Ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Μαρόκο και την Ισπανία ζήτησαν τη διεξαγωγή έρευνας για το θάνατο 23 ανθρώπων κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας μαζικής διέλευσης στον ισπανικό θύλακα της Μελίγια στη βόρεια Αφρική. Οι αρχές ανέφεραν ότι τα άτομα έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή, αφού περίπου 2.000 άνθρωποι προσπάθησαν να σκαρφαλώσουν τον σιδερένιο φράχτη που χωρίζει το Μαρόκο από τη Μελίλια.

Η Μαροκινή Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (AMDH), σε μια σειρά από tweets το Σάββατο, ζήτησε μια ολοκληρωμένη, γρήγορη και σοβαρή έρευνα για τα γεγονότα της Παρασκευής και δημοσίευσε βίντεο από τα επακόλουθα της απόπειρας μαζικής διέλευσης. Τα πλάνα έδειχναν δεκάδες ανθρώπους πεσμένους δίπλα στον συνοριακό φράχτη, μερικούς αιμόφυρτους και πολλούς προφανώς άψυχους, καθώς οι μαροκινές δυνάμεις ασφαλείας στέκονταν από πάνω τους. Σε ένα από τα βίντεο, ένας Μαροκινός αξιωματικός ασφαλείας φαίνεται να χρησιμοποιεί ένα γκλομπ για να χτυπήσει ένα άτομο που βρίσκεται στο έδαφος.

Η AMDH δήλωσε ότι πολλοί από τους τραυματίες «έμειναν εκεί χωρίς βοήθεια για ώρες, γεγονός που αύξησε τον αριθμό των θανάτων». Έδωσε επίσης υψηλότερο αριθμό νεκρών από τον αριθμό που έδωσε το μαροκινό υπουργείο Εσωτερικών, λέγοντας ότι σκοτώθηκαν 29 άτομα.

Πέντε οργανώσεις για τα δικαιώματα στο Μαρόκο και η APDHA, μια ομάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα που εδρεύει στη νότια ισπανική περιφέρεια της Ανδαλουσίας, υποστήριξαν επίσης την έκκληση για έρευνα. Προέτρεψαν τις αρχές να μην θάψουν τους δολοφονηθέντες μέχρι να ολοκληρωθούν οι επίσημες έρευνες.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ καταδίκασε εν τω μεταξύ την απόπειρα μαζικής διέλευσης ως «βίαιη επίθεση» και «επίθεση στην εδαφική ακεραιότητα» της Ισπανίας. «Αν υπάρχει κάποιος που ευθύνεται για όλα όσα φαίνεται να έχουν λάβει χώρα σε αυτά τα σύνορα, είναι οι μαφίες που διακινούν ανθρώπους», δήλωσε.