Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νίκος Σακελλαρίου, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ενώσεως Εισαγγελέων κατήγγειλε, για ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης τον αρμόδιο υπουργό, Σταύρο Κοντονή με αφορμή  την κριτική που άσκησε ο πρώτος για πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, σχετικά με τον νόμο περί πόθεν έσχες των δικαστικών λειτουργών.

«Είναι πρόβλημα το γεγονός ότι εκδόθηκε πρόσφατα  από το ΣτΕ απόφαση που ακυρώνει τον έλεγχο των δηλώσεων του πόθεν έσχες» σχολίασε ο υπουργός, ενώ έκανε λόγο για καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης αφήνοντας αιχμές για την καθυστέρηση  της έκδοσης του βουλεύματος με εμπλεκόμενο τον Ευάγγελο Μαρινάκη.

Απευθυνόμενος στον Στ. Κοντονή ο Ν. Σακελλαρίου είπε «Καταγγέλλω από το βήμα αυτό τον υπουργό Δικαιοσύνης για ωμή παρέμβαση στην Δικαιοσύνη. Υποδείξεις δεν δεχόμεθα από πουθενά. Είμαστε σε δύσκολο σταυροδρόμι. Είμαστε στο σκοτάδι που μας έβαλαν τα μνημόνια. Χρειάζεται ενότητα».

«Δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να διανοούνται ότι δεν υπάρχουν δικαστήρια. Καλώ για τελευταία φορά σε αυτοσυγκράτηση. Δεν μπορώ να τοποθετηθώ για τον πόθεν έσχες γιατί η υπόθεση βρίσκεται σε διάσκεψη. Οι δικαστικές αποφάσεις, θέλει δεν θέλει κανείς, πρέπει να γίνονται σεβαστές γιατί αυτό ορίζει το Σύνταγμα. Τη δημοκρατική νομιμοποίησή μας μάς την παρέχει το Σύνταγμα. Υπάρχουν όρια στα λόγια παρουσία μου, κύριε υπουργέ, ήταν άκαιρη η παρέμβαση. Λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι να υιοθετήσω τέτοιους τόνους. Δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις στην άσκηση των καθηκόντων μας» πρόσθεσε.

«Ο πρόεδρος ξεπέρασε κάθε όριο»

«Σε μια ευνομούμενη πολιτεία οφείλουν όλοι και πρώτοι όσοι λαμβάνουν αποφάσεις, είτε πολιτικοί είτε δικαστές, να ελέγχονται ως προς τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία» είναι η απάντηση του Στ. Κοντονή στο σχολιασμό του ΣτΕ προς το όνομα του.
 
Παράλληλα, ο ίδιος προσέθεσε: «Σε σχέση με την αναιτιολόγητη επίθεση του προέδρου του ΣτΕ στο πρόσωπό μου σχετικά με τα παραπάνω αυτονόητα δεν θα κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο. Άλλωστε και οι κρίνοντες κρίνονται και κρίνονται τόσο για τις αποφάσεις τους όσο και για τις δημόσιες τοποθετήσεις τους».
Μιλώντας στο ρ/σ σταθμό του ΑΠΕ ο Κοντονής υποστήριξε ότι ο πρόεδρος του ΣτΕ ξεπέρασε κάθε όριο χθες με αυτή την ακραία και άδικη φρασεολογία. Αδικεί και τον ίδιο και τον θεσμό που υπηρετεί». «Στις διατάξεις του πόθεν έσχες δεν πρέπει να εμφιλοχωρούν εξαιρέσεις», συνέχισε, εξηγώντας ότι «δεν γίνεται να προχωρήσει αυτή η κοινωνία με εξαιρέσεις, διότι τότε καταστρατηγείται κάθε κανόνας ισονομίας».
 
«Ένας πολίτης -είτε είναι υπουργός ή ένας οποιοσδήποτε πολίτης- δεν δικαιούται να έχει γνώμη για μια απόφαση που εξέδωσε ένα δικαστήριο;» διερωτήθηκε ο Κοντονής, υπογραμμίζοντας πως «ρόλος της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει τους θεσμούς και πρώτα και κύρια το κύρος της Δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών».
 
«Δεν γίνεται να υποχρεούται κάποιος να δηλώνει εισοδήματα και χρήματα, τα οποία έχει στους λογαριασμούς των τραπεζών και να μην υποχρεούται να δηλώσει χρήματα ή άλλα τιμαλφή, που έχει σε μία θυρίδα τράπεζας. Ειλικρινά γι' αυτόν τον λόγο επανήλθα. Όταν οι πολίτες βλέπουν ότι για θέματα, που τους αφορούν, οι δικαστές χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά, τότε ο θεσμός φθείρεται και η εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη απομειούται» επισήμανε
 

 

Διαξιφισμοί με τον πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων

Έντονη κριτική προς τον υπουργό άσκησε και ο πρόεδρος της Ενώσεως Εισαγγελέων Δημήτρης Ασπρογέρακας σχετικά με όσα ο υπουργός ανέφερε για καθυστερημένη έκδοση του βουλεύματος για τα στημένα από το Συμβούλιο Εφετών.

Ο πρόεδρος της  Ένωσης Εισααγγελέων Ελλάδος Δημήτρης Ασπρογέρακας μάλιστα αναφέρθηκε στην καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης και στην ανάγκη αποκέντρωσης των δικαστηρίων.

«Οι δικαστές και οι ενώσεις τους μπορούν να συμμετέχουν στη συζήτηση με φειδώ. Απαντήσεις δικαστών που εκφέυγουν των οριων των ενώσεων εκθέτουν τη Δικαιοσύνη. Αυτονόητο είναι ότι οι εισαγγελικές πράξεις και οι δικαστικές αποφάσεις υπόκεινται σε κριτική. Είμαστε υπερήφανοι οι εισαγγελείς της χώρας για το βαθμό της ανεξαρτησίας μας» σχολίασε.