Μετά την παραίτηση Καμμένου και την ανακοίνωση Τσίπρα για την αναζήτηση ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, η ΝΔ έκανε λόγο για σκηνοθετημένο διαζύγιο του θλιβερού διδύμου Τσίπρα – Καμμένου και υπογραμμίζει πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δανείζει βουλευτές του στον πρωθυπουργό για να τον στηρίξουν.
«Το θλιβερό δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου παρουσίασε σήμερα, σε εθνική μετάδοση, το σκηνοθετημένο “ διαζύγιό” του: Μία παράσταση που αποβλέπει στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και την διατήρηση του κ. Καμμένου και των βουλευτών του για λίγο ακόμη στις καρέκλες τους.
Γι΄αυτό, άλλωστε και ο κ. Καμμένος δανείζει δύο βουλευτές του στον κ. Τσίπρα ώστε να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, χωρίς να τους διαγράψει από την ΚΟ των ΑΝΕΛ. Η αυλαία αυτής της κακόγουστης και επιζήμιας παράστασης πρέπει να πέσει. Στην επικείμενη ψήφο εμπιστοσύνης όποιος βουλευτής στηρίξει τον κ. Τσίπρα, αναλαμβάνει την ευθύνη του απέναντι στην Ιστορία».
Ο γραμματέας της ΝΔ σχολίασε με καυστικό τρόπο την παραίτηση Καμμένου, λέγοντας πως έφτασε σε αδιέξοδο με τον δημόσιο αυτοεξεφτελισμό του και την εξαγορά βουλευτών του από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Τελικά δεν χρειάστηκε εγχείρηση για να αφήσει ο Πάνος την καρέκλα. Η εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας μας, η λαϊκή κατακραυγή, ο δημόσιος αυτοεξεφτελισμός του εδώ και 4 χρόνια και η εξαγορά της πλειονότητας των βουλευτών του από τον ΣΥΡΙΖΑ στάθηκαν αρκετά».
«Ο Καμμένος φεύγει, οι Καμμένοι των Πρεσπών αναλαμβάνουν»
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ζήτησε την άμεση διενέργεια εκλογών, υποστηρίζοντας πως ο πρωθυπουργός δεν έχει τη λαϊκή και ουσιαστική εμπιστοσύνη, για να συνεχίσει να κυβερνά με υπολείμματα και γυρολόγους της πολιτικής.
«Η πατρίδα μας δεν αντέχει άλλο τους αλληλοεκβιασμούς και την φαρσοκωμωδία που σκηνοθετήθηκε από τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο. Τυπικά διαλύθηκε ο συνεταιρισμός που έκανε μεγάλη ζημιά στη χώρα. Ο Καμμένος φεύγει, αλλά οι Καμμένοι των Πρεσπών αναλαμβάνουν… Τυχόν Κυβερνητική συνέχεια με υπολείμματα και γυρολόγους της πολιτικής, ακόμα και αν εξασφαλίσει την τυπική ψήφο εμπιστοσύνης, μόνο σε νέα αδιέξοδα θα οδηγήσει. Δεν υπάρχει λαϊκή και ουσιαστική εμπιστοσύνη στον κ. Τσίπρα και στον ετερόκλητο Κυβερνητικό θίασό του. Εκλογές τώρα».
Για «τυχοδιωκτισμό» κατηγορεί την κυβέρνηση ο Βενιζέλος
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κλήθηκε να σχολιάσει την παραίτηση του Π. Καμμένου και ισχυρίστηκε ότι όριο του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ είναι ο απόλυτος και ωμός τυχοδιωκτισμός, ενώ έκανε λόγο για απαγωγή των βουλευτών των ΑΝΕΛ
«Όλα αυτά είναι γνωστά. Τα περιμένουμε εδώ και μέρες, αλλά βλέπετε πόσο δύσκολη είναι η ατομική αποχώρηση του κυρίου Καμμένου από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, το οποίο φυσικά δεν θέλει να εγκαταλείψει. Μίλησε για αποχώρηση των ΑΝΕΛ. Αλλά δεν ξέρω αν υπάρχουν ΑΝΕΛ και εάν τους εκφράζει. Όπως έχω πει, έχουν απαχθεί οι βουλευτές των ΑΝΕΛ. Έχουν γίνει ενδοκυβερνητικοί αποστάτες. Η ενδοκυβερνητική αποστασία είναι το ανώτερο στάδιο της πολιτικής συνεργασίας μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Και τώρα οι πρώην ΑΝΕΛ γίνονται συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει καμία αξία, δεν υπάρχει κανένα κριτήριο, όριο είναι ο απόλυτος και ωμός τυχοδιωκτισμός. Φοβούμαι ότι ο εκβιασμός του κ. Τσίπρα επί του κ. Καμμένου, είναι απόλυτος και ασφυκτικός, δεν θα έχει ούτε θέση στην κυβέρνηση, ούτε βουλευτές, ούτε κόμμα κατά τον Κανονισμό της Βουλής, αλλά θα τα δούμε αυτά να εξελίσσονται τις επόμενες ώρες και μέρες».
«Υποσχέθηκαν κατάργηση του μνημονίου και έφτιαξαν το 3ο και χειρότερο»
Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε λόγο για παζάρι ανάμεσα σε Τσίπρα και Καμμένο που κατέληξε στην αναζήτηση ψήφου εμπιστοσύνης. Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση ήρθε στην εξουσία λέγοντας χοντρά ψέματα για κατάργηση του μνημονίου και στη συνέχεια έφερε το 3ο και χειρότερο μνημόνιο.
«Το παζάρι των τελευταίων ημερών ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο κατέληξε σήμερα στην αναζήτηση ψήφου εμπιστοσύνης. Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στη Βουλή μεθαύριο, ανεξάρτητα απ’ τους πιθανούς συνοδοιπόρους του κ. Τσίπρα και τα παζάρια που θα εξακολουθήσουν να γίνονται αυτές τις ημέρες, ο ελληνικός λαός είναι αυτός που δεν πρέπει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Ο ελληνικός λαός πρέπει να καταδικάσει μια κυβέρνηση που ακολούθησε και ακολουθεί αντιλαϊκή – μνημονιακή πολιτική, ενταγμένη στους ευρωΝΑΤΟικούς επικίνδυνους σχεδιασμούς.
Πολιτική νομιμοποίηση, αν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, προφανώς έχει, με βάση αυτά που ισχύουν στο Σύνταγμα της χώρας κλπ. Το ζήτημα είναι ότι δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση στη συνείδηση των εργαζομένων, του ελληνικού λαού, με όλες αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές που έχει ακολουθήσει αυτά τα 4 χρόνια, με το ότι βγήκε στην κυβέρνηση λέγοντας χοντρά ψέματα, υποσχόμενος κατάργηση των μνημονίων, ενώ έφτιαξε και το 3ο χειρότερο, πιο σκληρό, μνημόνιο κι ακολουθεί ένα μεταμνημονιακό μνημόνιο, μια συμφωνία με τους “εταίρους” που είναι επίσης βάρβαρη κι αντιλαϊκή, όπως φάνηκε με την ψήφιση του τελευταίου αντιλαϊκού προϋπολογισμού.
Και βεβαίως ακολουθεί μια πολιτική απαράδεκτη, επικίνδυνη, που βάζει σε κινδύνους τον ελληνικό λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, του “διαίρει και βασίλευε”, οδηγεί τη χώρα να γίνει μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση. Έτσι κι αλλιώς το ΚΚΕ στη συνεδρίαση της Βουλής, που προφανώς απ’ ότι ενημερωθήκαμε από τον πρόεδρο της Βουλής θα ξεκινήσει την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί Τετάρτη βράδυ, το πολύ Πέμπτη, δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, θα καταψηφίσει και αυτήν την κυβέρνηση».
Το Ποτάμι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης – Ερωτηματικό ο Δανέλλης
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης ανακοίνωσε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που εφαρμόζει ιδεοληπτική και αναποτελεσματική πολιτική. «Το Ποτάμι που ποτέ δεν κρύφτηκε, έχει από καιρό ξεκαθαρίσει: δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Τσίπρα. Οι ιδεοληψίες, η αναποτελεσματικότητα, ο λαϊκισμός, το κομματικό κράτος δεν μπορεί να επιβραβεύονται. Τα υπόλοιπα από το βήμα της Βουλής».
Ωστόσο, ερωτηματικό παραμένει η στάση που θα τηρήσει ο Σ. Δανέλλης του Ποταμιού, ο οποίος προ ημερών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. «Δεν είπα ποτέ ότι θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση στην οποία δεν συμμετέχω. Είναι ανορθόδοξη η σκέψη μου, ξαναλέω, αλλά αν το μείζον είναι το εθνικό θέμα, η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, τότε αναγκαστικά πιστεύω, πρέπει να στηρίξεις την ύπαρξη μιας κυβέρνησης που θα φέρει αυτή την συμφωνία και ούτως ή άλλως θα είναι βραχύβια. Δεν ξέρω τι θα κάνω, δεν έχει προκύψει αυτή τη στιγμή. Είναι δύσκολο και βαρύ το δίλημμα, αλλά σε αυτά τα δύσκολα σταυροδρόμια με την ιστορία πρέπει να ακούς την συνείδησή σου».