Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για την ψήφιση του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου, ο Δ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι η κυβέρνηση δίνει «Γη και ύδωρ» στους επιχειρηματικούς ομίλους, τσακίζοντας ταυτόχρονα τις ανάγκες και τη ζωή του ελληνικού λαού, ενώ υπογράμμισε ότι με το πολυνομοσχέδιο συνθλίβονται τα εργασιακά δικαιώματα.
Μέσα από το πολυνομοσχέδιο προσπαθείτε να γίνετε και ο κριτής των αποφάσεων των συνδικάτων. Να γίνει ο κ. Βρούτσης σούπερ-πρόεδρος των σωματείων. Τα σωματεία από την πρώτη μέρα της ίδρυσης τους λειτουργούν με βάση το καταστατικό τους. Το καταστατικό τους ορίζει, πώς παίρνονται οι αποφάσεις, πώς λειτουργεί η απαρτία, πώς καταχωρείται το μητρώο κ.λπ. Όλα αυτά έχουν περάσει από τα πρωτοδικεία, είναι νόμιμα, με βάση και τις δικές σας αρχές.
Αντίστοιχα ο αριθμός των μελών που ψήφισαν σε κάθε σωματείου δεν είναι κρυφός, ούτε υπόγειος. Τα στοιχεία τα έχετε και τώρα. Αλήθεια, πώς παίρνουν τα σωματεία, κάποια από τα λειτουργικά τους έξοδα; Δε γίνεται μέσα από τον ΟΑΕΔ αυτό; Το υπουργείο θέλει το καταστατικό της κάθε συνδικαλιστικής οργάνωσης, ακριβώς για να παρεμβαίνει και να ελέγχει τη λειτουργία της. Για να μπορούν κυβέρνηση και εργοδότες να ελέγχουν τα σωματεία, να γνωρίζουν ανά πάσα ώρα και στιγμή, ποιος εργαζόμενος/ εργαζόμενη είναι μέλος του σωματείου, αν έχει αγωνιστικές διαθέσεις μιας και θα ξέρουν αν συμμετέχει σε διαδικασίες του κινήματος, σε συνελεύσεις, σε απεργίες.
Έτσι θα μπορεί να μην προσλαμβάνει ή και να απολύει κάθε εργαζόμενο που τον ενοχλούν οι ιδέες, η δράση του η αγωνιστική στάση του. Είναι καραμπινάτη καταστολή της συνδικαλιστικής δράσης, φακέλωμα των αγωνιστικών διαθέσεων, των σωματείων. Δεν είναι μακρινές οι εποχές που διακινούνταν μαύρες λίστες δήθεν “ταραξιών εργαζομένων” από το ΣΕΒ. Και σήμερα γίνονται αυτά και τα ξέρετε. Σας έχουμε καταθέσει δεκάδες ερωτήσεις μέσα εδώ σ’ αυτή τη Βουλή τα τελευταία χρόνια για συνδικαλιστικές διώξεις.
Την ίδια στιγμή βάζετε στο μίξερ της τάχα δημοκρατίας και τα κάνετε χυλό, το μητρώο των εργοδοτών, λες και είναι το ίδιο πράγμα. Το μητρώο των εργοδοτών όμως, δεν είναι προσωπικό δεδομένο. Προκειμένου να δικαιολογήσετε την ωμή παρέμβαση στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, βάζετε στην ίδια μοίρα το μητρώο των συνδικάτων με τον αριθμό των εργαζόμενων που απασχολεί μια εργοδοτική οργάνωση. Ότι τάχα, όπως ζητάτε το μητρώο των συνδικαλιστικών οργανώσεων, έτσι ζητάτε και των εργοδοτών».
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, έκανε λόγο για πολυνομοσχέδιο διάφορων τακτοποιήσεων, κατώτερο των περιστάσεων που χρειάζεται η χώρα και βαθιάς συντηρητικής αντίληψης που δεν δημιουργεί καμία προοπτική ανάπτυξης.
Όπως ανέφερε, το πολυνομοσχέδιο «υπηρετεί λογικές που ενισχύουν τους λίγους και ισχυρούς, εις βάρος των πολλών και αδύναμων, εις βάρος των εργαζόμενων, των μικρομεσαίων, της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού», ενώ τόνισε πως διαφωνεί πλήρως με τις ρυθμίσεις για την ισχύ των κλαδικών συμβάσεων, υπογραμμίζοντας ότι επιχειρείται η καταστρατήγησή τους, η απαξίωση των αμοιβών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων».
Ο γραμματέας του ΜεΡα 25, Γιάνης Βαρουφάκης, δήλωσε πως το πολυνομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από επίθεση στα συνδικάτα, στην οργανωμένη εργατική τάξη και γενικότερα από μια προσπάθεια συρρίκνωσης του εργασιακού κόστους και αναρωτήθηκε «τί θα πετύχει αναπτυξιακά αυτό αφού είμαστε η μοναδική χώρα στα χρονικά του καπιταλισμού που είδαμε μια τόσο μεγάλη μείωση του εργασιακού κόστους χωρίς να υπάρχει αύξηση των εξαγωγών».
Τόνισε πως «δεν υπάρχει πιθανότητα να έχεις εξωστρέφεια όταν έχεις ένα σπασμένο τραπεζικό σύστημα το οποίο δεν μπορεί να δανείσει ούτε καν επικερδείς επιχειρήσεις. Όταν έχεις μια τετραπλή πτώχευση δημοσίου, τραπεζών και ιδιωτικού τομέα είναι αδύνατον να επωφεληθείς ακόμη κι αυτή την ταξική επίθεση στην εργατική τάξη» και πρόσθεσε ότι ακόμη κι αν αυτή η προσπάθεια πετύχει «δεν θα καταφέρετε τίποτα, δεν θα υπάρξει αναπτυξιακή δυναμική γιατί ταυτόχρονα θα μειώνεται η ενεργός ζήτηση».