Σύμφωνα με πληροφορίες του Αljazeera, ο ΟΗΕ τη Δευτέρα έστειλε στην Κωνσταντινούπολη ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής την ειδική εισηγήτρια για εκτελέσεις, Ανιέ Καλαμάρ. Η ομάδα θα κληθεί να αξιολογήσει τα βήματα που έχουν γίνει από τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας για την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο.
Παράλληλα, θα ερευνήσουν και οι ίδιοι την υπόθεση και θα συλλέξουν στοιχεία για τη δολοφονία. Η Σαουδική Αραβία επιμένει ότι ο θάνατος του Κασόγκι, Σαουδάραβα πολίτη και επικριτή του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ήταν αποτέλεσμα «επιχείρησης που ξέφυγε από τον έλεγχο» και έχει παραπέμψει 11 κατηγορούμενους σε δίκη για το έγκλημα.
Από τους 11 κατηγορούμενους, οι 5 απειλούνται με θανατική ποινή, μετά την εισήγηση του γενικού εισαγγελέα του Ριάντ. Παρά το ότι η Σαουδική Αραβία οδήγησε σε δίκη έντεκα άτομα, υπάρχει η αίσθηση πως πρόκειται για κουκούλωμα της υπόθεσης, προκειμένου να μείνει στο απυρόβλητο ο πρίγκιπας και ισχυρός άνδρας της χώρας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Η CIA έχει πραγματοποιήσει έρευνα για την υπόθεση και έχει καταλήξει στο ότι πίσω από τη δολοφονία κρύβεται ο πρίγκιπας, με το Ριάντ να αρνείται τις κατηγορίες και να καλεί τις ΗΠΑ να μην εμπλέκονται στα εσωτερικά της χώρας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε προ ημερών ότι η Τουρκία σχεδιάζει να ξεκινήσει διεθνή έρευνα για τη δολοφονία Κασόγκι. Η Άγκυρα έχει καταγγείλει επανειλημμένα ότι η εντολή για τη δολοφονία Κασόγκι προήλθε από τα υψηλότερα κλιμάκια της σαουδαραβικής κυβέρνησης και ότι οι Σαουδάραβες πράκτορες που σκότωσαν τον δημοσιογράφο δεν έδρασαν χωρίς την άδεια του Ριάντ. Επίσης η Τουρκία έχει ζητήσει από τη Σαουδική Αραβία να εκδώσει τους κατηγορούμενους για τον φόνο ώστε να δικαστούν από τουρκικά δικαστήρια.