν τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις», φέρεται να προωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις πληροφορίες που μεταδίδει η Real News, την ώρα που φέρνει πλήθος αντεργατικών και αντικοινωνικών νομοσχεδίων προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες.
«Μπορεί η κυβέρνηση να έχει ανοιχτά μέτωπα (πανδημία κορονοϊού, έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία), ωστόσο την ίδια στιγμή δίνει προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις. Στο Μέγαρο Μαξίμου, όμως, έχουν διαπιστώσει πως, παρόλο που πολλές μεταρρυθμίσεις και νόμοι έχουν ήδη ψηφιστεί, ουσιαστικά δεν προχωρούν αφού δεν εκδίδονται οι υπουργικές αποφάσεις» αναφέρει το δημοσίευμα, με τίτλο «κίτρινες κάρτες στους υπουργούς».
Η κατάσταση αποκαλύπτεται ακόμα πιο τραγελαφική, καθώς όπως είναι γνωστό, ήδη φέρεται να βρίσκεται σε ισχύ το σύστημα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου «ΜΑΖΙ», του οποίου επιτηρητής είναι ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος θεωρείται πως παρακολουθεί το έργο των υπουργών. Όπως όμως αναφέρει το δημοσίευμα, το Μέγαρο Μαξίμου μέσω του στενού συνεργάτη του Κ. Μητσοτάκη, Άκη Σκέρτσου, πρόκειται να εγκαινιάσει ακόμα ένα σύστημα παρακολούθησης, το οποίο μάλιστα θα περιλαμβάνει και βαθμολόγηση των υπουργών, ανάλογα με τις επιδόσεις τους.
«Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε μήνα πλέον θα υπάρχει ενημερωτικό σημείωμα στο Μέγαρο Μαξίμου για κάθε υπουργό σε σχέση με την ψήφιση των νόμων και την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή δεν υπογράφονται οι αποφάσεις και δεν υλοποιούνται οι ήδη ψηφισμένοι νόμοι και ουσιαστικά οι κεντρικές κυβερνητικές αποφάσεις, θα χτυπάει «κόκκινο» στο ηλεκτρονικό σύστημα» αναφέρει συγκεκριμένα στο δημοσίευμα, το οποίο παραθέτει και παραδείγματα βαθμολόγησης.
«Μάλιστα, στο πρωθυπουργικό γραφείο έχουν θέσει συγκεκριμένους στόχους και όρια. Εάν, για παράδειγμα, ένας υπουργός μέσα σε ένα χρόνο πρέπει να υπογράψει πάνω από 100 αποφάσεις, η γραμματεία του πρωθυπουργού περιμένει υλοποίηση τουλάχιστον στο 80% για να δείξει «πράσινο» το σύστημα. Εάν οι αποφάσεις είναι κάτω από 100 μέσα στο ίδιο χρονικό πλαίσιο, τότε η υλοποίηση πρέπει να φτάνει τουλάχιστον στο 60%» σημειώνεται.
Βροχή σημαντικών και επικίνδυνων νομοσχεδίων
Το ίδιο δημοσίευμα θέτει ως κρισιμότερο μήνα για την κυβέρνηση αυτόν του προσεχούς Απριλίου, για τον οποίο αναφέρεται πως κρύβει παγίδες τόσο σε υγειονομικό επίπεδο, όσο και για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, για το οποίο ο Κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί πως θα έχουν ολοκληρωθεί τουλάχιστον 2 εκατ. εμβολιασμοί.
Ακόμα, παρατίθεται σειρά νομοθετημάτων που η κυβέρνηση σχεδιάζει να ψηφίσει το προσεχές διάστημα, με αρκετά από αυτά να έχουν ήδη ξεσηκώσει αντιδράσεις, και άλλα να αναμένονται. Συγκεκριμένα:
- Το νομοσχέδιο με την υπογραφή Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη για τον νέο πειθαρχικό κώδικα των φοιτητών και για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, με την οποία διαφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας, οι πρυτάνεις, και σύσσωμο το φοιτητικό κίνημα.
- Το νομοσχέδιο περιορισμού της Ελευθερίας του Τϋπου στις διαδηλώσεις, και πάλι με την υπογραφή Χρυσοχοΐδη.
- Το νέο ασφαλιστικό που αναμένεται το επόμενο διάστημα και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για
την πλήρη ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. - Το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που αφορά τις νέες εργασιακές σχέσεις αλλά και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, με την κυβέρνηση να προωθεί την καθιέρωση 10ωρης εργασίας και χτυπά τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, για το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε από τον περασμένο Σεπτέμβριο πως θα χτυπήσει «τύμπανα πολέμου» και θα «καταργήσει παρωχημένες ρυθμίσεις».
- Ακόμα, προωθείται το πλήρες ξήλωμα της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση, με αντικατάσταση από νομοθέτημα υπογραφής Μάκη Βορίδη.
- Επιπλέον, ο νέος νόμος για το ΑΣΕΠ, που «θα απλοποιήσει τη διαδικασία για τις προσλήψεις», αλλάζοντας το καθεστώς προσλήψεων με θολές διατάξεις.